top of page

Erdal İnci'nin Centipedes eseri New York Times Square’de


Erdal İnci’nin Centipedes isimli eseri Mart ayı boyunca New York Times Meydanı’nda izleyicilerle buluşuyor

Moving Image Sanat Fuarı’nın Times Square Arts platformuyla gerçekleştirdiği işbirliğiyle, Erdal İnci’nin Centipedes isimli çalışması Times Square’de gösterilmek üzere seçildi. Eser, “Midnight Moment” etkinlikleri kapsamında, 1 - 31 Mart 2018 tarihleri içerisinde her gün New York saatiyle 23:57 ile 00:00 arasında, New York Times Meydanı’nda, yirmiye yakın billboardda eşzamanlı deneyimlenebilir.

Fotoğraf, video ve dijital sanat gibi çeşitli medyumlarla kendisini ifade eden Erdal İnci, hareket, zaman, ritim ve tekrar gibi kavramlar üzerinden giderek hipnotik nitelikte eserler üretirken ağırlıklı olarak alternatif bir performans anlayışı önerir. Hareketli resimleri andıran, kamusal alanlarda kompozisyonlar oluşturduğu Clones Projects serisinden kırkayaklar anlamına gelen Centipedes adlı çalışması da bunlardan biri. Kuşbakışı görülen Taksim Meydanı’nın, sabit planla çekilen 6 dakikalık videosunda, sanatçı da dâhil olmak üzere meydandan geçen bireyler, kuşlar ve araçlar sanatçının objektifine takılıp kurguya karışırlar. Vücutlar, hareketli örüntülere dönüşüp çoğalarak mekânı işgal ederler. Bireylerin birbirine karışan, örtüşen ve içe içe geçen fakat asla çakışmayan disiplinli “yürüyüş rotaları” çeşitli rastlantısal devinim akışları oluşturur. Times Meydanı’nda gösterilecek olan Taksim Meydanı görüntüleri iki şehir arasında sanal bir köprü inşa ediyor.

Sanatçı hakkında

Erdal İnci 1983 yılında Ankara’da doğdu. 2005 yılında Hacettepe Üniversitesi Resim Bölümü’nde lisans eğitimini tamamlamasının ardından sokak sanatı, fotoğraf, video ve dijital sanat gibi farklı disiplinlerde üretmeye devam etti.

İnci, 2009 yılında İstanbul’a yerleşti ve Clones Project isimli video serisine başladı. İnci, bu seride ürettiği videoları 2012 yılında optimize ederek GIF formatına dönüştürdü ve blogunda yayınlamaya başladı. Blog içerdiği özgün GIF çalışmalarıyla Die Zeit, CNN, Huffington Post, Canal +, Deutsche Welle, The Creators Project, Wired Magazine vb. gibi birçok online editoryal yayında haber oldu.

2016 yılında Erdal inci, Serkan Kaptan ve Çağrı Taşkın’la beraber Oddviz kolektifini kurdu. Oddviz dijital görüntüleme teknikleri kullanarak 3 boyutlu fotogrametrik belgeleme yapan bir kolektiftir. Ekip, interaktif modeller, imajlar veya videolar aracılığı ile belgelerine gerçeklik kazandıran çalışmalar gerçekleştiriyor.

2015’te Berlin’de Galeri Michael Schultz’ta Mass Ornament ve ilk kişisel sergisi olan Hareket Örüntüleri'ni Jochen Proehl küratörlüğünde Bauart Gallery’de 2013 sonunda İstanbul’da gerçekleştirdi. 2016 yılında Art On İstanbul bünyesinde, Kent Manzaraları isimli üçüncü kişisel sergisini açtı.

2017 yılında Münich Architecturbüro’da “Contemporary Video Art From Istanbul & Munich”, Ankara AFSAD 8. Uluslararası Fotoğraf Sempozyumu, 2016’da 10. Güney KoreBusan Bienali, Nashville Seed Space’de “Asymmetric Kin”, 2015’te İstanbul Blok Art Space’te Ebru Yetişin’in küratörlüğünde Dalgalar, 2014’de Ankara Galeri Nev’de Bindokuzyüzseksendört, İstanbul’da “Mamut Art Project”, Utrecht’de “Holland Animation Film Festival”, 2013’te İstanbul Kare Art Gallery’de The Break, İstanbul Mixer Gallery’de Dilemma, İtalya Action Gallery’de The GIF Wall, Ankara Cer Modern’de Me , myself and I, 2012’de Miami’de Moving the Still: A festival of GIFs sanatçının katıldığı karma sergiler arasında yer almaktadır.

Art On İstanbul sanat galerisi tarafından temsil edilmekte olan İnci, çalışmalarını İstanbul’daki atölyesinde sürdürmektedir.

Times Square Arts

Times Square Arts kamusal alan sanat programı, New York şehrinin ortalama günlük 312.000 ziyaretçi sayısı ile en popüler, yoğun ve kaotik meydanı Times Square’de düzenlenen, çağdaş performans ve görsel sanatlarını kapsayan, sanatsal ve kültürel etkinlikleri gerçekleştiren en büyük kamusal platformudur. Kurulduğu günden bu yana 100’ün üzerinde farklı disiplinlerden sanatçı ve çeşitli grupların çalışmalarına Times Square meydanındaki LED ekranlarında yer vermiş ve toplumun her kesiminden oluşan geniş bir kitleye ulaşmalarını sağlamıştır. Aralarında Andy Warhol, Tracy Emin, Daniel Canogar, Pipilotti Rist, Chris Doyle,Yoko Ono, Björk, Takeshi Murata, JR, Ryoji Ikeda, Sophie Calle, Ed Atkins, Laurie Anderson ve Marina Abramović gibi sanatçıların eserlerinin yer aldığı projeler bulunuyor.

Moving Image

Uluslararası Moving Image video sanatı fuarı, ilk olarak 2011 yılında New York’da gerçekleşen en prestijli sanat fuarlarından The Armory Show ile aynı zamanda başladı. Aynı yıl ikinci edisyonu Londra’daki Friese Sanat fuarıyla beraber gerçekleştirildi. Istanbul’a, 2014 ve 2015 yıllarında Art International Sanat Fuarı kapsamında, sonrasında ise 2016 yılında Alt Sanat mekânının ev sahipliğinde izleyiciyle buluştu.

bottom of page