top of page

Christian Louboutin'in yaratım teşhiri: L'Exhibition[niste]


Christian Louboutin, L'Exhibition[niste] isimli sergisinin kapılarını Palais de la Porte Dorée, Paris'te açıyor. Sergi, 26 Şubat-26 Temmuz tarihleri arasında ziyaret edilebilecek


Christian Louboutin, Still life, Fotoğraf: Jean-Vincent Simonet


Küratörlüğünü Paris Dekoratif Sanatlar Müzesi'nin direktörü Olivier Gabet'in üstlendiği sergi, dünya çapında tanınan ayakkabı ve aksesuar tasarımcısı Christian Louboutin'in kariyerine, işlerine ve yaratıcılığına adanan sergi, tasarımcının zengin dünyasını, çok katmanlı işlerini mercek altına alıyor.


Kariyerinin başından beri yaratım sürecinde farklı kültürlere ve sanata olan tutkusunu tasarımlarına yansıtarak gösteren ve bu bağlamda serginin ismi L'Exhibition[niste]'i; "Bu isim, sergilemek anlamına gelen exhibit ile teşhircilik anlamına gelen exhibitionism kelimelerinin birleşmesinden oluştu, bu şekilde kelimelerle oynamak istedim. Kendi işlerimi sergilemenin, kendimi daha mahrem bir biçimde ortaya koymak anlamına geldiğini düşünüyorum. Bu sergi ile kendimle, ilham kaynaklarımla, yaratım sürecimle ilgili çok fazla şeyi açığa çıkarıyorum ve bu durumu serginin ismiyle de yansıtmak istedim." sözleriyle açıklayan Louboutin, seyahatlerinden, pop kültürü, tiyatro, dans, edebiyat ve sinemadan referanslardan ilham alıyor.

Sergi, tasarımcının şahsi koleksiyonundan ve kamusal koleksiyonlarda sergilenmek üzere tahsis edilen parçalarından nadide bir seçkiyi içerirken, bugüne kadar hiç sergilenmemiş ayakkabıların da yer aldığı zengin bir ayakkabı koleksiyonuna da yer veriyor. Ayrıca Christian Louboutin'in zanaatkarlığa hayranlığından doğan ayrıcalıklı işbirliklerinden ortaya çıkan eserler de serginin bir parçası olarak sunuluyor, Maison du Vitrail (Vitray Evi) imzalı cam paneller , Sevilla işi bir gümüş tahtırevan ve Bhutan'da hazırlanan, ağaç oyması bir sahne bunlardan birkaçı. Sergi ayrıca Christian Louboutin'in önemli sanatçılarla daha önce hiç görülmemiş işbirliklerini de gün ışığına çıkarıyor: Yönetmen ve fotoğrafçı David Lynch, Yeni Zelandalı multimedya sanatçısı Lisa Reihana, İngiliz tasarım ikilisi Whitaker Malem, İspanyol koreograf Blanca Li ve Pakistanlı sanatçı Imran Qureshi gibi.


Paris'in 12. bölgesinde bulunan, 1931 yılında Colonial sergisi için inşa edilen ve mimaride Art Deco uygulamasının anıtsal örneklerinden biri olarak kabul edilen Palais de la Porte Dorée, Christian Louboutin'i her zaman mimari güzelliği ve süslemeleriyle etkilemiş olan, sanata ve sanatçılara tutkusunun filizlenmesine ilham veren bir yapı. Bu kapsamda ilk dönem tasarımlarında yapının form ve motif gibi öğelerinden oldukça etkilenen Louboutin, bu etkinin örneğini yapının tropik akvaryumdaki balıkların değişen renklerinden ilham aldığı Maquereau isimli ayakkabı tasarımında gösteriyor. Kendisinin de büyüdüğü mahallede bulunan Palais de la Porte Dorée'nin önemini Louboutin şu sözlerle vurguluyor: "Burası dekoratif sanatlara tutkumun başladığı yer. Benim için bu sergi, saraya her zaman bana verdiği ilhamın bir nevi karşılığını ödemek gibi." Bugüne kadar egzotik tasarımıyla ziyaretçilerinin ilgisini çeken bu anıtsal yapı, Louboutin'in L'Exhibition[niste] sergisiyle birlikte çağdaş yaratılışa atfedilmiş yeni bir etkinlik programına da ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.


Olivier Gabet ve Christian Louboutin Vitray Evi'nde, Christian Louboutin'in izniyle

Serginin küratörü ve Dekoratif Sanatlar Müzesi Direktörü Olivier Gabet, sergi ile ilgili düşüncelerini şu sözlerle dile getiriyor: "Serginin tamamı adeta bir meydan okuma: Zamanın akma hissini onu dondurmadan nasıl veririz? Tasarımcının coşkulu kimliğini, onu sterilize bir hale sokmadan nasıl yansıtırız? Böylesine hayat dolu arkadaşlıkları ve iletişim ağlarını nasıl gözler önüne serebiliriz? Christian Louboutin, kişiliğini yansıtan cömert bir yaklaşım benimsedi, sanat ve moda dünyasından, duygularla, yaratıcılıkla ve tecrübeyle örülü bir yolculuktan, zevkten ve espri anlayışından beslenen bir hayal gücü ve özgürlük hissi sergiye taşındı. Christian Louboutin'in günümüz moda dünyasında sahip olduğu tartışılmaz konum, aynı zamanda işlerinin köklerini popüler kültürde bulmasından kaynaklanıyor. 80'lerin ikonik Paris'li gece kulübü Palace'ın müdavimlerinden Christian Louboutin, çalışmalarını ve kendini en başından beri pozitif figürlerle, atletlerle ya da müzisyenlerle bir arada tutuyor."

