top of page

İzmir sergiler ajandası / Nisan

İzmir kültür-sanat ortamının aktörleri; inisiyatifler, kolektifler, kamu ve özel sanat kurumları, bağımsız ve değişken mekânlar şehrin merkezinden ve periferilerinden takip edilesi bir sanat programı sunuyor. Alanın yeni nesil galerileri Commune Art Space ve Hayy Open Space, Unlimited okuyucuları için aylık sunulacak İzmir Ajandası'nda güncel sanatı odağına alan sergi ve etkinlikleri sanatseverler ile buluşturuyor


Arkas Sanat Merkezi


Nejad Devrim & Mübin Orhon: İki İmge Yolcusu

22 Eylül 2023 - 02 Haziran 2024


Sergi, sanat pratiklerinde giriştikleri sıra dışı deneylerle, sahip oldukları özgünlük, farklılık ve cesaretle Modern Türk sanatında yeni bir dönem açmış olan Nejad Devrim ve Mübin Orhon’un yapıtlarını bir araya getirerek, onların sıra dışı hayat ve sanat yolculuklarını ele alıyor. Her ikisi de İstanbul’da doğan, 1945 sonrasında Paris’te çalışarak birçok önemli başarıya imza atan Nejad ve Mübin, resimlerinde özgün yorumlar geliştirerek Türk Sanatı ile Avrupa Sanatı arasında köprüler kurdular. Küratörlüğünü Necmi Sönmez’in üstlendiği sergi, onların Türkiye’den, Türk sanatından çıkışla geliştirmiş oldukları renkler, formlar, imgeler üzerine eğilerek “kültürlerarası etkileşim” olgusunu ilk kez tartışmaya açarak onların resimlerinin arkasındaki cesur kararlar üzerine yoğunlaşıyor.


Ziyaret: Pazartesi hariç her gün, 10:00-18:00


 

BAYETAV Sanat


Mahsul Vakaları

26 Nisan - 29 Eylül 2024


Dünya ile kurulan ilişkilere dair tarifleri yeniden ele alan Mahsul Vakaları, iş birlikleri ve bir aradalıklara dayalı bir sergi ve kamu programı olarak BAYETAV Sanat’ta gerçekleştiriliyor. Mahsul Vakaları, Çukurova’da başlayan ve İzmir’de devam eden, Anadolu’nun Akdeniz kıyılarındaki kırsal modernleşme sürecinin çevresel, kültürel ve toplumsal mahsullerini araştıran Dilşad Aladağ’ın Mahsul Projesi’nin bir mahsulü. 2022 yazından bu yana süren, coğrafya gezileri, arşiv ziyaretleri, görüşmeler ve kayıtlarla beslenen araştırma, eş zamanlı olarak genişleyen çevrim içi bir arşiv denemesi de sunuyor. İzmir ayağı BAYETAV Araştırma Bursu ile desteklenen Mahsul Projesi ekolojiyi türler arası ilişkilerle kenetlenen çok katmanlı ve devingen bir ağ olarak ele alıyor. Mahsul Vakaları sergisi, bugünün devinimlerini coğrafyadan hikâyelerle hatırlayarak, yeniden seslendirerek ve türler arası birliktelikler hayal ederek düşünmeyi öneriyor.


Sanatçılar: ANATOPIA, Ali Cindoruk, Aslıhan Demirtaş, Aslı Özdoyuran, Dilşad Aladağ, Eylül Şenses, Fatma Belkıs & İz Öztat, Yasemin Ülgen


Ziyaret: Pazartesi hariç her gün, 11:00-19:00


 

Commune Art Space


Uyumadan Önce Empati

9 Mart - 20 Nisan 2024


Commune Art Space, Gözde Belen’in ilk kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor.

