top of page

Pera'da öğrenme atölyeleri


Pera Müzesi Öğrenme Programları, her yaştan sanatsevere yönelik olarak, 16. İstanbul Bienali, Pera Müzesi iş birliği ve Koç Holding’in desteğiyle düzenlenen 16. İstanbul Bienali Atölyeleri'ne 10 Kasım'a kadar ev sahipliği yapıyor.

544 Kelime

Böcek Oteli ve Tohum Topu Atölyesi

16. İstanbul Bienali'nin devamında düzenlenen Pera Öğrenme Programları kapsamında, müzede eserleri sergilenen 13 sanatçının çalışmalarından esinlenen atölyeler düzenlenecek. Çocuklar, gençler, yetişkinler ve altmış yaş üstü sanatseverler gibi farklı yaş gruplarına yönelik atölye çalışmalarında katılımcılar; iklim değişikliği, nesli tükenmekte olan canlılar, enerji kaynakları ve insanların ekosistem üzerindeki küresel etkisine dair sorular sorup tartışmalar yürütme, farkındalık kazanma ve kendi eserlerini yaratma imkânını yakalıyor.

Okul grupları için görsel atölyeler

Anaokulu gruplarına için hazırlanan Hayvanlarla Şekiller ve Renkler atölyesinde katılımcıların hafıza kartları ve renkli geometrik evalar üzerinden hafızalarını geliştirip, şekilleri ve renkleri öğrenmeleri hedeflenirken, ilkokul ve ortaokul grupları için tasarlanan Afiş Tasarımı: Ekoloji ve Doğa atölyesinde, çocukların doğal kaynakları korumak adına günlük yaşam alışkanlıklarını çevreye daha duyarlı olabilecek şekilde nasıl değiştirecekleri üzerine tartışıp, geri dönüşüm malzemeleriyle kendi afişlerini tasarlamaları planlanıyor.

Ek olarak, çocukların arkeoloji, arkeologlar, paleontoloji hakkında bilgi edinmesi amacıyla hazırlanan Kaz, Keşfet, Boya! atölyesinde, çocuklar doğadaki canlıların eskizlerini çizerken, Portrelerden Kolaj başlıklı atölyede , Pera Müzesi Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar sergisindeki elçi portreleri ile Bienal’de yer alan sanatçı Piotr Uklański’nin portre eserlerini karşılaştırarak kendi özgün portrelerini yaratma fırsatı yakalıyorlar.

Lise grupları için, Glauco Rodrigues’in Brezilya medyasının görsel kültürünü abartılı bir şekilde yansıttığı eserlerinden yola çıkarak hazırlanan Egzotik Posterler atölyesinde ise öğrencilerin kültürel farkındalık kazanmalarını amaçlıyor.

Farklı yaş gruplarına yönelik atölyeler

Okul gruplarının yanı sıra, her yaşa hitap etmeyi hedefleyen programda, yaş gruplarına göre sınıflandırılmış atölye çalışmaları da yer alıyor. 4-6 yaş grubu çocukları için düzenlenecek Mini Dinozorlar atölyesinde, çocuklar dinozor figürleri tasarlarken, Böcek Oteli ve Tohum Topu atölyesinde böcek oteli inşa etmeyi ve tohum topları yapmayı öğreniyor.

Mini Dinozorlar Atölyesi

7-12 yaş grubu için sanatçı Charles Avery’nin bienale özel ürettiği cam yerleştirmelerinden esinlenerek hazırlanan Hayali Adadaki Hayvanlar atölyesinde, çocuklar papyemaşe hayvan figürleri tasarlarken, yine aynı grup için düzenlenen Atmıyorum Dönüştürüyorum: Tasarım atölyesinde, çocukların atık malzemelerle tasarım yapmaları ve doğaya karşı duyarlılık kazanmaları amaçlanıyor.

10-12 yaş grubu çocukları için, sanatçı ve eğitmen Müjgan Özçay’ın gerçekleştireceği Doğa ve Kirlilik: Çıtır Çıtır Felsefe atölyesinde katılımcıların, doğa ve kirlilik üzerine düşünerek felsefe yapmaları sağlanıyor.

13-17 yaş grubu için düzenlenen Kayıp Harfler atölyesinde ise gençler, sanatçı Luigi Serafini’nin Codex Seraphinianus'da kullandığı yönteminden yola çıkarak yeni bir dil yaratıyor, ve yeniden kodlanan harflerle kendi afişlerini tasarlıyor. Yine aynı yaş grubu için hazırlanan Katla ve Bas: Hikayeni Yaz! atölyesinde ise, sanatçı Zush’un eserlerinden hareketle gençlerin kısa hikayeler yazmaları amaçlanıyor.

Atıksız Yaşam Pratikleri: Çamaşır Tozu Yapımı Atölyesi

Pera Öğrenme Programları, bienal atölyeleri kapsamında; yetişkinler, 60 yaş üstü sanatseverler ve Pera Engelsiz grupları için hazırlanan atölye çalışmaları da yer alıyor. Çevreye duyarlı günlük yaşam pratikleri üzerine düşünmeyi hedefleyen Atıksız Yaşam Pratikleri: Çamaşır Tozu Yapımı atölyesi 18 yaş ve üzeri; Amerikalı sanatçı Paul Sietsema’nın eserlerinden esinlenerek hazırlanan Monokrom Renkler: Bardak Altlığı başlıklı atölye ise 60 yaş üstü katılımcıları bekliyor. Çevre bilinci hakkında farkındalık kazandırmayı amaçlayan Doğayla İç İçe: Ağaç Tasarımı atölyesi Pera Engelsiz gruplarına yönelik hazırlanırken, aynı grubun Hayvanlar Karnavalı atölyesinde, dünyayı temsilen boyadıkları küreler için hayvanlar tasarlamaları planlanıyor.

Sanatı ulaşabilir kılmak, müze bilinci oluşturmak ve izleyiciyle sergilenen eserler arasında iletişim kurmak gibi hedefler doğrultusunda oluşturulan Pera Öğrenme Programları kapsamında, farklı yaş grupları ve engelliler için hazırlanan atölyeler 10 Kasım'a kadar devam edecek.

bottom of page