top of page

Özgür ve özgün fikirlerin ilhamıyla

Akbank Sanat’ın müdürü Derya Bigalı ile kurumun projelerini ve dijital alandaki sanat pratiklerini konuştuğumuz bir söyleşi gerçekleştirdik. Geleceğe dair planladıkları çeşitli programlardan da bahseden Bigalı, Akbank Sanat’a dair sorularımızı içtenlikle yanıtladı


Röportaj: Merve Akar Akgün & İlker Cihan Biner


Derya Bigalı



Akbank Sanat halihazırda dijitalde varlığını çokça hissettiren ve iyi projelere imza atarken, aniden gelişen gündem ve pandemi ilan edilmesiyle değişen stratejiler sizi nasıl ekstra çalışmalara yönlendirdi?

Bu sürecin başından beri biz de diğer kültür sanat merkezleri ile koordinasyon halindeydik ve mart ortasında merkezimizi izleyiciye kapattık. Önceliğimiz her zaman toplum sağlığı oldu ve bu süreç bizi de hızlı tedbirler almaya yönlendirdi. Akbank Sanat ekibi olarak hepimiz uzaktan çalışma uygulamasına hızlıca geçerek tüm çalışmalarımızı çevrimiçi kanallar üzerinden yürütmeye başladık. Akbank Sanat etkinliklerine de Akbank Sanat Evinizde çatısı altında sosyal medya kanallarımızdan ağırlıklı olarak canlı, kimi zaman da arşivden çalışmalarımızla devam ediyoruz.


Tüm içeriklerin sanal ortamlara taşınmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kültür ve sanat etkinlikleri toplumun yaratıcı gücünü ve potansiyelini geliştirmek, estetik düşünce ve bilinç için son derece gerekli. Bu boşluğun oluşmaması için her türlü çalışmayı yapıyoruz. Zengin bir etkinlik arşivimiz söz konusu ve çevrimiçi kanallardan geçmiş etkinliklerimizi sanatseverlere sunuyoruz. Sanatseverler bizi sosyal medya kanallarımızdan takip edebilirler. Youtube kanalımızda kültür sanat alanında bir arşiv ve dijital bellek oluşturmak için hazırladığımız Akbank Sanat Konuşmaları serimiz son derece değerli bir kaynak ve bu seriye yeni söyleşiler eklemeye devam ediyoruz.

Bu süreçte arşiv çalışmaları dışında birçok yeni çevrimiçi etkinliğimizi de Akbank Sanat Evinizde çatısı altında sanatseverlerle buluşturduk ve buluşturmaya da devam ediyoruz.


Bu yıl Akbank Caz Festivali’nin 30. yılı. Bu kapsamda tüm seneye yayılan Yıl Boyu Caz konserleri planladık. Pandemi sürecinde de konserlerimize ara vermeden Evin Caz Hali serisi ile çevrimiçi olarak canlı yayında devam ediyoruz. Nisan ayında Dünya Caz Günü kapsamında her müzisyenin danstan resime farklı bir disiplinden sanatçıyı konuk ettiği performanslar da 2 Oda 1 Caz konseptiyle Akbank Sanat Instagram hesabında canlı olarak yayınlandı. 74 ülkeden toplam 2.217 kısa filmin başvurduğu 16. Akbank Kısa Film Festivali yarışmamızın sonuçları Ceyda Düvenci’nin sunumuyla Akbank Sanat Instagram hesabında gerçekleşen canlı yayında açıklandı. Ayrıca 4 Mayıs- 4 Haziran 2020 tarihleri arasında 429 filmin katıldığı çevrimiçi Akbank Evde Kısa Film Yarışması’nı gerçekleştirdik.