İzmir’de yaşayan ve üreten sanatçı, çoğunlukla bir ön görselden yararlanmadan, tuval, kâğıt veya sıkıştırılmış tuval üzerine yağlıboya tekniği ile soyut figüratif resimler üretiyor. Belen, Uyumadan Önce Empati ismini verdiği ilk kişisel sergisinde, gün içinde bireysel veya toplumsal dalgalanmalardan doğan imgelerin ekspresif bir tavırla hızlı ve tek seferde zemine aktarılması ile oluşan resimlerini, sanatçının bilinçaltının gizli dünyasını keşfe çıkan; ancak basit gerçekliklerle ilişkisini sürdüren düşünceler üzerine kurguluyor. Seçkide yer alan eserler, günün yapılması gereken “zorunlulukları” bittikten sonra duyguların gece saatlerinde yoğunlaşmasıyla birlikte, yalnız ve serbest bir gün sonu değerlendirmesi, klişelerden arındırılmış bir gözlem günlüğü niteliğindedir.


Ziyaret: Pazar ve Pazartesi hariç her gün 11:00-18:00


 

Fransız Kültür Merkezi 


Sonu Olmayan Dünya

25 Mart - 30 Haziran 2024


Institut Français İzmir, ekolojik geçişe yönelik yol haritasının bir parçası olarak, ekolojik geçişle bağlantılı konularda mümkün olduğu kadar çok insanda farkındalık yaratılmasına katkıda bulunmak istiyor. Böylece IF, Jean-Marc Jancovici ve Christophe Blain’in Le Monde sans fin çizgi romanını temel alan, 2022’de 800.000’den fazla kopya satılan ve birçok dile çevrilerek Fransa’da bir numaralı kitap satışına dayanan bir sergiye ev sahipliği yapıyor.


Sergi, enerji dönüşümü gibi herkesi ilgilendiren konuları eğlenceli bir şekilde inceliyor; ekonomik, ekolojik ve sosyal konulara değiniyor; karbon dışı enerjiler, gıda, ulaşım ve şehircilik alanlarında somut çözümler öneriyor.


Ziyaret: Institut Français İzmir bahçe duvarlarında, Pazar hariç her gün 10:00 - 21:00 

Detaylı Bilgi: www.ifturquie.org/izmir/ 


 

Hayy Open Space


Kıyılar: Bir Durak

23 Mart - 6 Nisan 2024


AVTO bünyesinde Meriç Öner tarafından sürdürülen Kıyılar araştırmasının birinci bölümü, Hayy Açık Alan ve sezon ortaklığında düzenlenen atölye, gezi ve sohbet serisi ile tamamlandı. Projenin bir sunum niteliğindeki sergisi Kıyılar: Bir Durak ise Hayy Açık Alan’da izleyiciyle buluşuyor.


Kıyılar: Bir Durak Vessel’dan Navine G. Dossos’un 24-25 Kasım 2023’te Hayy’da gerçekleştirdiği atölyede tamamlanan PUSULA’nın etrafında şekillendi. PUSULA yirmi katılımcının Dossos’un hazırladığı görsel sözlük yardımıyla dünyadaki yer ve yönelimlerini yansıttığı resimlerden oluşuyor. Sergide yer alan Vessel’dan Sofia Georgovassili, My own private compass (Benim kişisel pusulam) isimli video ile Çeşme’de doğup büyüdükten sonra 1922’de Sakız’a kaçan büyük-büyükannesini anıyor. Sanatçı, küçükken dinlediği hikâyelerin izlerini geçtiğimiz yıl İzmir ve Çeşme’de çıktığı gezilerin bulgularıyla bir araya getiriyor. Dilşad Aladağ’ın Kumulun Tespiti, Kıyının İcadı isimli işi ise Akdeniz kıyı coğrafyasının insan eliyle değiştirilmesini iki kuşak arası hayali bir diyalog ile aktarıyor. 21 Aralık 2023’te AVTO’da gerçekleşen sunumun kaydına Aladağ’ın performansta kullandığı çizimler ve kaynak dökümanlar eşlik ediyor.


