top of page

Avant Gardener grup sergisi


Naz Kocadere küratörlüğündeki Avant Gardener grup sergisi, Amsterdam’ın bağımsız proje alanı puntWG’nin ev sahipliğinde izleyicisiyle buluştu. Sınır ve hudut, bitki bilim, spiritüel mevcudiyet, türler arası işbirliği ve akrabalık gibi meseleleri araştıran sergi, sanatçılar Anthea Bush, Christina Della Giustina, Emily Bates ve Servet Koçyiğit’in katılımıyla gerçekleşti


Anthea Bush, Growing Stone (detay), 2020


Farklı disiplinleri içeren yapısıyla sanat için bağımsız bir proje alanı ve platform sunan puntWG’de 4-13 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen Avant Gardener, “doğa”nın sürekli yenilenen dönüşümüne tanıklık ederken, Donna Haraway'in Staying with the Trouble (2016) adlı eserine atıfta bulunuyor.


Sanatçıların doğal ve kültürel çevredeki geçiş aşamalarını çizim, yerleştirme, fotoğraf ve sonik işlerin görsel-işitsel belgelemeleri üzerinden incelediği sergide, Anthea Bush’un Growing Stone adlı çizimleri patateslerin renkli dallarla büyümesinin alışılmadık biçimlere dönüşümünü ortaya koyuyor. 16. yüzyıl botanikçilerine benzer bir şekilde aylarca bu dönüşümü gözlemleyen Bush, bir yandan zamanın kaydını tutarken, bir yandan da dönüşen bu biçimlerin yaşadığı alternatif dünyanın verilerini topluyor. Sanatçı Christina Della Giustina’nın stüdyosuna bakan komşu bir ağacı dinleme arzusundan yola çıkan you are variations - tree house yerleştirmesi ise ziyaretçilere görsel-işitsel malzemelerle interaktif bir performans ve samimi bir deneyim sunuyor.


1. Servet Koçyiğit, Medical Green (detay), 2020

2. Christina Della Giustina, you are variations, version 01-01, 2011

3. Emily Bates100 Days series, 2017


Sanatçı Emily Bates’in peyzajla ilişkili ritüeller ve mitler odağındaki araştırmasını ele alan 100 Days fotoğraf serisi, meditasyon uygulamalarını saklı karmaşıklıklar içeren durgunluk sahneleri üzerinden anlatıyor. Güney Kore sahilindeki bir şaman tapınağını belgeleyen sanatçı, doğaya tapınmanın, animizmin, talihsizlik ritüellerinin izlerini ve bu geleneklerin su ve dağların güç referansları etrafında nasıl dolaştığını izliyor. Servet Koçyiğit’in yeşil kumaşın çeşitli ton ve desenlerini kendi içlerinde topoğrafya haritalarına ve ağaç halkalarına benzeterek iç içe geçirdiği Medical Green isimli yerleştirmesi Kovid-19 virüsünün Hollanda haritası boyunca yayılmasını ve yoğunluk seviyelerini göstermek için kullanılan renk paletine referans verirken, sınırların yapımıyla birlikte salgının kaçınılmazlığını da vurguluyor.

bottom of page