AURA İstanbul tarafından mimar ve tasarımcıların mesleki birikimlerini, yaklaşımlarını ve projelerini paylaşmaları için düzenlenen AURA Suare'nin 2020 yılındaki ilk etkinliği mimar Emre Arolat'ın Sığ Popülizmin Uyuşturucu Cazibesine Karşı başlıklı konuşmasıyla gerçekleşti
Mimarlık ve şehircilik alanında disiplinler arası araştırmaların yapıldığı tartışma ve eğitim platformu İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi - AURA İstanbul, deneyimli mimar ve tasarımcıların mesleki birikimlerini, yaklaşımlarını ve projelerini paylaştığı özel etkinlik serisi AURA Suare'nin bu seneki ilk etkinliği kapsamında Sığ Popülizmin Uyuşturucu Cazibesine Karşı başlıklı bir konuşma gerçekleştiren Emre Arolat, mimarın sistemdeki yerini ve sistemin potansiyellerini "Biz mimarlar aslında sermayeyi kullandığımız andan itibaren sisteme çalışıyoruz. Bunun içinde toplumsal olarak doğru yapılabilecek, sosyal bağlamda daha toplumcu hale gelecek hamleleri mimar yapabilir mi? Evet, yapabilir. Ben de tam olarak bununla ilgileniyorum, bütün derdim bu. Bunu her türlü projede de yapılabilir görüyorum. Tepe tepe kullanılan projeler tasarlamak beni oldukça memnun ediyor. Yalıkavak’ta marina yapmak da, Esentepe’de Zorlu Center yapmak da... Her türlü insanın bu projeleri gerçekten severek ve isteyerek kullanıyor olmasını seviyorum. Kentlerin bu şekilde sosyal bağlamda çok daha zengin hale geleceğini düşünüyorum” sözleriyle ifade etti.
Bu kapsamda mimarlığı ikiye ayırdığını söyleyen Arolat, “Bir tanesi imza mimarlığı. Bu bence dünyada da en çok talep gören ve okullarda da cazip görülen bir yaklaşım. Nerede olsanız, nereye gitseniz, bir yapıyı gördüğünüzde kimin yapısı olduğunu anlarsınız. Çizgisel tutarlılık vardır, yerine göre uyarlanır. Yer ikincildir, uyarlanması gereken durumdan öteye geçmez. Benim anladığım mimarlık ise bunun tam tersi. Yer, durum, o yerin politikası, demografik yapısı, her türlü verisi, ekonomik yapısı, erişilebilirliği ve sürdürülebilirlik gibi tüm meselelerin iç içe geçtiği tasarım sepetinden bahsediyorum. Biz öyle bir sepeti oluşturuyoruz” ifadelerini kullandı.
Ayda bir gerçekleşen AURA Suare etkinliği hakkında AURA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Kurtul Erkmen etkinliğin amacını "sektörde tecrübelerini arkada bırakmış mimar ya da tasarımcıların gençlerle bir araya gelerek, tecrübelerini, projelerini paylaşması. Sıcak bir ortamda bir nevi yatay hiyerarşide buluşulması" olarak açıklarken, mimar Emre Arolat'ın katılımının ve konuşmasının birçok mimarın, mesleğe meraklı kişilerin, gençlerin kendi ağzından bir mimarın yaptıklarını nedenselliğiyle birlikte dinleme fırsatı bulması açısından çok değerli ve öğretici olduğunu belirtti.
Kültürel bir üretim biçimi olarak mimarlığın anlaşılması ve araştırılması konularının altını çizerek, yapılı çevrenin sosyal, politik ve ekolojik sistemlerle ilişkileri konularında katılımcıların anlayış ve kavrayışlarını geliştirmeyi hedefleyen İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi - AURA İstanbul, bu doğrultuda düzenleyeceği AURA Suare etkinliklerine devam edecek.
コメント