Kulaç

17 Nisan - 5 Mayıs 2024


Kulaç, Aslı Özdoyuran’ın 1974–1979 yılları arasında İzmirli bir millî yüzücü olan annesinin yüzme pratiğini belgelemek amacıyla dedesi tarafından derlenen arşivden yola çıkıyor. Bu arşiv, genç yüzücülerin o dönemde basına yansıyan başarılarının (ve başarısızlıklarının) kaydını tutuyor. Arşivde yer alan manşetlerdeki gelecek vurgusu, “yarının yıldızları”, “altın kulaçlar”, “rekor makinaları” gibi tâbirler, “millî” kimliğin performansına dair soruları da beraberinde getiriyor. Sanatçı, Türkiye kadın voleybol takımının yakın zamandaki galibiyetleriyle ilişkili kolektif duygulanımlar ve tartışmalardan da yola çıkarak, ulus-devletlerin sporcu bedeni aracılığıyla nasıl temsil edildiği üzerine düşünüyor. “Kulaç”, sanatçının aile arşivinde karşılaştığı ve modernleşmenin temsilî bir mekânı olarak yorumladığı yüzme havuzunu da sergi mekânına taşıyor. Sergide yüzme havuzunu tarifleyen heykellerine Derin Print Studio ortaklığında ürettiği baskı resimleri eşlik ediyor.


Kulaç, gerilmiş iki kolun parmak uçları arasındaki mesafeyi tarif ediyor. Bedenden bedene değişen ve dolayısıyla evrensel olmayan bir ölçü birimi olan kulaç, Osmanlı’da kullanılıyor ve daha sonra modernleşme uğruna terk ediliyor. Bu terim; Türkiye’nin geç modernleşme döneminde, yüzme sporuyla yeniden gündeme geliyor. Kulacın moderniteyle ilişkilenen bu iki farklı anlamı, serginin ilham kaynaklarından biri oluyor. Kulaç; tempo, kulvar ve hedef gibi ölçütlerle birlikte, hayalî bir seyirci ve başarı baskısıyla şekillenen, bükülen bedenlerden oluşuyor.

 

17 Nisan-5 Mayıs 2024 tarihleri arasında izleyiciye açık olacak Kulaç Aslı Özdoyuran’ın daha önce 5533’te gerçekleşen sergisini yeni bir yorumlamayla misafir ediyor.


Ziyaret: Perşembe - Cuma - Cumartesi 13.00-18.00

Detaylı bilgi: www.hayyopenspace.com


 

The Letter Art Gallery


Atelier - Open Studio Days - V

29 Mart - 20 Nisan 2024


Misafir Sanatçı Programı Atelier, 5. edisyonuyla birinci yaşını kutluyor. Beşincisi gerçekleşen paylaşımlı atölye prensibine dayanan kısa süreli misafir sanatçı programının bu seferki konukları, İspanya'dan Camile Duhart Dode (d.1998, Bilbao) ve İzmir'den Zeynep Can (d. 1998, Kocaeli). Misafir sanatçılar, Goyahub Corner'ın sponsorluğunu üstlendiği 80 m2 paylaşımlı atölye alanında altı hafta boyunca çalıştı. Bu sürede ürettikleri çalışmalar, 29 Mart'tan itibaren izleyicilerle buluşuyor. 


Ziyaret: Pazartesi - Cumartesi, 12:00-19:00

Adres: Kemeraltı Antikacılar Çarşısı, 874 Nolu Sokak, No. 17, Zemin Kat, Goyahub Corner Konak/İzmir


 

Tohum Sanat Alanı 


Beni Benle Buluşturan

19 Mart - 20 Nisan 2024


Tohum Sanat Alanı, 19 Mart - 27 Nisan 2024 tarihleri arasında Gülay Özkan’ın Beni Benle Buluşturan adlı kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergiye, ana sergi alanının yanı sıra doğa ve ekoloji temalarına odaklanan ve çok disiplinli bir yaklaşımla sunulan projelerin yer aldığı Tohumluk adı verilen deneysel bir ikinci sergi eşlik ediyor. Özkan'ın tüplü dalış deneyimleri ve doğayla olan bağı eserlerinde merkezi bir tema olarak ele alınıyor. Sergide, dünyanın en eski organizmalarından biri olan “Neptün Otu”na odaklanılıyor ve Özkan, bu deniz otunun doğal koşullarda nasıl yaşadığını anlamak için bir enstalasyon hazırlıyor. Ayrıca, Stoacı felsefenin etkisi altında, tohumun varlık nedenini araştıran sanatçı, varoluşun deneysel serüvenini eserlerinde işliyor ve izleyicileri her Çarşamba gerçekleşecek açık atölye etkinlikleriyle sanat pratiğine davet ediyor.


