top of page

Farklı, dinamik, kolektif: Mamut Limited

Mamut Art Project ekibinin hayata geçirdiği Mamut Limited projesi kapsamında gerçekleştirdiği ilk fiziksel etkinlik olan Mamut Limited Vol.1 pop-up sergisi Yapı Kredi bomontiada’da izleyiciyle buluştu. Projenin hikâyesini ve izleyiciyle kurduğu diyaloğu Seren Kohen Ojalvo ve Ekin Kohen ile konuştuk

Röportaj: Merve Akar Akgün & Berfin Küçükaçar


Ekin Kohen & Seren Kohen Ojalvo, Fotoğraf: Emir Uzun


Mamut Limited’ın ortaya çıkış hikâyesininden ve misyonundan bahsedebilir misiniz?


Aslında son iki üç senedir Mamut Art Project’in yanında hem biraz farklı yönleri olacak hem de Mamut’u farklı yönlerden destekleyecek bir proje hayal ediyorduk. Birçok izleyicimizden de senede sadece bir kere değil, sürekli takip edebilecekleri ve farklı fiziksel ayakları olabilecek talepler geliyordu. Seneler içerisinde 500’den fazla sanatçı ile birebir çalıştık. Birçoğuyla da hep tekrar çalışmak için can atıyorduk. Aynı zamanda, Mamut’a katılmamış ama bizim yakından takip ettiğimiz ve çalışmak istediğimiz farklı kişiler vardı. Sadece görsel sanatlar alanında değil, bambaşka projelere imza atabileceğimiz, kreatif herkesle çalışmamıza fırsat sunacak bir platform ile yola çıkmak istedik. Sanatseverlerin, istedikleri zaman “Mamut’ta neler oluyor?” diye bakabilecekleri daima aktif ve kolay erişilebilir bir platform olması adına bu projemizin temelde bir İnternet sitesi olmasına karar verdik. Bu sitede, hem sanatçıların sanat eserlerine sene boyunca ulaşıp satın alım yapılabilecek hem de Mamut Limited’ın yapacağı farklı iş birlikleri haberlerini takip edebileceksiniz. Bir yandan da, Mamut Limited’ın en büyük özelliği size sanatçıların başka yerlerde bulamayacağınız serilerini sunması. Sanatçıların limitli edisyonlu ve/veya sadece Limited için özel üretilmiş serilerine yer veriyoruz. Bu bağlamda, çok sürpriz isimlerle iş birlikleri planlıyoruz. Mamut Limited aynı zamanda, danışmanlık, özel proje üretimi gibi tekliflere açık yapısıyla sanatı çok farklı alanlara yaymayı hedefliyor.


Metin Ertürk, Kırmızı-Siyah Darkness Serisinden Çamur Torna Şekillendirme, Terra Sigillata, Çukur Pişirimi 850C, 30x25 cm

Mamut Limited Vol.I, 2023, Fotoğraf: Emir Uzun


Projenin ne tür bir boşluğu doldurduğunu ve/veya ihtiyaca karşılık verdiğini düşünüyorsunuz? Mamut Limited’ın ortaya çıkış sürecinde temel aldığınız değerler, kavramlar ve öncelikler neler oldu?


Her şeyden önce, Mamut Limited’ın sanatçılara kendilerini gösterebilecek bir alan daha sağladığını söylemekte fayda var. Bağımsız sanatçılar için bu alanlar son senelerde artmış olsa da, Mamut Art Project’in on senedir edinmiş olduğu tecrübe ve izleyici kitlesiyle bu alana güçlü bir katkımız olacağına inanıyoruz. Limited’da her yerde karşınıza çıkabilecek veya görmeye alışık olduğunuz eser seçkilerinin dışına çıkarak biraz daha farklı alternatiflerle sizi bir araya getirmeye çalışıyoruz ve çalışacağız. Farklı, dinamik, kolektif gibi kelimeler gekiyor aklıma… Bir de, en büyük amaçlarımızdan biri aslında Mamut Limited’’in bu esnek yapısından faydalanarak yurt dışında da etkinlikler düzenleyerek görünürlüğümüzü arttırmak. Böylece sanatçılarımıza da bu konuda destek olabilmeyi istiyoruz.


Mamut Limited Vol.I, 2023, Fotoğraf: Emir Uzun


Mamut Limited ve Mamut Art Project’in kesiştiği ve ayrıştığı alanları nasıl tanımlarsınız?