 

"L'Exhibition[niste] sergilemek anlamına gelen exhibit ile teşhircilik anlamına gelen exhibitionism kelimelerinin birleşmesinden oluştu, bu şekilde kelimelerle oynamak istedim. Kendi işlerimi sergilemenin, kendimi daha mahrem bir biçimde ortaya koymak anlamına geldiğini düşünüyorum. Bu sergi ile kendimle, ilham kaynaklarımla, yaratım sürecimle ilgili çok fazla şeyi açığa çıkarıyorum ve bu durumu serginin ismiyle de yansıtmak istedim."

 

10 bölümden oluşan sergi, Christian Louboutin'in 30 yıla yayılan yaratıcı kariyerinin farklı ilham kaynaklarını ve yaratım süreçlerini sunuyor:


1. bölüm Antişambr ziyaretçileri, eskiden mekanın ev sahipliği yaptığı Afrika ve Okyanusya Sanatları Müzesi'nden kalma "Topuklu ayakkabı ile girilmez" işareti karşılıyor. 11 yaşından itibaren müzeyi her ziyaretinde bu işaretle karşılaşan Christian'ın ilk ayakkabı eskizlerinin temelinde de bu uyarıda yer alan topuklu ayakkabı çizimi bulunuyor. 2. bölüm İlk yıllar ise tasarımcının ilk yıllarını, bu yıllardaki ilham kaynaklarını konu alan bölüm, Maison du Vitrail'in (Vitray Evi) hazırladığı camdan yapılmış işlerle dikkat çekiyor.


1- Christian Louboutin, Still life, Fotoğraf: Jean-Vincent Simonet

2- Christian Louboutin, Croquis du modèle Love

3- Christian Louboutin, Pigalle, Fotoğraf: Jean-Vincent Simonet


Piramit şeklinde tasarlanmış, 3. bölüm Hazine Odası ise, tasarımcının en ikonik tasarımlarına ev sahipliği yapıyor. Christian Louboutin imzalı kristal ayakkabılar, bu odada Sevilla'lı ustalar tarafından tamamen elde üretilen ve Hintli tasarımcı Sabyasachi Mukherjee tarafından süslenen bir tahtırevanda sergileniyor. En nadide ayakkabıların bulunduğu odada ayrıca Pakistanlı sanatçı Imran Qureshi tarafından özel olarak hazırlanan bir çalışma yer alıyor. 4. Nude'ler tasarımcının 2006 yılında hayat verdiği ve moda dünyasında öncü nitelik taşıyan Nudes serisini sunuyor. Her ten rengine uyum sağlayan ayakabıların yer aldığı bu seri, İngiliz tasarım ikilisi Whitaker/Malem imzalı, 9 farklı ten rengi ile eşleşen 9 heykel ile birlikte sergileniyor. 5. bölüm Atölye'de bir ayakkabı yapımının neredeyse 100 farklı aşaması sunulurken, serginin 6. bölümü Öneri&Yansıtma, hayal gücünün ve fantezi dünyasının asıl ilham kaynağını nasıl bambaşka noktalara götürdüğünden ilham alıyor ve ziyaretçilere şaşırtıcı bir evrenin kapılarını aralıyor.


Butan Tiyatrosu isimli 7. bölümde ise, Bhutan'a duyduğu tutkuyla bilinen Christian, bu sevgiyi oymalı ahşap kolonlarıyla öne çıkan bir Bhutan tarzı tiyatro sahnesine taşıyor. Sinemadan, tiyatrodan, kabarelerden ve danstan her zaman ilham alan tasarımcı, bu dünyayı sergiye Bhutan tiyatro sahnesi ile yansıtıyor. Sahnede ise striptizci ve dansçı Dita Von Teese ile futbolcu ve freestyler Iya Traoré'ın hologramları davetlileri karşılıyor.


8. bölüm Biyografi, Yeni Zelandalı sanatçı Lisa Reihana tarafından hazırlanan yerleştirmesini içerirken, çalışmada tasarımcının hayatının dönüm noktaları hareketli dijital freskolarla sergiye taşınıyor. 9. Pop koridor, Chistian Louboutin tasarımlarının günümüz popüler kültüründeki yerine tanıklık ediyor ve kırmızı tabanları tercih eden yıldız isimleri ziyaretçilere yeniden hatırlatıyor. Yönetmen ve tasarımcı David Lynch ile Christian Louboutin arasındaki işbirliğinden doğan 10. bölüm Fetiş odasında, Lynch tarafından fotoğraflanan ayakkabılar, papuçların sadece yürümek için olmadığını kışkırtıcı biçimde kanıtlıyor. Serginin 11. ve son bölümünü oluşturan Hayali bir müze ise bu kapsamda eklektik ve farklı kültürlerden eserleri bir araya getirerek serginin yaşattığı deneyime son noktayı konuyor.


26 Şubat 2020 tarihinde Paris'teki Palais de la Porte Dorée'de açılacak olan Christian Louboutin'in L'Exhibition[niste] isimli sergisi sergi 26 Temmuz 2020 tarihine kadar devam edecek.





bottom of page