top of page

Maçka Sanat Galerisi (MSG) sunar: Moment/An


Maçka Sanat Galerisi (MSG), beş yılın ardından Serhat Kiraz ve Hakan Gündüz’ün Moment/An isimli sergisiyle sanat gündemindeki yerini yeniden alıyor. 18 Aralık'a kadar devam eden sergi, kavramsal ve deneyimsel zeminde dün, bugün ve yarını, MSG’deki tarihsel “an” ve “mekân” kapsamında pekiştirip, tartışmaya açıyor


Serhat Kiraz ve Hakan Gündüz’ün Moment/An sergisinden, Maçka Sanat Galerisi (MSG), Fotoğraf: Dündar Hizal


1976’da, Rabia Çapa ve 1989’da aramızdan ayrılan kız kardeşi, Varlık Yalman Sadıkoğlu tarafından İstanbul Maçka Mim Kemal Öke Caddesi’ndeki modern yapıda kurulan Maçka Sanat Galerisi (MSG), kuruluşundan 40 yıl sonra 2016 yılında Rabia Çapa’nın verdiği kararla sanatseverlere veda etmişti. 40 yıl boyunca 200’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıya ev sahipliği yapan galeri, Rabia Çapa’nın kurumu devrettiği kızı Didem Çapa ile verdiği ortak karar doğrultusunda tekrar izleyicisiyle buluşuyor.


Verdiği uzun aranın ardından kapılarını çağdaş Türkiye sanat tarihine katkıda bulunmuş sanatçı, akademisyen Serhat Kiraz ile sanatçı, bilgisayar programcısı Hakan Gündüz’ün Moment/An başlıklı sergisiyle açmaya hazırlanan Maçka Sanat Galerisi (MSG), izleyicileri zamana ilişkin uçsuz, bucaksız bir tecrübeye davet ediyor.


Moment/An projesiyle Kiraz ve Gündüz, insanoğlunun varoluşunu emek, farkındalık ve mülkiyet gibi unsurlarla farklı disiplinler üzerinden hesaplanabilir, kazanılabilir, sorgulanabilir ve harcanabilir kılan “zaman”a verdikleri fiziksel, kavramsal, akustik, görsel ve kişisel yorumları bitiştiriyor. İkili, kavramsal ve deneyimsel zeminde dün, bugün ve yarını, MSG’deki tarihsel “an” ve “mekân” kapsamında pekiştiriyor, tartışmaya açıyor. Tarihi duvar saatleri, elektronik çark düzenlemeleri, güneş saati ve sayısal ya da görsel yerleştirmelerle kendi devinimini izleyiciyle edinen Moment/An sergisi, deneyim tasarımı ve mekân tarihine göndermelerle zenginleşirken, Kiraz’ın MSG’de açtığı 1984, 1993 ve 2007 tarihli üç ayrı kişisel sergisinden sonra ortaya koyduğu ve aynı zamanda bir yeni medya sanatçısı olan Hakan Gündüz’ün de, mekân ve zamana kattığı sanal, psikolojik ve duyusal müdahale ile, yepyeni boyutlar edinen bir proje olarak, kayıtlara geçiyor.


Sergiye bununla birlikte, Mementografi – Andaçnâme başlıklı okuması ile, AİCA Türkiye üyesi ve bağımsız gazeteci, yazar Evrim Altuğ da katkıda bulunuyor.


Sinan Ödüllü Mimar Mehmet Konuralp, Aydınlatma tasarımcısı Şazi Sirel ve Grafik Tasarımcı, ressam Mengü Ertel’in imzalarıyla 80 m2’lik bir alanda kurulan MSG aynı zamanda, kapalı olduğu süreçte arşivini Vehbi Koç Vakfı’na devrederek yine Rabia Çapa ile Sanat Tarihçi, Eleştirmen Dr.Necmi Sönmez editörlüğü ile hayata geçen Görünmeyene Bakmak isimli kitapta kurumun 200’ü aşkın sergilik tarihini farklı kalemlerle belgeleyerek okuyucuların ilgisine sunuyor.


Serhat Kiraz ve Hakan Gündüz’ün Moment/An isimli sergisi, Maçka Sanat Galerisi’nin (MSG) ev sahipliğinde 18 Aralık tarihine kadar devam ediyor.

bottom of page