top of page

İki yeni kamusal proje

Tomokazu Matsuyama'nın Nirvana Tropicana ve United We Stand Divided kamusal eserleri 17. İstanbul Bienali'ne paralel etkinlikler kapsamında sergileniyor



Dirimart, Kahve Dünyası Yanköşe Sanat Platformu ve Galataport İstanbul iş birliğiyle Tomokazu Matsuyama’nın United We Stand Divided ve Nirvana Tropicana başlıklı kamusal projelerini gerçekleştiriyor. Matsuyama’nın bu iki büyük ölçekli heykeli, 17. İstanbul Bienali’ne paralel projeler olarak sergileniyor.


Sanatçı, He Sits She Reads (2021) başlıklı heykelini Yanköşe için büyük bir yerleştirme olarak yeniden hayal ediyor. Sanatçı bu işiyle, her gün birçok kültürden sayısız insanın gelip geçtiği İstanbul’a dair algısını, yeni nesillerin kimliklerinin çoğaldığı bir anla kesişen toplumsal cinsiyet ve kültür göstergelerine bakarak ifade ediyor.


17 metre uzunluğundaki United We Stand Divided, Doğu ile Batı’yı sembolize eden, eski çiçek motifleriyle süslü, sarmaş dolaş iki figürü betimliyor. İstanbul: birçok kültürün ortak tarihine sahip şehir. Ve bu iki insanın birbirine karışan portresi, bünyesinde çeşitli kimliklerin biçimini değiştiriyor, şehir manzarasında, çağdaş kültürün nasıl çokkatmanlı olduğunu hatırlatmak istercesine asılı duruyor.


Matsuyama'nın Galataport Saat Kulesi Meydanı’na yerleştirilen ve arka arkaya gelen Covid-19 ve New York şehrini vuran kasırga döneminde yarattığı Nirvana Tropicana (2020) heykeli kapanma günlerinde, hiç uyumayan şehrin terk edilmiş bir halini, medeniyetin ve kültür hayatının durmuşluğunu, doğanın adeta çöküşe geçişini yansıtıyor. Bu gerçeklerle karşı karşıya kalan sanatçı, bazı şeyleri sil baştan inşa etme zorunluluğunun ağırlığını hissedince bu içsel dürtüyü, nebati unsurlar ve örüntülerle iç içe örülü beden fragmanlarıyla ifade etmeye karar veriyor.

bottom of page