top of page

Çocuklara yönelik çevrimiçi sanat etkinlikleri


Pandemi koşulları nedeniyle, çocuklara yönelik olarak düzenlenen sanat atölyeleri dijital mecralarda devam ediyor. Etkinlik programları kapsamında Pera Öğrenme, Minyatür 2.0 sergisinden yola çıkarak hazırladığı atölyelerle çocukları minyatür sanatıyla tanıştırırken; Arter, farklı yaş gruplarından katılımcılara açık düzenlediği atölyelerde çağdaş sanatı keşfe çıkarıyor. İstanbul Modern ise Sanatçı ve Zamanı sergisini çocuklara özel hazırlanan Sanal Dedektifler adlı eğitim programıyla gezdiriyor


Eduardo Paolozzi, Wonder Toy: Robert the Robot, 1971



🔺Pera Müzesi Öğrenme Programları atölye programı:


Pera Müzesi’nin Minyatür 2.0: Güncel Sanatta Minyatür adlı süreli sergisinden ilhamla hazırlanan atölye programı, minyatür, kolaj, maket, sulu boya, kâğıt ve toprak boya yapımı gibi farklı alanlara odaklanıyor. Evde etkinlik yapmayı kolaylaştıran çevrimiçi program kapsamında, seçilen atölyenin malzemelerini içeren bir paket ya da yapım aşamalarını anlatan videolar katılımcılara ulaştırılıyor. Etkinlik kitini teslim alan çocuklar, Pera Öğrenme ekibi rehberliğindeki çevrimiçi sergi turuna da ücretsiz katılabiliyor.

Desen Desen Baskı Atölyesi, Videoyla Evde Atölye, 4-6 yaş sergi turu – 13 Ekim 2020 / 17:00 – 17:30


4-6 yaş grubuna yönelik Desen Desen Baskı Atölyesi’nde, yaklaşık 2000 yıl önce kullanılan baskı tekniği üzerine bilgi edinen katılımcılar, minyatürlerdeki örüntü doğa desenlerinden yola çıkarak, eva, sünger ve çeşitli geri dönüşüm malzemeleriyle kendi baskı kalıplarını hazırlıyor ve akrilik boyalarla renkli motifler yaratıyor.


Renklerle Deney: Sulu Boya, Videoyla Evde Atölye, 7-9 yaş sergi turu, 20 Ekim 2020 / 17:00 – 17:30


Sanatla bilimi buluşturan Renklerle Deney: Sulu Boya atölyesinde, sulu boya teknikleriyle deneysel resim yapmayı öğrenen 7-9 yaş grubu çocuklar, sulu boya, tuz, aseton gibi çeşitli malzemelerle deney yaptıktan sonra, ortaya çıkan renk kümeleri ile minyatürlerdeki manzaraları andıran soyut desenler yaratıyor.


Doğadan Sanat: Tempera Boya Atölyesi, Evde Atölye Kiti, 10-12 yaş sergi turu, 27 Ekim 2020 / 17:00 – 17:30


Minyatürlerde kullanılan toz pigmentler ve yumurtayla tempera boya hazırlamayı öğreten Doğadan Sanat: Tempera Boya Atölyesi’nde ise 10-12 yaş grubu çocuklar bu yeni malzemeyi geri dönüşüm yöntemiyle üretilmiş el yapımı kağıtlar üzerine uyguluyor.


🔺Arter çevrimiçi atölye programı:


Arter’in düzenlediği çevrimiçi çocuk atölyeleri Kasım ayında da devam ediyor. Farklı yaş gruplarından katılımcılara açık olan atölyelerde çocuklar çağdaş sanatı keşfedip yorumlarken bir yandan da kendi eserlerini üretiyorlar. 7 Kasım’da “Renk Renk Notalar”, 14 Kasım’da “Doğanın Gizemli Dokuları”, 21 Kasım’da “Hamur Çanaklar: Bir, İki, Üç!”, 28 Kasım’da ise “Alkış Müzikali” başlığıyla düzenlenecek ücretsiz atölyelere katılım kontenjanla sınırlı olduğundan ogrenme@arter.org.tr adresine yazarak kayıt yaptırmak gerekiyor.


Renk Renk Notalar, Evde atölye, 6-9 yaş– 7 Kasım 2020 / 11:00


Renk Renk Notalar atölyesi, 7 Kasım 2020 Cumartesi günü gerçekleşecek. “Renk Renk Notalar” atölyesi, Arter’in Dinleyen Gözler İçin başlıklı sergisinde yer alan, farklı nota gösterimleriyle ilişkili yapıtlardan ilham alıyor. Çalışmada, gündelik hayatta işittikleri seslerden yola çıkarak yapıtları yorumlamaya davet edilen çocuklar, notaların yerine renkleri ve desenleri yerleştirerek üretecekleri özgün bestelerle, müziği görselleştirmenin olanakları üzerine düşünecekler. Çocuklar atölyede resim kâğıdı, suluboya, siyah keçeli kalem, kuru boya kalemleri ve cetvel kullanacaklar.