Ayrıştığı alanlardan başlayalım. Öncelikle Limited için herhangi bir Açık Çağrı gerçekleştirmiyoruz. Birlikte çalıştığımız sanatçılara Mamut ekibi olarak biz karar veriyoruz, yani bir jürimiz yok. Aslında aralarındaki en büyük fark buradan başlıyor. Limited bir sanatçı keşfi ya da kariyerinin başındaki sanatçılara alan sağlamak misyonunu paylaşmıyor ve. Mamut Limited’da kariyerinde ilerlemiş sanatçılarla da iş birlikleri yapıyoruz. Mamut Art Project’in çok keskin çizgileri var. Örneğin bir sene Mamut’a katılmış bir sanatçı bir daha herhangi bir senede yer alamıyor. O sene katılan sanatçılarla da belirli bir süreliğine anlaşıyoruz. Limited’da ise iş birliklerimiz daha uzun soluklu ve daha kapsamlı bir süreci kapsıyor ve sadece Mamut’a katılmış sanatçılarla değil, herkesle çalışıyoruz.


Pelin Kaçar, Phantasmagormic Fables, Yapay Zekâ (AI) tarafından oluşturulan görüntü Fine Art Baskı, 30×30 cm, 5+1 edisyon


Sizinle benzer misyonu taşıyan oluşumlardan başarılı bulduklarınız var mı? Örneğin border_less’ın da sizin gibi sanatçı edisyonlarını yıl boyunca ilgilisine sunduğunu biliyoruz. Sizin gibi edisyon üretimleri sanatseverlerle buluşturan oluşumlardan sizi ayırdığını düşündüğünüz noktalar var mı?


Mixer printed severek takip ettiğimiz bir etklinlik. border_less’i de aynı şekilde çok severek izliyor ve takip ediyoruz. Bunun yanı sıra Ka Atölye, BigBaboli Print House, Dou Print Studio gibi çok sevdiğimiz başka oluşumlar da var. Krüw ile olan uzun soluklu ilişkimiz de biliniyor. Aslında en önemli fark, biz sadece edisyonlu eserlere yer vermiyoruz ve tek bir formatta üretilen işlere odaklanmıyoruz. Örneğin seramik sanatçılarımız kalıpla çalışmıyor. Dolayısıyla üretimleri seri olarak Mamut Limited’a özel üretiliyor. Edisyon yerine varyasyonlu çalışmalarına yer veriliyor veya minyatür alanında bir sanatçının tek parçaları sergilenebiliyor. Ama bu seri sadece Mamut için üretilmiş özel bir seri oluyor.

Aslında biz yukarıda bahsettiğim tüm oluşumların yanında durmak isteyen, hepimizin birbirini desteklediği, bu alanlara daha çok dikkat çektiği bir alan olmak istiyoruz. Sanatçılarla olduğu gibi kurumlarla da iş birliklerine her zaman açığız.


Can Büyükkalkan, Kumkuat, Fine Art Baskı, 70×56 cm OR 70×100 cm, 5+1 edisyon

Mamut Art Project yıllardır yapıtları göz önünde bulunmayan sanatçıları öne çıkararak yerel izleyiciye yeni perspektifler sunarak sanatın evrimini destekliyor. Farklı kültürel, toplumsal ve bireysel deneyimlere sahip sanatçıları izleyiciye tanıtarak çeşitliliği arttırıyor. Yeni sanatçılara kariyerlerinin başlarında genellikle finansal ve profesyonel destek sağlıyor, sanat dünyasında yaratıcılığı teşvik ediyor. Üstelik düzenlediğiniz atölyelerle de sanat alanında profesyonelleşme doğrultusunda alan açıyorsunuz. Sanat ortamına getirdiğiniz taze fikirler, çeşitlilik, yaratıcılık ve yeniliklerle bize de yeni ufular açıyorsunuz. Peki siz ülkemizdeki sanat piyasasında öneminizi ve rolünüzü nasıl tanımlıyorsunuz? Bunca yılın ardından bugün üstlendiğiniz görev tanımında yenilikler yapıyor musunuz?


