Geleceği inşa ederken yaşadıklarımızı unutmamak amacıyla ve 6 Şubat depremlerinin birinci yıl dönümü vesilesiyle başlattığımız röportaj serimizin sıradaki konukları Alan Antakya’nın kurucuları Didem Koban ve Süleyman Demirkol
Röportaj: Eda Emirdağ
Süleyman Demirkol & Didem Koban
Hatay’da dans okulu açma hayali olarak başlayıp sivil inisiyatife dönüşen Alan Antakya, aynı zamanda iş birlikçi bir dans alanını da tarif ediyor. Alanın kurucuları çağdaş dans performans sanatçıları Didem Koban ve Süleyman Demirkol'la inisiyatifin projelerine ve ihtiyaçlarına dair konuştuk.
Alan Antakya nedir ve 6 Şubat depremi öncesi ve sonrasında ne yaptı?
Alan Antakya, dans performans sanatçıları Didem Koban ve Süleyman Demirkol tarafından, 6 Şubat depreminden önce harekete geçirilen ve birçok dans projesi üreten deprem sonrası ise sahada aktif olarak travma sonrası iyileşme sürecinde somatik dans ve hareket yöntemini kullanarak, çocuk, genç, yetişkin Antakya’da yaşayan tüm bireylere hareket alanı oluşturmayı odağına almıştır.
Deprem öncesinde, farklı inisiyatiflerin projelerinde de dans performans sanatçıları olarak yer aldık. İzmir'den Mahal Aura sanat inisiyatifi ve Hatay Akademi Orkestrası'yla iş birliği içinde olan sanatçılar, Antakya'da zanaat ve sanatı bir araya getirmeyi amaçlayan bir girişimde yer aldılar. Bu proje kapsamında, demir sanatlarına odaklanan Edip Bağdatlı'nın atölyesi ve ahşap sanatlarıyla ilgilenen Ali Altun'un atölyesi, farklı şehirlerden gelen sanatçılara ev sahipliği yaparak, kendi alanlarında Antakya'nın çok katmanlı dokusuna odaklanan üretim süreçlerine imkan tanıdı.
Didem Koban ve Süleyman Demirkol’un Mersin’de Bengü Gün küratörlüğünde yapılan 4. Circular Ulusal Sanat ve Çevre Etkinlikleri kapsamında gerçekleştirdikleri performanstan görüntü. Arkadaki eser: Bilal Yılmaz.
Alan Antakya, 6 Şubat depreminden sonra erişilebilir ve sürdürülebilir projeler üretebilmek, alan açabilmek için resmi olarak sosyal medya hesabını aktif ederek ve sahada bulunmaya başladı.
Hatay’da çağdaş dans sanatı alanında çocuk, genç, yetişkin tüm bireylere eğitim ve üretim alanı açmak, tiyatro, müzik ve diğer sanat alanlarında bölgede yaşamını sürdüren sanat eğitimcileri ile birlikte atölyeler düzenleyerek sanatçılarla bir arada kolektif bilinç ile sürdürülebilir projeler üretmeyi amaçlıyor.
Süleyman Demirkol & Didem Koban, performanstan kare
“Bu süreçte yetişkin bireylerle daha çok hareket etmeye başladık.’’
Alan Antakya’nın güncel projesi nedir?
Alan Antakya, 2024 yılı boyunca SAHA Derneği’nin Sürdürülebilirlik Fonu kapsamında çocuk, genç, yetişkin bireyler ile haftanın belirli günleri Antakya başta olmak üzere ulaşımı zor kırsal veya farklı konteyner yerleşkelerinde kurulacak bağlantılar ile planlanan dans ve hareket atölyesi gerçekleştirilecektir. Burada gerçekleşen etkinliklerin çoğu çocuklara ve gençlere yönelik olurken, anne-baba veya diğer tüm yetişkin bireylerin de sanatın iyileştirici gücüne ihtiyaçları olduğunu gözlemledik.
Bu süreçte yetişkin bireylerle daha çok hareket etmeye başladık. Atölye sonrası herkes bedenen ve zihnen kendini çok iyi hissetmeye başladı. İnsan hareket ettikçe yaşadığı birçok travmayı önce bedenden sonra zihninden arındırabilir ve daha sağlıklı düşünerek yaşamı boyunca daha doğru kararlar alabilir. Birlikte hareket etmek iyileştirir diyoruz.
“...Sesimize ortak olmak isteyen Alan Antakya’da bizlerle birlikte üretmek, atölyeler düzenlemek, katkı sağlamak isteyen tüm sanatçılara çağrımızdır, projeniz varsa birlikte harekete geçirelim ve kalıcı bir alan açalım. Biz hazırız. Sahadayız.”
İş birliği ve dayanışma konusunda ne gibi ihtiyaçlarınız var alandan kimlerle iş birliği yapabildiniz?
