top of page

Kundura Sahne’de bir humanoid: Tekinsiz Vadi


Bir androidin tek kişilik performansı Tekinsiz Vadi, 15 Şubat’a kadar Beykoz Kundura’nın performans ve tiyatro sahnesi Kundura Sahne’nin çevrimiçi programında gösteriliyor. Berlin merkezli sanat kolektifi ​Rimini Protokoll'un yapımcılığında, Stefan Kaegi’nin yönettiği oyun, Alman yazar Thomas Melle’nin elektro-mekanik kuklasının bir saatlik gösterisini sahneye taşıyor


Rimini Protokoll, Tekinsiz Vadi (Uncanny Valley)


İlk kez 1970’lerde Japon robotist Masahiro Mori tarafından kullanılan ve insanların androidlerle karşılaştıklarında yaşadıkları tekinsiz ve varoluşsal belirsizlik alanını tarif eden Tekinsiz Vadi kavramından yola çıkan oyun, aynı zamanda yazar ve küratör Misal Adnan Yıldız’ın Tekil | Çoğul | Çoğul | Tekil yazı dizisi kapsamında yayınlanan Başrolde bir robot başlıklı metninin de çıkış noktasını oluşturuyor. Yıldız’ın ifadesiyle Melle’nin hayatından kesitlerin bilgisayar dilinin kurucusu sayılan Alan Turing’in hazin hikâyesine karıştığı bu performans, sanat tarihinin en eski konu başlıklarından “orjinali ve kopyası” sorunsalını da yeniden formüle ediyor.

 

İlgili okuma önerisi:

 

Alman edebiyatının sıradışı yazarı Thomas Melle’den referans alınarak kopyalanmış ve üretilmiş bir "actroid"i sahnede tek başına izleyeceğimiz Tekinsiz Vadi, yazarın edebiyat yolculuğunu ve manik depresif tecrübelerini de anlatıyor. Gerçekliğin algısını ve yapısal bütünlüğünü sorgulayan ve ilk sahnelendiği 2018’de tiyatro dünyasında heyecanla karşılanan oyun, “insan nedir” ve “makine nedir” sorularının birbirine karıştığı “tekinsiz alan”da rahatsız edici olduğu kadar merak uyandırıcı bir izleme deneyimi sunuyor.


Rimini Protokoll, Tekinsiz Vadi (Uncanny Valley)


Tiyatroda yapay zeka kullanımını yeni bir eşiğe taşıyan Rimini Protokoll’un, Stefan Kaegi’nin yönetimindeki humanoid performansı Tekinsiz Vadi, kultur.beykozkundura.com adresi üzerinden 15 Şubat tarihine kadar Türkçe altyazılı ve ücretsiz olarak izlenebiliyor.




bottom of page