top of page

İZMİR SERGİLER AJANDASI / MART

İzmir kültür-sanat ortamının aktörleri; inisiyatifler, kolektifler, kamu ve özel sanat kurumları, bağımsız ve değişken mekânlar şehrin merkezinden ve periferilerinden takip edilesi bir sanat programı sunuyor. Alanın yeni nesil galerileri Commune Art Space ve Hayy Open Space, Unlimited okuyucuları için aylık sunulacak İzmir Ajandası'nda güncel sanatı odağına alan sergi ve etkinlikleri sanatseverler ile buluşturuyor


Alan pa
16-17 Mart 2024

Alan pa, zrril zine, sergi fotoğrafları, 2024

zzril zine


Alan pa, Ege Canpolat ve Umut Altıntaş tarafından üretilen, (şimdilik) İzmir’deki alt-kültür cemiyetleri konu edinen bir basılı yayın serisi olan zzril zine’i ağırlıyor. Urla'daki performans sanatları alanı olan Alan pa'yı konu edinen ilk sayının lansmanını yine Alan pa’da, zzril’in içerisindeki işlerin büyük boy baskılarının da bulunduğu bir sergiyle kutlanacak. 


Ziyaret: Cumartesi ve Pazar günleri

Detaylı bilgi için: www.instagram.com/kadropa/


 

Arkas Sanat Merkezi
22 Eylül 2023 - 02 Haziran 2024

Arkas Sanat Merkezi, Nejad Devrim & Mübin Orhon: İki İmge Yolcusu

Nejad Devrim & Mübin Orhon: İki İmge Yolcusu


Sergi, sanat pratiklerinde giriştikleri sıra dışı deneylerle, sahip oldukları özgünlük, farklılık ve cesaretle Modern Türk sanatında yeni bir dönem açmış olan Nejad Devrim ve Mübin Orhon’un yapıtlarını bir araya getirerek, onların sıra dışı hayat ve sanat yolculuklarını ele alıyor. Her ikisi de İstanbul’da doğan, 1945 sonrasında Paris’te çalışarak birçok önemli başarıya imza atan Nejad ve Mübin, resimlerinde özgün yorumlar geliştirerek Türk Sanatı ile Avrupa Sanatı arasında köprüler kurdular. Küratörlüğünü Necmi Sönmez’in üstlendiği sergi, onların Türkiye’den, Türk sanatından çıkışla geliştirmiş oldukları renkler, formlar, imgeler üzerine eğilerek “kültürlerarası etkileşim” olgusunu ilk kez tartışmaya açarak onların resimlerinin arkasındaki cesur kararlar üzerine yoğunlaşıyor.


Ziyaret: Pazartesi hariç her gün, 10:00-18:00

Detaylı bilgi için: www.arkassanatmerkezi.com


 

Atlas Pavyon Sanat Galerisi
23 Ocak - 11 Mart 2024

İzmir Akdeniz Bienali'nden yerleştirme fotoğrafı

İzmir Akdeniz Bienali Aynı Suya Bakmak


İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından K2 Güncel Sanat Merkezi iş birliğiyle düzenlenen İzmir Uluslararası Akdeniz Bienali, Akdeniz kültürleri ve toplumları arasındaki diyaloğu güçlendirmek, çoğulculuğu, çeşitliliği, özgürlüğü sanat aracılığıyla pekiştirmek ve bölgenin kültürel ve sanatsal kapasitesini görünür kılmak amacıyla gerçekleştiriliyor. Bienal’de, Aynı Suya Bakmak başlığı ve temasıyla Ayşegül Kurtel’in sanat direktörlüğünde, K2 Urla Nefes Alanı’ndaki misafir sanatçı programı kapsamında üretilmiş işlerin de yer aldığı, Akdeniz’e kıyısı olan 17 ülkeden 32 katılımcının eserleri sergileniyor. 


