top of page

Beykoz Kundura’da, Mart'ta...

Beykoz Kundura’nın Mart ajandasında, tiyatrodan dansa, performanstan canlı müzik eşliğinde sessiz filme, dolu dolu bir program var


Eski Tören İçin Yeni Cilt, Fotoğraf: Canberk Ulusan


Beykoz Kundura’nın disiplinlerararası sahnesi Kundura Sahne’de bu ay; Melih Kıraç’ın koreografisini yaptığı ve Kamola Rashidova’nın tek kişilik performansı Eski Tören İçin Yeni Cilt, 10 Mart’ta dans meraklılarını karşılarken; eleştirmenlerin yılın en iyi oyunları arasında gösterdiği Geçen Gün de 13 ve 24 Mart tarihlerinde seyircisiyle buluşuyor. Beykoz Kundura’nın restorasyonuyla da etkili sineması Kundura Sinema’nın Mart programında ise, sessiz sinemanın ilk yıldız kadın oyuncusu Asta Nielsen’ın iki filmi restore edilmiş kopyalarıyla ve canlı müzik eşliğinde gösterilecek. 17 Mart Pazar günü gerçekleşecek programda, Nielsen’ı büyük bir yıldız, yapımcı ve aşık rolünde kendinin kurgusal bir versiyonunda izleyeceğimiz Filmlerin Primadonnası (The Film Primadonna, 1913) ve oyuncunun kariyerindeki en güçlü performanslarından birini verdiği Düşüş (The Decline, 1922) adlı filmler art arda gösterilirken, piyanoda Selen Gülün, basta Alper Yılmaz ve davulda Derin Bayhan’dan oluşan Selen Gülün Trio da filmlere canlı eşlik edecek. Beykoz Kundura etkinlik biletleri passo üzerinden temin edilebilir.


10 Mart 2024, Pazar | 17:00 | Eski Tören İçin Yeni Cilt

13 Mart 2024, Çarşamba | 21:00 | Geçen Gün

17 Mart 2024, Pazar | 16:30 | Selen Gülün Trio Eşliğinde Sessiz Filmler (Filmlerin Primadonnası & Düşüş)

24 Mart 2024, Pazar | 17:00 | Geçen Gün


 

Eski Tören İçin Yeni Cilt

Dans, performans

2024, 45’, +13


Eski Tören İçin Yeni Cilt, Fotoğraf: Canberk Ulusan


Koreografi: Melih Kıraç

Birlikte Üretim ve Performans: Kamola Rashidova

Işık Tasarım: Utku Kara

Kostüm Tasarım: Hilal Polat

Müzik: Akira Rabelais, Arvo Part (Else Torp, Christopher Bowers-Broadbent, Paul Hillier)

Ortak Yapım: Kundura Sahne

 

Kamola Rashidova’nın performansıyla Melih Kıraç’ın koreografisini yaptığı Eski Tören İçin Yeni Cilt, demans halinde yaşanan hafıza olaylarına işaret ederek, performans anında geçmiş, şimdi ve gelecek melezliğinin yollarını arıyor. Bir tabakanın altında hiç zarar görmeden kalmış ve yaşlanınca hareketlenen bir anıdan yola çıkarak -1930’larda evlatlık verilen babaannesinin Konya’daki köyüne seyahati- ve Özbekistan’da doğan dansçının rüyaları ve ana diliyle yaşadığı kopukluklardan ilhâm alan koreografi, anılarla ilişki kurma biçimlerimiz, dünyadaki yerimiz ve gelip geçiciliğimizin dansını yaratıyor.


