top of page

Tezgahtaki portakallar, çocuksu algılar

Murat Sinkil'in vefatının ardından,

kardeşi Nurdan Sinkil’in çabaları ve Osman Sirel’in katkılarıyla düzenlenen, sanatçının henüz görülmemiş eserlerini de barındıran Murat Sinkil’in Ardından sergisi, 25 Mart-8 Nisan tarihleri arasında Galeri Lebriz-ART212’de ziyaret edilebilecek


Murat Sinkil


Murat Sinkil’in 2018’de vefatının ardından kardeşi Nurdan Sinkil, sanat tarihçisi Nergis Abıyeva ile, ağabeyinin bıraktığı biyografik notlarını, arkadaşlarının görüşlerini ve anılarını paylaşarak Çağdaş Resmin Dervişi Murat Sinkil kitabının yazılmasını sağladı. Nurdan Sinkil’in tamamen kişisel imkanlarıyla ortaya çıkardığı bu monografik kitaptan ve muratsinkil.com adlı web sitesinden sonra Murat Sinkil sergisi, Sinkiller’in ortak dostu Osman Sirel’in katkılarıyla Galeri Lebriz-ART212’de gerçekleşiyor.


Murat Sinkil, Çintemani, 2015-2018


İlk resim eğitimini Ankara’da Gazi Eğitim Enstitüsü’nde Mürşide İçmeli ve Mustafa Ayaz’dan alarak 1976’da mezun olan 1952 doğumlu Murat Sinkil, 1978’de daha kapsamlı bir eğitim almak isteğiyle İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne girerek Neşet Günal Atölyesi’nde Mehmet Güleryüz’ün öğrencisi olarak yetişti; İDGSA’dan 1982’de mezun oldu. 1979’da, öğrenciyken katıldığı 2. Yeni Eğilimler sergisinde görülen, üzerlerini boyadığı eski ve yırtık beş liralarla dikkat çekti. Ardından, üzerine “Sinkil Parası” yazdığı banknot boyutundaki tuval üzeri yağlı boya resimleriyle adını duyurdu.


Sanatçı, 1982’de Akademi’den mezun olunca bir süre hocası Mehmet Güleryüz’ün asistanlığını yaptı. İlk kişisel sergisini 1986’da Berk Sanat Galerisi’nde açtı. Yeni Dışavurumcu üsluptaki resimlerini 80’li yıllarda üreterek Galeri BM, Urart Sanat gibi galerilerde beş kişisel sergi yaptı;

Maçka Sanat, Gorbon Sanat gibi galerilerde ve 2. İstanbul Bienali’nde birçok grup sergisine katıldı. Caddebostan Sanat Evi’nde ve Çizgi Sanat Evi’nde ders verdi.


1990 yılında gördüğü bir rüyanın izini sürerek Mavi Seri’yi yapmaya ve bu resimlerinin anlamını aramaya koyuldu. 2 yıl boyunca bini aşkın mavi resim yaptı; yüzlercesini de yakıp yok etti. iki yıl sonra aradığını bulamadığından bir küskünlük dönemine girerek altı yıl resim yapmayı bıraktı.


1998’de yaşamında yeni bir sayfa açmak üzere Antalya’ya taşındı. Orada kurduğu atölyede birçok öğrenci yetiştirirken, tekrar resim yapmaya başladı. Antalya Müzesi’nde incelediği Likya sikkelerinden, seramik kap desenlerinden ve çakıl taşlarından esinlenerek ortaya çıkardığı resimleri sergiledi. Çevresini saran doğanın özellikleri, dağlardan kopup sahile gelen dallar, daldaki ve tezgahtaki portakallar, çocuksu algılar, hayal ve hafıza dünyası, ürettiği sayısız

resme konu oldu ama yaşamında görünür, bilinir olmamayı seçtiğinden sergilenmedi. Bu resimler sanatçının ölümünden sonra ortaya çıktı, sağlık sorunu nedeniyle dünyada bir kaç senelik süresi kaldığını öğrendikten sonra yoğunlaştığı son dönem yapıtlarının hikayesi de bıraktığı biyografik notlarında gün yüzüne çıkmış oldu.


Murat Sinkil, Çocuksu Resimler, 2015-2018

Murat Sinkil, Mavili Kadın 2, 1997-2018


8 Nisan'a kadar Galeri Lebriz-ART212'de ziyaret edilebilcek Murat Sinkil’in Ardından isimli sergide sanatçının İstanbul döneminden Sinkil Parası ve Mavi Seri’den örnekler, Antalya döneminden Likya Sikkeleri ve ilk kez görülecek yaşamının son üç yılında ürettiği işlerden örnekler izlenebilecek.

bottom of page