Ziyaret: Her gün 10.00-18.00

Detaylı bilgi için: www.izmirakdenizbienali.com


 

BE Contemporary Sanat Galerisi
1-30 Mart 2024

Günseli Baki, Bir Evin Adı, Bir Evin Gölgesi, 2022, kağıt üzerine buluntu imgelerle fotoğraf kolajı, 44 x 35 cm/ her biri

Perspektif serisi II; Karbon Yansımalar


BE Contemporary’nin belirli temalara odaklanarak her bir sanatçının özgün pratiğinin ve her eserin biricikliğini ön plana çıkmayı hedefleyen Perspektif serisi kapsamında gerçekleşen ikinci sergisi Karbon Yansımalar, adını siyah pigmentin temel malzemesi olan Karbondan alırken, söz konusu elementin içerdiği karmaşık ve çeşitli çağrışımları özgürleştiriyor. Dünyadaki tüm yaşamın yapıtaşı, bilinen en çok yönlü elementin izinde BE Contemporary siyahın zerafeti ve derinliğini izleyiciye açıyor.

 

Sanatçılar Genco Gülan, Gülfem Kessler, Eti Behar, Meltem Sırtıkara, Pemra Aksoy, Etem Şahin, ve Ansen Seale’in eserleri; hayatın Karbon Yansımalar’da izleyiciyi yaşamın karanlık çizgilerine ve aydınlığın sınırlarına çağırıyor. Sanatçıların farklılaşan teknik ve formları izleyiciyi bazen net ve keskin hatlarda bazen belirsizliklerin gölgesinde bir yolculuğa çıkarıyor.


Ziyaret saatleri: Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartesi, 12.00 -18.00

Detaylı bilgi için: www.be-contemporary.com


 

Commune Art Space
9 Mart - 20 Nisan 2024

Commune Art Space, Uyumadan Önce Empati, Gözde Belen, Bazı Haritalardaki Trajediler, 2023

Uyumadan Önce Empati


Commune Art Space, Gözde Belen’in ilk kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. 

İzmir’de yaşayan ve üreten, aynı zamanda hukuk fakültesi mezunu olan sanatçı, çoğunlukla bir ön görselden yararlanmadan, tuval, kâğıt veya sıkıştırılmış tuval üzerine yağlıboya tekniği ile soyut figüratif resimler üretiyor. Belen, Uyumadan Önce Empati ismini verdiği ilk kişisel sergisinde, gün içinde bireysel veya toplumsal dalgalanmalardan doğan imgelerin ekspresif bir tavırla hızlı ve tek seferde kâğıda aktarılması ile çalıştığı resimlerini, bilinçaltının gizli dünyasını keşfe çıkan ancak basit gerçekliklerle ilişkisini sürdüren düşünceler üzerine kurguluyor. Seçkide yer alan eserler, günün yapılması gereken “zorunlulukları” bittikten sonra duyguların gece saatlerinde yoğunlaşmasıyla yalnız ve serbest bir gün sonu değerlendirmesi yaparak duyguları resmeden sanatçının klişelerden arındırılmış gözlem günlüğünü ortaya koyuyor. 


Ziyaret: Pazar ve Pazartesi hariç her gün, 11:00-18:00


 

Darağaç
29 Şubat - 30 Mart 2024

Darağaç, Riziko 2, Genel sergi görünümü

Karargah’ta yeni karma sergi Riziko 2


Alsancak Umurbey Mahallesi’ndeki Darağaç’ta 13-17 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek olan deneysel, belgesel, kısa ve uzun metraj kurmaca, animasyon ve BIFED ekoloji filmleri seçkisi ile farklı türlerdeki bağımsız yapımların yer alacağı Darağaç Film Festivali (DAFF) öncesinde başlamak üzere, mahalle sakinlerinden ve de sakin olamayanlarından yeni işlerle Riziko 2 sergisini mahalledeki Karargah’ta gerçekleştiriyor. 