Akbank Sanat, Akbank Kısa Film Festivali kapsamında kısa filmlerin çevrimiçi izlenmesine olanak sağlayacak bir yeniliğe de imza attı ve Akbank Sanat Kısa Film Kanalı yayına başladı. Akbank Sanat YouTube hesabı üzerinden oluşturulan Kısa Film Kanalı ile sinemaseverler aralarına Gökalp Gönen’in Avarya, Daria Kashcheeva’nın Daughter, Zeynep Köprülü’nün Orada, Yona Rozenkier’in Butterflies, Sinan Kesova’nın Hinterlant, Alican Yücesoy’un Taş, Mohammad Hormozi’nin Inner Self, Morad Mostafa’nın Ward’s Henna Party filmi gibi ödüllü yerli ve yabancı 12 kısa filmin yer aldığı seçkiye ulaşma imkanı buluyor.

Bu dönemde çocuklarımız için uzun yıllardır severek sürdürdüğümüz eğlenceli ve yaratıcı atölye çalışmalarını da çevrimiçi kanallarımıza taşıdık. Sanat eğitmeni Barış Karayazgan'ın yürütücülüğünde çocukların evdeki malzemelerle, kendi kendilerine veya ebeveyn desteği alarak gerçekleştirebilecekleri atölyeler Akbank Sanat Youtube kanalından yayınlanıyor. Ayrıca 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 100. yılı kapsamında, farklı yaş gruplarından çocuklara seslenen çevrimiçi bir programı da miniklerle buluşturduk.

Modern dans sanatının desteklenmesi ve bu alanda projelerin yaratılmasına destek olmak misyonuyla birçok proje gerçekleştiriyoruz. Akbank Sanat olarak tüm dansçıların ve dans severlerin 29 Nisan Dünya Dans Günü’nü kutlamak için Akbank Sanat Dans Atölyesi’nde yer almış yabancı ve Türk dansçıların katılımıyla Company RAu’nun artistik direktörü Korhan Başaran’ın konseptini oluşturduğu bir kutlama videosu hazırlayarak sosyal medya kanallarımızda yayınladık. Çağdaş dans tekniği dans derslerimize ve çocuklar için mini egzersiz serimize Youtube kanalımız üzerinden düzenli devam ediyoruz.


Önümüzdeki dönemde de etkinliklerimize ara vermeden devam edeceğiz. Çağdaş sanat alanındaki gelişmeleri teşvik etmek ve genç sanatçılara destek olmak amacıyla Resim ve Heykel Müzeleri Derneği ve Akbank Sanat iş birliğiyle düzenlediğimiz Akbank 38. Günümüz Sanatçıları Ödülü Yarışması’na başvurular tamamlandı. Sergisi de Kasım-Aralık aylarında gerçekleşecek.

Yeni dönemde farklı alanlarda da birçok söyleşimiz olacak. Yaz döneminde ara vermeden etkinliklerimize devam edeceğiz.



Akbank Kısa Film Festivali ve Akbank Sanat Podcast



Yaptığınız dijital çalışmaların karşılığını aldığınızı düşünüyor musunuz?

Sosyal medya kanallarımızda gerçekleştirdiğimiz etkinliklere katılım ve ilgi, sanatı daha geniş kitlelere ulaştırabildiğimiz için bizleri çok mutlu ediyor. İlgi çok büyük, dijital mecralarda bizleri ziyaret eden sanatseverlerin sayısı hızla çoğalıyor. Artık yeni bir döneme girildi, bundan sonra da sosyal medyayı yoğun olarak kullanacağız.


Akbank Sanat, etkinliklerini düzenlerken hangi kriterlerle hareket ediyor?

Biz her zaman yaptığımız etkinliklerde çağdaş sanatın gelişimine destek olmaya, özellikle bu alanda çalışan genç sanatçıları teşvik etmeye çalıştık. Etkinlikleri planlarken bunların sunumunu da öngörmek çok önemli. Olağanüstü bir süreç söz konusu, şu anda tüm dünya yeni dönem için tedbirleri oluşturmaya, yeni normali tanımlamaya çalışıyor. Sanat da bunun önemli bir parçası, bu alanda da araştırmalar devam ediyor. Toplu etkinliklerde sosyal mesafeyi korumak için birçok tedbir alınacak. Muhtemelen izleyici sayıları çok kısıtlı tutulacak, mekânlara özel işaretlemeler ve kurallar konulacak, sterilizasyona büyük önem verilecek. Dijital etkinlikler devam ederken izleyicili etkinliklere de çok yavaş ve tedbirli olarak geçiş yapılması lazım. Biz de Akbank Sanat olarak planlamalarımızı yapıyoruz.