Temas II : Fluxus - Avangard Sanat Atölyeleri

22 Mart - 15 Haziran 2024


Tohum Sanat Alanı, sanat ve gündelik hayat arasındaki sınırları eriterek eserin ve sanatçının ne olduğuna dair tanımları ve biricik oluşlarına dair olan inanışları sorgulayan, bu bakımdan sanatçı ve izleyicinin alışılagelmiş konumunu sarsan Fluxus hareketinden yola çıkarak 22 Mart - 15 Haziran tarihleri arasında atölyeler düzenliyor. Temas II başlıklı bu atölyeler dizisi izleyicinin bakış açısını ön plana koyarak birbirine çeşitli sanatsal yöntemlerle temas edilen, kolektif olarak düşünülen ve üretilen ortak bir eylem havuzuna dönüşmek adına Urla ve çevresinden katılımcılarla yürüteceği bir dizi çağdaş sanat atölyesi düzenliyor. 


2-6 Nisan 2024, Borga Kantürk ile Buluntu Nesne Atölyesi: Bu atölyede katılımcılar, bir zamanlar edindikleri üç unutulmuş objeyi onararak bakımını yapacak, öznel ilişkilerini aktaracak ve mekâna özgür bırakarak bir rahatlama seansı deneyimleyecekler.


16-20 Nisan 2024, Özge Enginöz ile İzini Bırak: Baskı teknikleri ve buluntu malzemeleri kullanarak katılımcıların yaratıcılıklarını öne çıkarmayı amaçlayan atölyede, katılımcılar, linolyum baskı tekniklerini deneyimleyerek kendi izlerini bırakacak ve linol ve monotip baskı ile kolaj tekniğini harmanlayarak eserlerini ortaya koyacaklar.


23-27 Nisan 2024, Rafet Aslan ile Sokak, Şiir, Örüntü: Sokak, Şiir, Örüntü atölyesinde katılımcılar, sokaklarda keşif gezileri yaparak materyal toplayacak ve çıkaracaklar. Bu materyaller, liriklerle birlikte her gün sergi alanına taşınacak ve sahada çekilen fotoğraf çıktıları ve videolar ile desteklenecek.


23-27 Nisan 2024, Mürüvvet Türkyılmaz ve Beksultan Oğuz ile Duyu Atölyesi: Katılımcılarla beş duyu üzerine çalışılacak atölyede, nesne, boya, metin ve teknoloji gibi çeşitli malzemelerle algıyı yeniden şekillendirerek kişisel ve kolektif hafızanın akışkan bir haritası oluşturulacak.


Ziyaret: Salı-Cumartesi, 12:00-18:00 

Adres: Yenice Mah. Park Sokak No:8/5, Urla, Izmir 35430


 

URLADAM


İlk İz Zeytin Dalı

21 Mart - 10 Nisan 2024


Athena’nın Zeus’a hediyesi ölümsüzlüğün, bereketin, barışın, medeniyetin simgesi olan zeytin ağacının hikayesinden ve muhteşemliğinden etkilenen İlk İz sanatçıları kendi teknik ve yorumlarıyla zeytini resmettiler. Küratörlüğünü Özlem Tekinok’un üstlendiği İlk İz Zeytin Dalı sergisinde Ayça Akdoğan, Ayfer Yağız, Benan Cebe, Bengi Güngör, Canan Demiral, Dilek Aydın, Dilek Gürdal, Erhan Doğruer, Erol Tüzemen, Esra Cebeci, Gülin Uysalkan, Hacer Kalender, Kutsal Ateş, Meral Cantürk, Nejla Altay, Özlem Tekinok, Sem Tutal, Semiha Kurşun, Serap Bayar, Tuba Dora, Tuğba Kantekin, Tuna Hancı, Yasemin Koznal Özkan, Yeşim Gürdal, Yurdanur Sevinin’in resimleri ile izleyici bir araya geliyor.


Ziyaret: Her gün, 09:00 - 22:00

Detaylı Bilgi: www.urladam.com.tr



bottom of page