Riziko 2, kolektif anlatılara bağlansa da onu önce sinema diliyle konuşan biri olarak kabul edilebilir. Resimler de başka başka yerlerden geliyor. Mesela hareket; imgenin ışığıyla açılandan ya da renklerin, çizimlerin gücül yaratı dünyasına açıldığı andan geliyor. Sergi serüveninde sinema ve temsil olarak resim ile ifade olarak resmi bir araya getiriyor. Değişik oranlarda eklemlenmiş temel işlevler halini alıyor.


Ziyaret: Pazar hariç her gün, 15:00-19:00 

Detaylı bilgi için: www.daragac.com


 

Fransız Kültür Merkezi & Galeri A
19 Ocak – 15 Mart 2024

Laure Daviron


Institut Français Izmir, Laure Daviron’un İzmir’deki ilk kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. Serginin küratörü Jean-Luc Maseo’nun sergi metninde detaycılığı ve nadiren sergilenen resimleri ile şaşırtıcı bir dışavurumcu olarak tanımladığı Laure Daviron’un kağıt ve tuval üzerine yaptığı şiirsel bir dildeki soyut resimleri Fransız Kültür ve Galeri A’da paralel olarak  izleyiciyle buluşuyor.


Ziyaret: Pazar hariç her gün, 10:00 - 21:00 


 

Hayy Open Space
27 Ocak-15 Mart 2024

Hayy Open Space, İçimiz Boşluğu Hatırlasın, Pınar Akkurt, Nefes, 2023

İçimiz Boşluğu Hatırlasın


İsmini sanatçı Zeynep Günsür’ün Facebook’ta yaptığı bir paylaşımdan alan İçimiz Boşluğu Hatırlasın; Kemeraltı’ndaki Hayy Açık Alan’da farklı alanlardan sanatçıları, üretenleri, düşünenleri biraraya getiren mavi ve rengin çağrıştırdıkları ile boşluk kavramı üzerinden hayal kurmaya davet eden bir sergi olarak Saliha Yavuz küratörlüğünde gerçekleşiyor. Denizin ve gökyüzünün, titreşimin ve rengin, döngülerin ve fraktalların, grileşmiş bir hissin, nefesin, ferahlıkla, uzaklıkla ve tüm olasılıklarla mavinin ahvali olarak izleyiciye bir boşluk sunmaya niyet ediyor. 


Sergide Cenk Dereli, Derya Gözükızıl, Etem Şahin, Gizem Hız, Hasan Deniz, İlayda Tunca, İrem Sözen, Metehan Özcan, Pınar Akkurt, Umut Altıntaş, Yunus Ak’ın resim, heykel, yerleştirme işleri yer alıyor. 


Sergi kapsamında gerçekleştirilecek etkinlikler ise şöyle;

2 Mart Cumartesi Pınar Akkurt ile İleri Dönüşüm Kütüphanesi Uygulamalı Sunum ve Araştırma Atölyesi

7 Mart Perşembe  Mehmet Can Özer ile Ses(sizlik)- (Gür)ültü- Müz(ik) başlıklı paylaşım 

9 Mart Cumartesi Manifold, Renk Üstüne Sohbetler ile Gizem Hız moderatörlüğünde sergi konuşması


Ziyaret: Perşembe, Cuma, Cumartesi, 13.00-18.00


 

Hayy Open Space
23 Mart-6 Nisan 2024

Hayy Open Space, Kıyılar, Navine G. Dossos, Pusula, 2023

Kıyılar 


Kıyılar, AVTO bünyesinde Meriç Öner küratörlüğünde Hayy Açık Alan ve sezonun program ortaklığında uzun soluklu bir araştırma ve sohbet projesinin ilk bölümü olarak British Council'ın Yaratıcı İş birlikleri desteği ile gerçekleştirildi. Türkiye sahil şeridi boyunca insan hareketliliği ile şekillenen coğrafi ve toplumsal değişimlerin izlerini süren Kıyılar kapsamındaki atölye ve konuşmaların sonuçları 23 Mart-6 Nisan’da Hayy Açık Alan'da sergileniyor. Vessel’dan Navine G. Dossos yürütücülüğünde yapılan Pusula atölyesi katılımcılarının resimleri ve Sofia Georgovassili'nin video işine, Dilşad Aladağ'ın sunum-performans kayıtlarını içeren bir yerleştirme eşlik ediyor.


