top of page

2019'un en çok okunan yazıları

Unlimited Publications olarak 2019 yılı boyunca birçok yazıyı okuyucularımızla paylaştık. Bu kapsamda geçtiğimiz yılın en çok okunan yirmi yazısını, yeni yılın ilk günlerinde sizler için bir araya getirdik


Yazı: Barış Acar

Bu yıl Art Basel Miami fuarı esnasında Galerie Perrotin tarafından gösterilen, 120 bin dolara iki edisyonu satılan ve büyük tartışmalara yol açan Maurizio Cattelan'ın Comedian isimli, bir adet muz ve bir parça gri koli bantından oluşan işi ve yarattığı etkiyi değerlendirdik.








Yazı: Merve Akar Akgün & Murat Alat

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından, Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 16. İstanbul Bienali, 14 Eylül’de kapılarını açmaya hazırlanıyor. Bu yıl sanata, ekoloji ve antropoloji gibi farklı disiplinlerin gözünden bakan bienal Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin Tophane’deki yeni binasının yanı sıra Pera Müzesi ve Büyükada’da yer alacak. 56 sanatçı ve sanatçı kolektifinin, insanlığın sebep olduğu doğal veya kültürel atıklara odaklanan çalışmalarını Yedinci Kıta teması altında bir araya getiren bienalin bu yılki küratörü Fransız akademisyen ve yazar Nicolas Bourriaud ile okyanuslarda yüzen devasa atık yığınını, sanat ve ekoloji arasındaki ilişkiyi, Antroposen çağını ve yeni düzende sanatçı olmayı konuştuk.



Yazı: Nevzat Sayın

İstanbul Modern, günümüz sanatının önemli isimlerinden Canan Tolon’un 40 yıla yaklaşan sanat kariyerindeki en önemli yapıtların yer aldığı Sen Söyle adlı sergisine 2 Şubat 2020 tarihine kadar ev sahipliği yapacak. Sanat yapıtı karşısında izleyiciyi aktif bir diyaloğa davet eden resim, yerleştirme, desen ve kolaj gibi farklı ifade araçlarının yer aldığı sergide, Tolon’un 130’dan fazla yapıtı gösteriliyor. Sergi vesilesiyle Canan Tolon ve Nevzat Sayın, Art Unlimited için bir araya geldi.






Yazı: İlker Cihan Biner

Sinan Tuncay’ın 5 Ekim’e kadar C.A.M Galeri’de görülebilecek olan sergisi Olamadığım Adamlara Mahsustur, heteronormatif erkekliğin eleştirisini sunarken ardında "Şimdi ne yapmalı?" sorusunu bırakıyor. Tuncay'ın farklı disiplinlerden çalışmalarının bir arada yer aldığı sergisi Olamadığım Adamlara Mahsustur'u İlker Cihan Biner değerlendirdi.




Yazı: Serdar Darendeliler

Yapı Kredi Kültür Sanat, bir süredir yazarlarından Orhan Pamuk’un Balkon/Fotoğraflar sergisine ev sahipliği yapıyor. Sayılı fotoğraf kitabı yayıncılarından biri olan Steidl tarafından ilk olarak Ekim 2018’de İngilizce ve Almanca iki farklı edisyon daha sonra da Türkçe olarak basılan Balkon isimli kitaba sadık kalarak Gerhard Steidl küratörlüğünde hazırlanan sergiyi Serdar Darendeliler değerlendirdi.



Yazı: İpek Çınar

Geçtiğimiz ay Ankara, Galeri Nev Kırlangıç'ta yer alan, bizi tedirgin eden nesnelerin içimizdeki bir boşlukta gezinmekte olduklarını düşünen sanatçı Gökhun Baltacı'nın Şapka Numarası adlı sergisini değerlendirdik.





