top of page

Metin Arditi SALON Edebiyat’ta


Institut français Türkiye’nin çevrimiçi edebiyat sohbetleri serisi SALON Edebiyat 16 Aralık saat 19:00’da Türkiye kökenli İsviçreli yazar Metin Arditi’yi ağırlıyor. Yiğit Bener tarafından sunulacak edebiyat sohbetine, yazarın 2021’de Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanacak olan Mon père sur mes épaules adlı kitabının çevirmeni Ayşenaz Cengiz de eşlik ediyor


Metin Arditi, Fotoğraf: François Wavre, 2015, Cenevre


Bugüne kadar yirmiden fazla roman, hikaye ve oyun gibi kurgu eserin, edebi, felsefi denemelerin yazarı olan ve pek çok ödüle layık görülen Metin Arditi’nin son romanı Rachel et les siens, dünyayı “olduğu gibi ve olabileceği gibi” anlatan bir “kale kadın”ın hikâyesini anlatıyor. Geçen yüzyılın başından beri Filistin tarihine net ve uzlaşmaz bir bakış atıyor ve her şeye rağmen Filistin topraklarında bir Yahudi-Arap yakınlaşması umudunu yansıtıyor: “Buradaki sorun şu ki herkes haklıdır ”diyor yazar. Bu romanda, kendini solda, Viyanalı sosyalistlerin liderlerinden biri olan babasının geleneğinde kolayca tanımlayan alışılmadık bir entelektüel, zengin iş adamının bağlılığını yansıtıyor.


Ecole polytechnique de Lausanne Stratejik Konseyi’nin üyesi olan ve burada fizik, ekonomi ve işletmenin yanı sıra roman yazımı dersleri veren Arditi, aynı zamanda Orchestre de la Suisse Romande’ın da başkanıydı. UNESCO’nun Fahri Büyükelçiliği de yapan yazar, 1988’de Arditi Vakfı’nı kurdu. 2009’da, Elias Sanbar ile eş başkanlığını yaptığı Les Instruments de la Paix-Genève Vakfı’nın kuruluşunda yer alan ve Filistin ve İsrailli çocukların müzik eğitimini teşvik etmek üzere çalışmalarda bulunan Arditi, 2014 yılında İsrailli Musevi ve Arap öğrenciler arasında katılımcıların kendilerini diğerinin yerine koydukları romantik bir kurgu yazmaları gereken yarışmalar düzenledi. Kültürlerarası Diyalog Vakfı’nı kurucusu ve başkanı olan Metin Arditi, 2016’dan beri Pôle Autisme Vakfı’nın da başkanlığını yapıyor.


Ücretsiz olarak, Zoom platformu üzerinden gerçekleşen SALON Edebiyat konferanslarına katılmak isteyenlerin Institut français Türkiye’nin ifturquie.org adresli İnternet sitesinden etkinliğe kayıt olmaları gerekiyor.

All rights reserved. Unlimited Publications.

Meşrutiyet Caddesi No: 67 Kat: 1 Beyoğlu İstanbul Turkey

Follow us

  • Black Instagram Icon
bottom of page