top of page

Living inside

Dünyaca ünlü Japon sanatçı Chiharu Shiota, Musée Guimet tarafından çağdaş sanatçılara verilen 14. carte blanche vesilesiyle yeni eseri Living Inside ile 6 Haziran 2022 tarihine kadar izleyiciyle buluşuyor.


Yazı: Zeynep Gülçur

Chiharu Shiota, 2019, Fotoğraf: Sunhi Mang


1972'de Japonya'nın Osaka kentinde doğan Chiharu Shiota, 1997'den beri Berlin'de yaşıyor ve aktif olarak çalışıyor. Eserlerinde dokuma iplikler kullanan sanatçı, bedeni merkez alan yerleştirmeleri bir araya getiriyor. Değişken sanatsal pratiğiyle; zamansallık, hareket, hafıza ve rüya kavramlarını araştıran sanatçı, izleyiciye hem zihinsel hem de bedensel deneyimler sunuyor.


Çocukluk anıları aracılığıyla zaman ve hareketsizlik üzerine bir yansıma olan

“Living Inside” sergisi, Shiota’nin pandemiden dolayı 2020'de yıllardır yaşadığı Berlin'de geçirdiği karantina döneminde hissettiği kaygı, baskı, sessizlik ve hapsedilme temalarını işliyor.


Chiharu Shiota, Living Inside, 2021, Fotoğraf: Tanguy Berdeuley


Sanatçı, çocuk oyuncaklarının etrafına özenle gerilmiş kırmızı ipliklerden oluşan bir yerleştirme aracılığıyla, bize insanlar arasındaki görünmez bağları sorgulatıyor. Kırmızı ip, sanatçının düşüncelerin bir uzantısı haline dönüşüyor.


Chiharu Shiota, Living Inside, 2021, Fotoğraf: Sunhi Mang


Ağırlıklı olarak oyuncak ev ve oyuncak bebek aksesuarlardan oluşan sergi, Japon sanatçının anılarına ve çocukken yetişkin yaşamını hayal ederek eğlendiğimiz zamanlara geri götürüyor. Sergi boyunca Shiota, zamanın belirsizliği ve hareketsizliği hakkında kendimizi sorgulamaya davet ediyor.


Chiharu Shiota, Living Inside, 2021


bottom of page