top of page

Kentin yeni müdahale alanı: tasarım ile/with design


Kültür için Alan tarafından desteklenen tasarım ile / with design projesinin kentte gerçekleştireceği müdahaleleler, Tansel Özalp tarafından tasarlanan Ayna, Ayna... yerleştirmesiyle devam ediyor. İzmir'deki Bornova Küçük Park’ta sergilenecek olan Ayna, Ayna..., 1 Eylül Çarşamba gününden itibaren kentin farklı meydanlarına taşınarak Eylül ayı boyunca izleyicisiyle buluşacak



NomadMind çatısı altında oluşturulan ve Kültür için Alan tarafından desteklenen tasarım ile / with design projesi, davetli tasarımcılarla birlikte kamusal alanda tasarım aracılığıyla kentlinin deneyimine ve etkileşimine olanak sağlayacak mekânsal müdahaleleri/yerleştirmeleri hayata geçirmeyi hedefliyor.


8 Haziran 2021 tarihinde çevrimiçi gerçekleştirilen açılış forumuyla başlayan projede yer alan tasarımcılar Tansel Özalp, Metehan Özcan, Onurcan Çakır, Derya Özkan ve Ayşenur Onaran da proje kapsamında Haziran ve Temmuz ayları boyunca kentle ilişki kurdukları sorular etrafında ve seçtikleri bölge özelinde kurguladıkları tasarım odaklı yerleştirme/müdahalelere yönelik olarak tasarım ve üretim sürecine girdiler. Sürecin ilk çıktılarının sergilenmesi18 Ağustos 2021 Çarşamba günü Derya Özkan ve Ayşenur Onaran tarafından yürütülen Burada Eskiden Sinema Vardı başlıklı müdahaleyle başlayan projede, Eylül ayı boyunca tüm yerleştirme/müdahalelerin kentlinin ziyaret ve etkileşimine açık olarak sunulması planlandı.



Gerçekleşecek yerleştirmelerin ardından yapılacak olan kapanış forumu ile son bulacak olan tasarım ile / with design projesi kapsamında gerçekleştirilen ve kentin farklı noktalarında sergilenecek olan Tansel Özalp tarafından tasarlanan Ayna, Ayna… yerleştirmesi ise açılış etkinliği saat 19.00’da, ilk durağı olan Bornova Küçük Park’ta ziyarete açılıyor.


Tansel Özalp, kentin üç ayrı kamusal mekanına yerleştirdiği tasarım nesneleriyle, tasarlanmış kentsel mekanın çeşitli dokularının yansımalarını araç olarak kullanarak, bu çerçevede ürettiği sorulara kentlilerin oluşturacağı görseller üzerinden yanıtlar arıyor. Kentliyi, oluşturduğu bu mekansal yerleştirmelerle, cep telefonlarını kullanarak bir görsel havuz oluşturmaya çağırıyor. Projeye göre; kent ölçeğinde baktığımızda kişi, tasarlanmış olan ile hem kuşatılmış hem de yoğun etkileşime maruz bırakılmış bir öznedir. Çevremizdeki ticari amaçlı tasarım ögelerinin dikkatimize yönelik “saldırgan” üslubu ise, muhataplarının bilinç düzeyinde tepki olarak körleşmesine ve algılamamasına yol açıyor. Diğer yandan, eğer tasarım hayata dair ise, neden hayatın tüm karmaşıklığını, çeşitliliğini, çelişkisini içermesin? sorusu bizi kuşatan bu gerçeği ortaya seriyor. Bununla yüzleşmenin, içinde yaşadığımız çevreyi kapalı algımıza yeniden göstermenin mümkün olup olmadığını sorgulayan Ayna, Ayna…, “Kendi imgemize meftun, herkesin kendini görünür kılmaya çalıştığı bu çağda, bu çetin mücadelenin içindeki dikkatimizi oradan çekip alabilir miyiz?”; “Onu kuşatıldığımız tasarım nesnelerinin niteliğine nasıl yönlendirebiliriz?” sorularının da cevabını arıyor.


Kültür için Alan tarafından fonlanan, İBB Akdeniz Akademisi, TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Grafik Tasarımcılar Meslek Kuruluşu, Türkiye Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu Derneği İzmir Şubesi, İzmir Moda Tasarımcıları Derneği ve 4T Tasarım ve Tasarım Tarihi Topluluğu tarafından desteklenen tasarım ile / with design projesiyle ilgili detaylı bilgiye tasarımile.net web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.







bottom of page