Seneler içerisine görevimiz bizim dışımızda da tanımlandı. Bunlardan en önemli bazı maddeler şöyle:

Gelen başvurularda seneler için olan farklılıkları gittikçe daha çok dikkatimizi çekti. Hem senelerin kendi içinde olan farkları, hem de o sene gelen başvurulardaki bağımsız bir şekilde gelişen kolektif dil, kariyerinin başındaki sanatçıların neleri takip ettiğini, nelerden etkilendiğini, yeni akımları, öğrenme şekillerindeki değişimleri vb. gibi birçok faktörü yakından takip etmemizi sağladı/sağlıyor. Buna paralel olarak, geçmiş senelerde bize ulaşan 12 binden fazla başvuru dosyası ve Mamut’a katılan sanatçılar düşünüldüğünde paha biçilmez bir arşiv elde etmiş olduk. Son iki üç senede gelen başvurularda şunu da fark ettik: Yurt dışında daha çok tanınmış ama burada aktif olmayan Türk sanatçılar var. Bu sanatçılar da kendilerini göstermek için Mamut’u seçiyor ve başvuruyor. Bu da Mamut sanatçı seçkisine yansımaya başladı. Tabi ki en önemli görevimiz, bir keşif alanı sağlamak. Bunun hem sanatçılara olan katkısını hem de izleyicinin buna olan ilgisini artık çok daha net görebiliyoruz. Geçmiş senelerde Mamut’a katılmış olan sanatçıların bugün takibi yapıldığında da bu görülebiliyor. Bir yandan da bizim çok sevdiğimiz bir şey de sergilerde tanışan ve kaynaşan, güçlü dostluklara adım atan sanatçılarımız. Sanatçıları bir alanda birleştirmenin böyle de çok güzel bir yanı var.

Cihan Bacak & İsmet Köroğlu, Just Luv Me, Fine Art Baskı, 50×70 cm


Mamut Art Project’in her yıl sanatçı başvurularını kabul ettiğini ve başvuruların her yıl değişen jüri üyeleri tarafından değerlendirildiğini biliyoruz. Mamut Limited seçkisinde yer alan sanatçıları seçerken nasıl bir yöntem kullanıyorsunuz? Projenize ilgi duyan sanatçıların sizinle iletişime geçmesi mümkün mü?


Mamut Limited sanatçılarına tamamen ben ve Ekin karar veriyoruz. Kendilerini çok sevdiğimiz, üretimlerine gösterdikleri özeni bildiğimiz, huzurla çalışabileceğimiz ve karşılıklı olarak birbirimize inandığımız sanatçılarla çalışmaya önem veriyoruz. Projemize ilgi duyan sanatçılara her zaman açığız. Bize info@mamutartproject.com adresine mail atan sanatçılara her zaman dönüş sağlamaya özen gösteriyoruz.


Sinem Ören, Convergence, Seramik, 70x40x40 cm Mamut Limited Vol.I, 2023, Fotoğraf: Emir Uzun


Önümüzdeki zamanlarda, planlarınız içindeyse, sergi dışında ne tür fiziksel etkinlikler düzenlemeyi öngörüyorsunuz? Mamut Art Project yine olacak değil mi?


Mamut Art Project tabi ki olacak. Bunun aksini düşünemeyiz bile. Ekim sonu/Kasım başı gibi başvurularımız açılacak. 2024 bahar aylarında da etkinliğimiz gerçekleşecek. Limited olarak fiziksel pop up sergilerimiz devam edecek, ayrıca farklı atölyeler, konuşma programları gibi konular üzerinde düşünüyoruz. Yine sanatçılara katkı sağlayabilecek, bir yandan da hem onlara hem de sanatseverlere farklı bir deneyim sunabilecek fikirler üretmeye çalışıyoruz.


Projenizin ilk fiziksel etkinliği ile izleyicilerinizle buluştunuz. Mamut Limited Vol.1 özelinde veya projenizde genel olarak izleyici ile nasıl bir diyaloğa girdiniz? İzleyicinizden -varsa- beklentileriniz nelerdir? Nasıl bir diyaloğa girdiniz? Beklentileriniz neydi ve nasıl karşılandı?


Sitemizi ve yeni projemizi fiziksel bir proje ile duyurmak bizim için çok önemliydi. Öncelikle, bu bize gelen ziyaretçi ve izleyicilerimize Mamut Limited’a anlatmaya fırsat sağladı. Gelen birçok takipçimize projemizi detaylı bir şekilde anlatabildik. Ayrıca, bu yola beraber çıktığımız sanatçılarla vakit geçirmek, onların izleyici ile buluşup çalışmalarını kendilerinin anlatabilmesi gibi yanları da oldu. Geri dönüşlerimiz de beklentilerimizi de üzerinde pozitif yönde oldu. Hem seçki, hem de sergi çok beğenildi. Daha da neler yapacağımız konusunda bize bir gösterge ve motivasyon oldu. Yeni bir projeye başladığınızda hep gelecek yorumları merak ediyorsunuz. Hele de on seneden sonra ilk defa yeni bir adım atınca… Çok heyecanlı bir süreç oldu bizim için.


bottom of page