 

Geçen Gün

Oyun

2023, 70’, +13


Geçen Gün, Fotoğraf: Canberk Ulusan


Yazan: Kerem Kurdoğlu

Yönetmenler: Naz Erayda, Kerem Kurdoğlu

Hareket Tasarımı: Maral Ceranoğlu, Mihran Tomasyan

Oyuncular: Esme Madra, Ozan Çelik

Ses Tasarımı: Tophane Noise Band (Serkan Aka, Mihran Tomasyan, Selim Cizdan, Ufuk Fakıoğlu)

Sahne Tasarımı: Kerem Kurdoğlu, Serkan Aka

Yönetmen Yardımcısı: Ekin Deniz Görk

Asistanlar: Mete Balyan, Basma Seiba

Işık Tasarımı: Utku Kara

Ses Uygulama: Defne Gül, Berkant ‘Doktor’ Kılıçkap

Afiş Tasarım: Maya Kurdoğlu

Fotoğraf: Gençer Yurttaş

Uygulayıcı Yapımcı: Çıplak Ayaklar Stüdyosu

Yapım: Kundura Sahne

 

Bir şehir. Ve iki kişi. Birbirleriyle sürekli karşılaşan, geçişen, çarpışan, ama birbirlerini gerçek anlamda hiçbir zaman görmeyen iki kişi. Dünyaya karşı iki kişi. Şehrin içinde hareket ediyorlar. Ezilmemeye çalışıyorlar. Şehirle başa çıkmaya çalışıyorlar. Herkes onlara karşı, onlar tek başına. Kâh seksen yaşındalar, kâh on sekiz. Bir bakmışsın mağdur durumdalar, bir de bakmışsın suçluluk duygusu içlerini kemiriyor.  Biz tanıyoruz onları. Onlar da bizi tanıyor. Şehir değişiyor. Şehir sürekli farklı rotalar çiziyor. Şehir onları itip kakıyor. Diğer insanlar, şehirle bir olmuş, sürüklüyorlar onları. Her an başka bir tehdit altındalar. Sesler sarmalıyor hepsini. Kâh rahatsız edici bir kakafoni, kâh büyüleyici bir sükûnet. Kâh bir gürültü yumağı, kâh bir müzik.  Ama aslında şehir de onlar, diğer insanlar da. Yani aslında ne kendilerinden başka bir şehir var, ne de kendilerinden başka diğer insanlar. Var olan sadece onlar. Yüzlerce, binlerce kendileri. Endişe dolu bir sevgi hikâyesi bu.


 

Selen Gülün Trio Eşliğinde Sessiz Filmler (Filmlerin Primadonnası & Düşüş)


Asta Nielsen, Düşüş (The Decline)


Filmlerin Primadonnası

1913, Almanya, Siyah&beyaz, 17’, Sessiz; İngilizce ara yazılı, Türkçe altyazılı 


Yönetmen: Urban Gad

Senaryo: Urban Gad

Oyuncular: Asta Nielsen, Paul Otto, Fritz Weidemann, Fred Immler

Görüntü Yönetmeni: Axel Graatkjær, Karl Freund

Prodüksiyon Tasarım: Fritz Seyffert


İşine tutkuyla bağlı film yıldızı Ruth Breton’ın kalbi çok hızlı yer değiştirmektedir. Yönetmen Walter ile birlikteyken kumarbaz Von Zornhorst’a aşık olan Ruth, yaptığı seçimin sonuçlarını ağır ödeyecektir. Orijinali 1429 metre uzunluğunda olan ama günümüzde yalnızca 278 metrelik bir kısmı kurtarılabilmiş 1913 yapımı film, 17 dakikalık bu parçasıyla bile izleyenler üzerinde derin bir etki bırakıyor.


Düşüş

1923, Almanya, Siyah&beyaz, 84’, Sessiz; Almanca ara yazılı, Türkçe altyazılı


Yönetmen: Ludwig Wolff

Senaryo: Ludwig Wolff

Oyuncular: Asta Nielsen, Albert Bozenhard, Gregori Chmara, Adele Sandrock

Görüntü Yönetmeni: Axel Graatkjær, George Krause

Prodüksiyon Tasarım: Fritz Seyffert, Heinz Beisenherz

 

Kaja Falk, kariyerinin zirvesinde bir varyete yıldızıdır. Sevgilisi olan genç balıkçı Peter, Kaja’nın işlediği bir cinayeti üstlenir ve on yıl hapis cezasına çarptırılır. Bundan çok etkilenen Kaja, aşkına sadık kalacağına ve onu bekleyeceğine söz verir. Ancak yıllar Katja’ya iyi davranmayacaktır.


 

bottom of page