top of page

Mitler ve Rüyalar


Art50.net'in yeni grup sergisi Mitler ve Rüyalar, 5 Temmuz – 5 Eylül 2019 tarihleri arasında Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nde görülebilir

☕️ 2 dakikalık okuma

Baysan Yüksel, Medusa yılanlarını sevmeyi öğreniyor, 2015, Ahşap üzerine akrilik

Sergi, antik geçmişe sahip mekânlar ve mitolojik imgelerle ilişki kuran yapıtlar üzerinden, kültürel mirasımızın şimdimizden bağımsız, soyut bir kavram olmadığının altını çiziyor ve bizleri birbirimize bağlayan ortak bir bilince dönüşen söylencelere Anadolu’nun belleği üzerinden bir bakış sunuyor.

Sanatçılar Ahmet Rüstem Ekici, Aslı Dinç, Baysan Yüksel, Deniz Defne Acerol, Doğukan Çiğdem, Genco Gülan, Güliz Baydemir ve Kerem Topuz’un resim, heykel, video ve yerleştirme türündeki eserlerinden oluşan serginin küratörlüğünü İpek Yeğinsü üstleniyor.

Sergide Ahmet Rüstem Ekici, Gynaeceum serisiyle kadınların, Bizans ve Osmanlı tarihi boyunca izlerini bırakmak için mimari yapıları nasıl birer araç olarak kullandıklarını konu ediyor. Aslı Dinç, Echo of a Distant Time adlı videosunda Kral Mausolos için yapılan Halikarnas Mozolesi'nde bir zaman tünelinden geçerek krala sunulan adak olma halini deneyimliyor. Yapıtlarında mitler ve sembolleri kolektif bilinçaltının göstergeleri olarak kullanan Baysan Yüksel, sergide kendi kuyruğunu yiyen yılan Ouroboros ve göz göze geldiği herkesi taşa çeviren Medusa ile yer alıyor.

Deniz Defne Acerol, Batı Anadolu kültüründe önemli bir yere sahip Zeytin Ağacı ve Sakız Ağacı’nın yanı sıra Kayıp Uygarlık adlı işi ile bu topraklarda keşfedilmeyi bekleyen öykülere işaret ediyor. Doğukan Çiğdem, Halfeti Serisi’nde Mezopotamya mitlerinin izini sürerken, Genco Gülan, Siyam Artemis’te yalnızca Efes Antik Kenti’ne özgü bir üslupla betimlenen Artemis’i ucubeleştirip biricikliğini elinden alıyor. Güliz Baydemir, Troia adlı yapıtında izleyiciyi, antik kalıntılar arasında donan zamanın elle tutulur hale geldiği bir anın içine çekiyor. Kerem Topuz, Aphrodite and the Skies’da da önemli bir sanat eserini ait olduğu dönemden uzaklaştırıp absürt bir üslup kolajının başrolüne taşıyarak geçmiş ve gelecek arasında düşünsel bir köprü kuruyor.

Mitler ve Rüyalar sergisi, 5 Eylül 2019'a dek hafta içi ve Cumartesi günleri 11:00-19:00 saatleri arasında gezilebilir.

bottom of page