Dijital sanat şüphesiz önemli bir saha. Geleceğe dair bu formda eserlere veya çalışmalara programlarınızda daha çok yer verecek misiniz? Bilhassa bugün dijital sanat çalışan yeni isimleri de projelerinize dahil edecek misiniz?

Bildiğiniz gibi biz dijital sanat üzerine en fazla etkinlik yapan kurumlardan biriyiz. Akbank Sanat’ta bu alanda her yıl düzenli sergiler ve söyleşiler düzenleniyor. Etkinliklerimiz sadece İstanbul’da sınırlı kalmıyor, Kampüste Dijital Sanat çatısı altında Türkiye’deki farklı üniversitelerde sergiler ve atölye çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Özellikle bu alanda çalışan genç sanatçılara yer veriyoruz. Önümüzdeki dönemde yeni isimler, farklı projeler hayata geçecek.

Son dönemlerde ilgililerin beğenerek takip ettikleri Dijital sanatta şimdi serisi oluşurken hedefiniz tam olarak neydi? Akbank Sanat başka ne tür seriler planlıyor?

Türkiye’de ve dünyada dijital ifade olanaklarının sunduğu imkânlar üzerinden eserler üreten sanatçıların çalışma pratiklerine odaklanan Dijital Sanatta Şimdi başlıklı konuşma serimizi Akbank Sanat Youtube kanalımızda başlattık.

Sanatçıların teknolojiyi yaratıcılıkla nasıl bütünleştirdiklerinden son dönem işlerine uzanan bir yol haritasını da izleyen bir konuşma serisi olan Dijital Sanatta Şimdi; bir yanıyla yapay zekâ, arttırılmış gerçeklik, görsel/işitsel performanslar, bilgisayar teknolojileri gibi farklı konu başlıklarına odaklanırken bir yanıyla da konuk ettiği sanatçıların keşif yolculukları, ilham kaynakları ve kariyerine dair bireysel fragmanlara yer veriyor.


Farklı çağdaş sanat alanlarında benzer seriler ve seminerler yapmaya devam ediyoruz. Psikesinema, Günümüz Sanatı ve Felsefe seminerlerimiz çevrimiçi mecralarda devam ediyor.


Ayrıca aileler ve öğretmenler için çocuk sanat eğitimi konulu serilerimiz de kapalı gruplar halinde devam ediyor. Kayıt için detaylı bilgiler Akbank Sanat’ın web sitesinde yer alıyor.


Türkiye’de sanatı geniş kitlelere ulaştırmayı ve sanat üzerine dijital bir arşiv oluşturmayı amaçlayan Akbank Sanat’a Ses Aç isimli podcast projemiz de devam ediyor. Çağdaş sanattan felsefeye, mimarlıktan sinemaya, farklı disiplinler ve konu başlıkları çerçevesinde şekillenen kayıtlara Spotify ve Apple podcast platformları üzerinden ilgi duyanlar ulaşabiliyorlar.


İfade özgürlüğü güncel sanat alanında ciddi bir öneme sahip. Akbank Sanat sansür meselesine dair ne düşünüyor?

Türkiye’nin hayallerini gerçekleştirmek, vizyonunu daima ileri taşımak için çalışan bir sanat merkezi olarak yıllardır kararlılıkla sürdürdüğümüz kültür-sanat projeleriyle sanatı geniş kitlelere ulaştırıyor, yaratıcılığı ve eleştirel bakışı yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Özgür ve özgün fikirlerin her alandaki gelişime ilham vereceğini düşünüyoruz.

bottom of page