Yazı: Evrim Altuğ

Yaptığı her filme bir elmas değeri biçen Altın Palmiye ödüllü Danimarkalı yönetmen Lars von Trier, Belçika'nın Antwerp kentindeki M HKA güncel sanat müzesinde yer alan Melancholia: The Diamond projesini Evrim Altuğ'a anlattı.














Yazı: Ali Akay

16-20 Ekim 2019 tarihleri arasında düzenlenen FIAC (Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı) yılın sonbaharına yarı güneşli, yarı yağmurlu bir şekilde girdi. Sanatseverler, galericiler, koleksiyoncular, müzeler, bahçeler hep birlikte Paris’i bir hafta boyunca sanatla yaşattı. Ekonomistlere göre, 2019 yılı büyüme hızı yüzde üçü geçmeyecek bir şekilde gelişen bir dünyada, sanatın canlılığı sanat ve iş dünyasına yeni bir enerji katmakta...



Şair Cihat Duman ve namı diğer Extramücadele, Memed Erdener’in ortak sergileri Birbirimizi Hak Edecek Kadar Kötüyüz, ikilinin İstanbul'un sekiz semtini gezmesinin ardından hafızalarından süzülen imgeleri diyaloğa sokuyor. Studio-X Istanbul'da 24 Mayıs'a dek görülebilecek olan sergi, başka bir ikili üretime de ilham oldu: Yayınladığımız bu yazı- konuşma aynı zamanda KritikKolektif'in ilk ortak yazı denemesi.



Yazı: Sami Kısaoğlu

Akademisyen ve küratör Shulamit Bruckstein, şu sıralar 16. İstanbul Bienali’nin paralel etkinliklerinden Wednesday Society. Homage to Beral Madra başlıklı serginin hazırlıklarıyla meşgul. Bruckstein ile küratöryel pratiği, araştırma alanları ve yeni projeleri üzerine konuştuk. 












Yazı: Murat Alat

Zilberman Gallery–İstanbul, 2009 yılında genç sanatçılara yönelik başlattığı senelik Genç Yeni Farklı (GYF) seçkisini, bu yıl sanatçı Burçak Bingöl küratörlüğünde önceki yıllarda GYF sergilerine katılmaya hak kazanan 12 sanatçıyı bir araya getirerek gerçekleştirdi. Genç Yeni Farklı 10: Devam Etmek Gerek isimli, Eda Aslan, Özgür Atlagan, Alpin Arda Bağcık, Zeynep Beler, Sevinç Çalhanoğlu, Nazlı Erdemirel, Gizem Karakaş, Zeynep Kayan, Gülşah Mursaloğlu, Ali Şentürk, Ezgi Tok ve Hasan Özgür Top’un çalışmaları bir araya getiren sergiyi Murat Alat değerlendirdi.



Yazı: Evrim Altuğ

Adı United Colors of Benetton markasının kampanyaları ile özdeşleşen İtalyan fotoğrafçı ve reklamcı Oliviero Toscani, Design Week Turkey’in üçüncü edisyonu için geldiği İstanbul’da Evrim Altuğ ile konuştu. 2000’de bünyesinden ayrıldığı kuruma geçtiğimiz Şubat ayında tekrar dönen Toscani’ye göre, “Top modeller ‘boş.’ Ama neticede, onlar da insan. Buradaki problem şu: Bir insanın fotoğrafını ne kadar çok çekersen, o insan o kadar boşalır ve gittikçe daha da az ilgi çekici hale gelmeye başlar.”






Yazı: Ali Kazma

Hareketli görüntü bize diğer zamanları bir an için görme ve hayal etme imkanı veriyor. Paradoksal olarak, bunu en güçlü olarak hissettiğiniz anlar hareketli görüntünün hareketsiz olduğu anlar olabilir. Peki hareketsiz bir nesneyi gösteren hareketli görüntü ile aynı nesneyi gösteren fotoğraf arasındaki farklar nelerdir? Ali Kazma, bu konuyu kendi pratiğinden yola çıkarak yazdı.