Ziyaret: Perşembe, Cuma, Cumartesi, 13.00-18.00



 

Odeon Pergomon Kültür Sanat Alanı
8 Mart - 1 Nisan 2024

Odeon Pergamon Kültür Sanat Alanı, Geceyi Yürümek, Selin Atik, Yer Değiştirmek isimli sanatçı kitabından bir kesit

Geceyi Yürümek


Geceyi Yürümek adlı sergi, Tersine Çevir projesi kapsamında Ocak ve Şubat aylarında gerçekleşen Günseli Baki’nin yürütücülüğünü yaptığı, sağaltıcı ve yaratıcı bir deneyim alanı yaratabilmenin olanaklarını katılımcılarla birlikte tartışan Geceyi Yürümek Atölyesi sürecinde üreten sanatçıların eserlerini içeriyor. Gece yürüyüşleri ile Virginia Woolf’tan, Agnes Varda’ya, Yoko Ono’dan, Rebecca Solnit’e kadar birçok düşünür, yazar ve sanatçı kadının yaratıcı süreçlerinin ve avangard sanat pratiklerinin işlendiği atölye sürecinde fotoğraf, resim, yerleştirme, heykel vb. farklı medyumlarla üreten Aslıhan Güçlü, Aysel Özkan, Begüm Telci, Duygu Şahin Aslan, Gözde Yenipazarlı, Hale Yiğit, Nesrin Ermiş Pavlis, Özge Enginöz, Pınar Boztepe Mutlu, Rojbin Deniz Özyürek, Selin Atik, Sezgi Abalı, Şerife Aslan, Yasemin Atasoy, Zülal Güler’in işleri sergide bir araya geliyor.  Sergi, farklı şehirlerde “sürüklenen” ve belirsizliğe, keşfetmeye, kaybolmaya, kimliği yok etmeye, kendini bulmaya, varoluşuyla yüzleşmeye yürüyen, geceyi sahiplenen sanatçı kadınların gece yürüyüş anlatılarına odaklanıyor. 


Sergi kapsamında gerçekleşecek etkinlikler ise şöyle;

2 Mart - Seminer : Ekofeminist Söylem ve Sanatsal Anlatı - Pınar Boztepe Mutlu

3 Mart - Sunum : Feminist Eleştiri ve Sanat - Günseli Baki

18 Mart - Tiyatro: Araba Murat, Cümbür Cemaat: Bir Meddah Yolculuğu- Neslihan Arol 


Ziyaret: Cuma, Cumartesi, Pazar ve Pazartesi

Detaylı bilgi için: www.odeonpergamon.com


 

The Letter Art Gallery
29 Mart - 20 Nisan 2024

The Letter Art Gallery, Zeynep Can, Pluvieux, 2022

Atelier

Open Studio Days - V


Misafir Sanatçı Programı Atelier, 5. edisyonuyla birinci yaşını kutluyor. Beşincisi gerçekleşen paylaşımlı atölye prensibine dayanan kısa süreli misafir sanatçı programının bu seferki konukları, İspanya'dan Camile Duhart Dode, İzmir'den Ekin Su Kızılelma ve Zeynep Can. Misafir sanatçılar, altı hafta süresince, Goyahub Corner'ın sponsorluğunu üstlendiği 80 m2 paylaşımlı atölye alanında çalışacak. Genç sanatçıların atölyede bu sürede ürettikleri çalışmalar, 29 Mart’tan itibaren izleyicilerle iki hafta sürecek sergiyle ve sanatçı sohbetleriyle buluşacak.



Ziyaret: Pazartesi - Cumartesi, 11.00 - 19.00

Detaylı bilgi için: theletterartgallery.com





bottom of page