top of page

For Forest: The Unending Attraction of Nature


Klaus Littmann FOR FOREST - The Unending Attraction of Nature başlıklı projesiyle Klagenfurt, Avusturya'daki Wörthersee futbol stadyumunu 9 Eylül - 27 Ekim 2019 tarihleri ​​arasında şehrin en büyük kamusal sanat enstalasyonuna dönüştürecek

☕️ 3 dakikalık okuma

Max Peintner, The Unending Attraction of Nature, Karakalem, 1970/71, 2018'de Klaus Littmann tarafından elle renklendirilmiş, özel baskı

Kompleks ve özgün projelerinde gündelik kültürden hareketle çağdaş sanat ve kent alanları arasındaki çatışmayı vurgulayan Klaus Littmann, yaklaşık 30 yıl önce Avusturyalı ressam ve mimar Max Peintner’ın The Unending Attraction of Nature adlı distopik eserinden ilhamla oluşturmuş olduğu FOR FOREST’ı 9 Eylül – 27 Ekim tarihleri arasında hayata geçirecek. Bu devasa enstalasyon vasıtasıyla Littmann, doğa algımıza meydan okumayı ve bize doğanın geleceğini sorgulatmayı amaçlıyor. Dahası, Littmann projenin bir anıt haline gelmesini hedefliyor ve tıpkı kanıksadığımız hayvanat bahçelerinde kafeslerde tutulan hayvanlar gibi doğanın bir gün sadece özel olarak belirlenmiş alanlarda görülebileceği ihtimalini sorgulatıyor.

Her biri 6 ton ağırlığında olan yaklaşık 300 ağaç, tabii bir oluşum izlenimi yaratmak amacıyla mevcut futbol sahasına Enea Landscape Architecture gözetiminde özenle ve dikkatle nakledilecek. 30 bin izleyici kapasitesine sahip Wörthersee Stadyumu’nda katılımcılar, sabah 10:00'dan akşam 10:00'a kadar günün farklı saatlerinde doğal ve yapay ışık kaynakları eşliğinde, ağaçların sürekli değişen görünümlerine şahit olacaklar. Sanatçının projedeki başat motivasyonlarından biri, FOR FOREST aracılığıyla katılımcıları ormanları ve doğayı algılayış biçimini kökten değiştirecek bakış açıları ile tanıştırmak. 27 Ekim 2019’a dek Wörthersee Stadyumu'nda görülebilecek olan FOR FOREST, 27 Ekim’den sonra stadyuma yakın ve halka açık bir alanda bire bir ölçekle tekrarlanacak. Böylece projenin canlı bir “orman heykeli” formunda anıtlaşması sağlanacak.

Klaus Littmann hakkında

1951 doğumlu Klaus Littmann, İsviçre'nin Basel şehrinde yaşamakta ve çalışmakta. Littmann, Düsseldorf Sanat Akademisi'nde Joseph Beuys ile çalıştı rdü ve uzun süredir küratöryel pratiğini devam ettiriyor. Uzun yıllar galeri ve müze gibi kurumlarla farklı sergiler gerçekleştiren Littmann, son dönemde kamusal sergilere yoğunlaştı.

Littmann tarafından gerçekleştirilen seksenden fazla sanat projesi, övgü üzerine övgü toplayan kamusal alan projelerinden City Sky, 2008: Daniel Buren, Renate Buser, Nathan Carter, Subodh Gupta, Peter Kogler, de dahil olmak üzere kataloglarla ve kitaplarla belgelendi; Engel 2002: Tazro Niscino, Strassenbilder, 2003, Skultur, 2000, Frontside, 2001, Kulturgüterwagen, 1991, Move for Life (Basel, Lyon, Paris, 2006-2011) Public Viewing (Şangay, 2007): Robert Rauschenberg, Daniele Buetti, Ben Vautier. Littmann ayrıca aralaında Christo & Jeanne-Claude, Tony Cragg, Guillaume Bijl, César, Jean Tinguely, Dieter Roth, Leon Golub, Keith Haring, Michel Blazy, Meslek Koelewijn, Daniel Buren, Subodh Gupta, Daniel Spoerri, Niki de Saint Phalle, Peter Kogler ve Katharina Sieverding’in de bulunduğu önemli isimlerle işbirlikleri gerçekleştirdi.

All rights reserved. Unlimited Publications.

Meşrutiyet Caddesi No: 67 Kat: 1 Beyoğlu İstanbul Turkey

Follow us

  • Black Instagram Icon
bottom of page