Alan Antakya olarak, Kültür İçin Alan’la birlikte dolaşım programına katıldık. D5 Sanat Ortamı ve Kültürhane iş birliği ile Mersin’de 4. Circular Çevre Sanat Etkinliği’nde “su” konulu projede performans gerçekleştirdik. İhtiyaç Haritası ve Goethe Enstitü’nün ortak yürüttüğü çocuk festivalinde Alan Antakya olarak biz de dans atölyesi gerçekleştirdik.Alman koreograf ve film yapımcısı Michael Maurissens ile birlikte Antakya’da 80 Saniye isimli bir film çektik. Filmde Antakya'nın dokusu ve hafızası üzerine bir seslendirme ve performans gerçekleştirdik.
Cumhuriyetin 100.yılına özel 100 Beden Tek Ruh sloganı ile halka açık duyuru yaptık, tamamen gönüllü ve bölgede yaşayan yetişkin bireylerden oluşan 100 kişi ile Zeybek eğitimi ve performansı gerçekleştirdik. 100 Zeybek projemizde bizlere, iki hayırsever ve Koton giyim markası kıyafetlerimiz için sponsorluk yaptı. Mekânsal desteği Hatay Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından sağlandı.
Şu an SAHA Sürdürülebilirlik Fonu kapsamında gerçekleşen dans hareket atölyemizden, farklı noktalarda faaliyet gösteren STK veya yerleşkeler ile iletişime geçerek o bölgede yaşayan insanların da faydalanmasını sağlamaya çalışıyoruz.
İş birliği ve dayanışma konusunda en çok ihtiyacımız olan şey, inisiyatifler, kurumlar, sanatçıların bizlerle iletişime geçerek SAHA ile başladığımız projemizi daha da genişleterek birlikte sürdürülebilir hâle getirmek. Biz Antakyalıyız, burada yaşıyoruz ve burada üretiyoruz. Yurt içi veya yurt dışından buraya atölye yapmaya gelecek sanatçıların sadece geliş ve dönüş maliyeti burada yaşayan bir sanatçı için ilaç gibi gelecektir. Bizim sahada farklı sanat alanlarında üretim yapan Antakyalı sanatçı arkadaşlarımız var. Hangi alanda üretim yapmak isteyen sanatçı olursa burada kendine bir kardeş sanatçı seçerek birlikte projeler üretmesi ve yereli destekleyerek, yerelde olan sanatçının burada yaşamaya, üretmeye devam etmesini sağlamamız gerekiyor. Bu konuda sesimize ortak olmak isteyen Alan Antakya’da bizlerle birlikte üretmek, atölyeler düzenlemek, katkı sağlamak isteyen tüm sanatçılara çağrımızdır, projeniz varsa birlikte harekete geçirelim ve kalıcı bir alan açalım. Biz hazırız. Sahadayız.
Kendinizi nasıl sağaltıyorsunuz, alanda daha etkin olabilmeniz için neler önerirsiniz?
Antakya’da çocuklarla, gençlerle, yetişkinlerle hareket etmek, onlara dokunabilmek, öğrendiklerimizi, birikimlerimizi aktarmak ve proje üretebilmek bizim için harika bir sağaltım ortamı yaratıyor. Daha etkin olabilmemiz için ise yeni proje fikir ve ortaklarına, projelerimizin desteklenmesi bizler içinde daha rahat hareket alanı yaratacak ve proje üretim sürecini geliştirecektir.
Gelecek hayaliniz ve projelerinizden de bahseder misiniz?
Alan Antakya’yı mekânlaştırmak ve kültür-sanat alanında çocuk, genç, yetişkin her birey için eşit erişilebilir sanat eğitim-üretim alanları yaratmayı hedefliyoruz. Bu süreçte tüm sanatçılar, kurum ve kuruluşlar, hayırseverler, yurt içi ve yurt dışı bağlantılar oluşturmayı ortak akıl ve destekler ile sürdürülebilir projeler üretmeyi amaçlıyoruz.
“Sanatın iyileştirici gücü ancak kolektif bilinç ile üretilince iyileştirir’’
Eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Bizler, Alan Antakya Sanat İnisiyatifi kurucuları olarak, 2019’dan bugüne Hatay’da bale, çağdaş dans, tiyatro alanlarında eğitim ve üretim yapan performans sanatçılarıyız. Burada yetiştirdiğimiz ve konservatuvarlara yönlendirdiğimiz birçok öğrencimiz oldu. Bugün yeniden Hatay’ın Defne, Antakya, İskenderun bölgelerinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Birçok bağlantımız, hayata geçirmek istediğimiz projelerimiz var. Sanatın iyileştirici gücü ancak kolektif bilinç ile üretilince iyileştirir. Bu süreçte Hatay’da kültür-sanat alanında proje yapmak isteyen tüm sanatçı dostlarımız bizlerle iletişime geçebilirler. Burada her konuda birlikte hareket edebilir ve yardımcı olabiliriz.
Comentarios