Doğanın Gizemli Dokuları, Evde Atölye, 7–11 yaş– 14 Kasım 2020 / 11:00


Doğa ile insan arasındaki ilişki üzerine bir sohbet etrafında şekillenecek atölyede çocuklar, yaprak, dal, kozalak, taş, meyve gibi doğal malzemelerin dokularını kullanarak kendi kompozisyonlarını oluşturacak ve doğaya yepyeni bir gözle bakmanın imkânlarını araştıracaklar. “Doğanın Gizemli Dokuları” atölyesi için çocuklar ayrıca, resim kâğıdı, kuru boya kalemleri, organik malzemeler (kozalak, taş, yaprak, dal vb.), bir adet meyve ve büyüteç kullanacaklar.


Hamur Çanaklar: Bir, İki, Üç!, Evde Atölye, 4–6 yaş– 21 Kasım 2020 / 11:00

Atölye, Alev Ebüzziya Siesbye: Tekerrür başlıklı sergideki yapıtlardan ilham alıyor. Sergilenen yapıtlar arasındaki farklar üzerine bir sohbetle başlayacak çalışmada, çocuklar tekrar eden hareketlerle oyun hamurlarını şekillendirecek ve tekrarlayan biçimler arasındaki farkları bulacaklar. “Hamur Çanaklar: Bir, İki, Üç!” atölyesinde çocuklar oyun hamurları, kürdan, küçük boncuklar ve isteğe bağlı olarak sim kullanacaklar.


Alkış Müzikali, Evde Atölye, 7–11 yaş– 28 Kasım 2020 / 11:00


Müziği görselleştirmenin imkânlarını araştıran yapıtlardan ilham alan “Alkış Müzikali” atölyesi, Arter’in Dinleyen Gözler İçin başlıklı sergisinde yer alan eserlerden yola çıkıyor. Atölyede, şans unsurunu ön plana çıkararak görsel ve işitsel düzenlemeler yapacak olan çocuklar, harfleri, sayıları ve renkleri alkışlarıyla buluşturarak kendi görsel müziklerini oluşturacak ve “bakarken dinlemenin” olanaklarını araştıracaklar. Atölye çalışmasında çocuklar, madeni para, 4 farklı renkte yün, zar, makas, uhu, resim kâğıdı ve boya kalemleri kullanacaklar.

🔺İstanbul Modern çevrimiçi atölye programı:


Müze, 2015-2018 yılları arasında Karaköy’deki eski binasında ziyaretçiyle buluşan koleksiyon sergisi Sanatçı ve Zamanı’nı özel olarak tasarlanan Sanal Dedektifler adlı eğitim programını çocuklarla buluşturuyor. TAİDER Aile İşletmeleri Derneği desteğiyle Türkiye'nin her yerinden bütün çocuklar, programa ücretsiz erişebiliyor. Program kapsamında, sanal turu deneyimleyen çocuklar, en çok etkilendikleri sanat çalışmasından yola çıkıp resimler yapıyor. Bu çalışmalarını müzenin web sitesinde sergileyebilen çocuklar, Sanal Dedektifler dahil üç farklı projeye katıldıklarında Sanata Sarıl Katılım Belgesi’ni dijital olarak almaya hak kazanıyor. 4-7 yaş gurubu çocuklu aileler ve 8-12 yaş çocuklara özel tasarlanan “Sanal Dedektifler” dört bölümden oluşuyor.


Sesli Tur

Öykü Gülersönmez'in seslendirdiği Sesli Tur, sanat yapıtlarının özelliklerini bulmacalarla işleyen eğlenceli bir oyundan oluşuyor.


Soru Kartları

Sanat yapıtlarına dikkatli bakmayı teşvik eden Soru Kartları, yapıtları incelemeye yönelik sorular içeriyor.



Bilgi Kartları

Bilgi Kartları ise sanat çalışmasının ayrıntılarını keşfetmek ve sanatçının hayat hikâyesini öğrenmek için hazırlandı.


Sanatçıların İzinde

Sanal tur içinde yer alan Sanatçıların İzinde adlı etkinlik videoları ise çocuklara, sanat çalışmalarından ilham alarak evde yapabilecekleri etkinlik önerileri sunuyor.


Sanal Dedektifler, İstanbul Modern Sanat Müzesi Koleksiyonu’nda yer alan on yapıta odaklanıyor:


Fahrelnissa Zeid’den Soyut (Geçicilik…Su...Güneş); İnci Eviner’den Yeni Vatandaş I- II- III; Handan Börüteçene’den Kendini Bana Getir, Seyhun Topuz’dan Kırmızı V, Cihat Burak’tan O Diyar ki Onda Acayiplikler Olur, Bedri Rahmi Eyüboğlu’ndan Han Kahvesi, Tomás Saraceno’dan 80SW/Uçan Bahçe/Hava-Limanı-Şehri, Olafur Eliasson’dan Red emotional globe, Seçkin Pirim’den Derin ve Ömer Uluç’tan 3 Erkek, 4 Kadın, Ziyaretçiler










bottom of page