top of page
Yazarın fotoğrafıUnlimited

A4 nedir?


Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sultanahmet’te yer alan Cumhuriyet Müzesi’nde 16-29 Mayıs 2017 tarihleri arasında A4 başlıklı bir sergi gerçekleşti. Serginin kavramsal çerçevesi A4’ün kendisi.

Melike Uçku, Zamanda Bir An

A4 standart dosya kâğıdının, boyunun enine bölünmesiyle ortaya çıkan sonuç 1,4142’dir. İkinin karekökü de olan bu sayının matematiksel gizemi önemlidir çünkü, uzun kenarı ile kısa kenarı arasında bu oran olan bir kâğıt her ikiye katlanışında, kenarlar arasındaki oran değişmez, Karekök 2 özelliği, bu formun bir boyuttan diğerine orantıları bozulmadan büyültülüp küçültülmesini sağlar. 1768 yılında Alman bilim insanı Georg Lichtenberg’in keşfettiği bu sonuç evrensel bir ölçü, form, zemin olarak milyonlarca insanın yaşam pratiği içine girmiştir. Aynı dili konuşmasak da matematiksel bir gerçeklik eşliğinde ortaya çıkan bu düzen, pek çok alanda iletişim yolları arasında alan açtığı gibi düşüncenin tarifi için de mekân olmuştur.

İhsan Oturmak, İsimsiz

210 X 297 mm ölçüsüyle A4, kullanım amacı ve yeri türlü yollarla çoğalan bir zemindir. İnsanın kağıt ile temas ettikleri an’lar ve gündelik yaşam pratikleri düşünüldüğünde A4, sorular ve cevaplar eşliğinde saklanan, yırtılan, buruşturulup atılan, imzalanan, mühürlenen gibi türlü eylemin adresi olur çoğu zaman. Çizgi, yazı, renk, sayı, işlem, boşluk gibi farklı mevzular A4 üzerinde iz olur, varlık bulur. A4’ü form ya da kağıt olarak ayrı ayrı ya da birlikte düşündüğümüzde karşımıza çıkanlar dünyayı algılama biçimimizle ilintilidir. A4 denildiğinde akla gelen ilk görüntüden başlayarak ulaştıklarımız biçim içerik ilişkisinde dünya ile temasımızın bizde kalan izlerini çerçeveler. Resmi evraktan, aşk mektubuna, cezadan, ödüle kadar türlü mevzunun aynı sınırlar içinde var olduğu düşünüldüğünde A4 nedir sorusuna verilen cevaplar kuşkusuz bedensel algının açtığı kapılarda belirecektir. Kâğıt mı? Biçim mi? Kod mu? İşlem mi? Şifre mi? Çöp mü? Kavram mı? Sahi nedir A4?

Ayşe Şule Eryılmaz, İsimsiz

Küratörlüğünü Nazlı Pektaş’ın yaptığı sergide; farklı disiplinlerde çalışan sanatçıların, form, malzeme, konu, içerik, biçim gibi A4’ü farklı yönleriyle ele aldıkları üretimleri bir araya geliyor.

Özlem Günyol & Mustafa Kunt, A4

Sergiye katılan sanatçılar:

Ahmet Albayrak, Ali Can Metin, Alptekin Görünüş, Ardan Ergüven, Arif Sercan Pala, Aslı Taş, Ayşe Dora Erdilek, Ayşe Şule Eryılmaz, Bahar Dikeç, Cemil Ergün, Ceren Koç Sağlam, Çağrı Saray, Emre İkizler, Erkut Eryayar, Esin Düzakın, Giray İbrahim Çırakman, Güneş Oktay, Hande Akgün, Haydar Akdağ, İhsan Oturmak, İlayda Soyupak, İnci Deniz Ilgın & E. Olga Müstecaplıoğlu,

İpek Şenel, Kirkor Sahakoğlu, Lale Altınel, Levent Vardal, Mehmet Ali Müstecaplıoğlu, Melike Uçku, Meltem Eti Proto, Metin Erkan Kafkas, Necla Rüzgar, Nurdan Arslan, Oktay Çolak, Hakan Onur, Özlem Günyol&Mustafa Kunt, Refia Anıl Ağrılı, Seden Odabaşıoğlu, Seden Odabaşıoğlu, Seher Aşıcı, Sema Ilgaz Temel, Sevil Saygı, Vildan Tok Dereci, Zafer Akşit, Zafer Mintaş, Zeynep Bingel, Cem Kara Devabil Kara, Mürteza Fidan, Deniz Dalman, Leyla Emadi, Şükran Mertcan

Devabil Kara, Peki Bu Durumda iblis Kim?


Comments


bottom of page