Yazı: Fatih Özgüven

Türkiye sanat dünyasının en özgün ve sıradışı karakterlerinden biri olan Cihat Burak’ın, Mengü Ertel’in evinde ortaya çıkan desenlerini bir araya getiren Dostun Çekmecesinden adlı sergi Bozlu Art Project'te 31 Ağustos'a dek sürüyor. Burak'ın çok kimlikli yaratıcılığına odaklanan sergi vesilesiyle, biz de bakışımızı sanatçının edebi yönüne çevirdik.












Yazı: Merve Akar Akgün

Grafik tasarımcı Okay Karadayılar ile sanatçı ve mimar Ali Taptık’ın bir araya gelerek kurduğu Onagöre bir süredir heyecan verici ve tatmin edici projelere imza atıyor. 16. İstanbul Bienali’nin de görsel kimlik tasarımını üstlenen ekiple hem yaptıklarını incelemek hem de çalışma evrenlerini daha yakından tanımak üzere bir araya geldik.



Yazı: Deniz Gül

Deniz Gül, 14 Eylül 2017’de küratörlüğünü Protocinema ve İbrahim Cansızoğlu'nun yaptığı Kiralık, Satılık programı kapsamında SALT Galata’da, pratiğine dair bir sunum gerçekleştirdi. Bu sunumun yazıya dökülmüş halini okuyucularımıza sunuyoruz.




Yazı: Merve Ünsal

Fotogerçekçilik akımının Türkiye’deki ilk temsilcilerinden Nur Koçak’ın 1960’lar ile 2010’lar arasındaki desenleri ve resim serilerinden oluşan sergisi Mutluluk Resimlerimiz, SALT Beyoğlu ve SALT Galata'da devam ediyor. Merve Ünsal, Mutluluk Resimlerimiz vesilesiyle Nur Koçak’ın yarım yüzyıllık üretimini yorumladı.









Yazı: Merve Elveren

Protocinema, İngiliz sanatçı Mike Nelson’ın İstanbul’da yeni ürettiği yerleştirmesi PROJEKTÖR (Gürün Han)’ı 2 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasında Sirkeci’de gösterdi. Hayatı boyunca İstanbul’u sık sık ziyaret etmiş olan Nelson’ın yeni yapıtı mimari müdahale, heykel ve videoyu birleştirerek Gürün Han’ın yedinci katında yer alan on altı odaya yerleşerek kentin değişen manzarasını, hem mahrem, hem de küresel düzeyde yansıtan bir çalışma olarak izleyicileri karşıladı. Sanatçıyla son sergisi ve pratiği üzerine sohbet ettik. 






Yazı: Ecem Arslanay


Kahve Dünyası tarafından desteklenen ve kâr amacı gütmeyen bir proje olarak 2017 yılından bu yana devam eden Yanköşe her sene iki farklı sanatçıyı büyük bir kamusal alan yapıtı üretmek üzere davet ediyor. Proje bugüne dek dört farklı projeye yer verdi, hem bu projeleri daha yakından tanımanız için bilgileri hem de şu an devam etmekte olan son edisyonda yer alan Vahit Tuna’nın Türkiye’de işlenen kadın cinayetlerine gönderme yapan İsimsiz adlı yerleştirmesi hakkında merak ettiklerimizi sorduğumuz röportajı sizin için derledik.







Yazı: Selman Akıl

Barış Cihanoğlu’nun geçtiğimiz ay Labirent Sanat’ta gerçekleşen sergisi Yara, sanatçının farklı malzemelerden yarattığı eserleri bir araya getiriyordu. Gündelik hayattan, fark etmediğimiz alışkanlıklarımızdan ve anılarımızdan ilham alan Yara’yı Selman Akıl değerlendirdi.

All rights reserved. Unlimited Publications.

Meşrutiyet Caddesi No: 67 Kat: 1 Beyoğlu İstanbul Turkey

Follow us

  • Black Instagram Icon
bottom of page