top of page

Herşey Yolunda, Versus Art Project’te açıldı

Mural sanatçısı kimliğiyle tanınan Canavar’ın ilk kişisel sergisi Herşey Yolunda, Versus Art Project’te açıldı. Toplumsal baskı, iktidar sevdası, fetihçilik, insanın şehirdeki varoluş ve yaşam mücadelesini merkezine alan sergide sanatçının üç senelik üretim sürecini kapsayan çalışmaları yer alıyor


Canavar, Çene, 2019, Tuval Üzerine Sprey Boya, 195 x 200 cm


Toplumun kötücül yanı, acı ve hazlarını gözlemleyerek, bu kültürel baskıların insan psikolojisi üzerinde yarattığı travmatik etkilerden beslenen Canavar, üretiminin referans noktalarını Kafka’nın Dönüşüm ve Babaya Mektup'u ile Nietzsche‘nin Böyle Söyledi Zerduşt'una dayandırıyor. Eril iktidar baskısı altında ötekileşen bireyin ait olamama ve beden-kimlik yabancılaşmasının bir temsili olan hamam böceği figürünü kendisiyle özdeşleştiren sanatçı, Herşey Yolunda sergisinde şiddet ve öfkenin bulaşıcı hâlini, varoluş sürecini etkileyen deneyimlerini irdeliyor.


Canavar’ın 60’a yakın sprey boya çözümlemesi, pentür, gravür ve duvar üzerine gerçekleştirdiği performatif uygulamanın yer aldığı sergi, sokak sanatçısının galeri içindeki kalıplaşmış varlığını farklı bir perspektiften tartışmaya açıyor.


Canavar, Araf, 2019, Tuval Üzerine Sprey Boya, 185 x 174 cm


Akademisyen ve küratör Ezgi Bakçay sergiyle ilgili kaleme aldığı yazısında devcileyin bir canavara dönüşen sanatçının hikâyesini aktarıyor:


"Canavarı İstanbul sokaklarından tanırsınız. Gecedir. Tüm nesneler ve mekanlar bildik anlamlarından düşmüştür. Bir akşam işten eve, yine yorgun argın dönerken, bir zamanlar başka bir dünyayı yaratmanın mümkün olduğuna ne kadar da çok inanmış olduğunuz aklınıza geldiğinde örneğin, mutlaka o sokak köşesinde karşınıza çıkmıştır. En yakın arkadaşınızla eften püften bir sebeple tartışmış, öfkenizin ona değil de bizzat insana olduğunu anladığınız anda ayağınıza takılı vermiştir. Kendinizle kavga etmekten yorulmuş, uzun bir yürüş sırasında bedeninizin ağırlığını şehre teslim etmenin hazzı içinde, karşılaşmış olabilirsiniz onunla. Ya da sıska bir sokak köpeğinin gölgesinden çocuk gibi korktuğunuzda sizi kimse görmemişse bile, bilin ki o görmüştür.


Solda ve ortada: Canavar, İsimsiz, 2019, Kağıt Üzerine Sprey Boya, 70 x 50 cm (her biri)

Sağda: Canavar, İsimsiz, 2019, Ahşap Kutu Üzerine Sprey Boya, 30 x 20 x 6 cm


Canavarı aynada görmüş olabilirsiniz. Hatta hoşunuza bile gitmiş olabilir bu görüntü. Herkesin son derece şık olduğu bir dünyada çirkinliğiniz yakışmıştır size.

Canavarı nerde görürseniz görün mutlaka başka bir şey olabilmeye dair bir umut, zaten hep başka olmaya dair korkuyla karışık olarak içinize dolmuştur.

Şimdi dört duvar arasında, çerçeveler içinde ve dingin bir ışık altında bulacaksınız onu; namıdiğer sanatçı olarak olarak canavar.

Canavar bir sabah kendini bir sanatçıya dönüşmüş olarak bulmuşsa, bu onun yarın başka bir şeye de dönüşebilme ihtimali olduğundandır. Çünkü işte o ”tastamam bir insandır.“ Çünkü insandır ve önce ettir.

Kan emerek büyümüş maskeli ve sakat, prematüre bir bebektir.

Türüne ihanet eden tek canlıdır. Sadece var kalmak için cinayet işleyebilir. Zulümden aldığı hazla kendini bina etmiştir.

Ete musallat olan güç istencinin işkence tezgahında tükettiği zaman onun ömrüdür

Erkektir. Erkek olması buyrulduğu için. Fetihçidir, soyunu sürdürmek ve kendine yer açmak için soykırım yapması gerektiği öğretilmiştir.

Bir bıçak kadar erildir. Bıçak gibi konuşur, güler ve dokunur. Haklı gururunu omuzları üstünde taşır.

İnsandır, diğer türlerden üstün. Canlı ve cansız tüm varlık secde etmiştir ona. Çünkü akıllıdır.

Ayaklarının altından kayan gezegende ve hücrelerindeki boşlukta işgalcidir. Ve haktır bu. Mübahtır.

Şehvetli, aç ve buyurgandır. Buna da hakkı vardır çünkü konuşan varlıktır. Hiçbir besin bu açlığı dindiremez. Çünkü soluk alan hiçbir şey dile sığmaz.

Konuşkandır. Sözcükleri sever. Özellikle de keskin olanları.

Dünyanın sonu gelmiştir. Dün unutulmuş, yarın zaten yoktur.

Kimin umrunda.

Ben varım, ben vardım, ben var olacağım…

'Şimdiye kadar her şey yolunda'

Ama niçin?"

Solda: Canavar, C1, 2019, Tuval Üzerine Sprey Boya, 178 x 198 cm

Sağda: Canavar, Hyde, 2019, Tuval Üzerine Sprey Boya, 112 x 216 cm


Canavar’ın ilk kişisel sergisi Herşey Yolunda, 9 Ekim 2021 tarihine kadar Versus Art Project'in ev sahipliğinde devam ediyor.


bottom of page