top of page

Bugünün sanatı, geçmişin sanatı

Sanatçı ve akademisyen Selçuk Artut yaratıcı kodlamayla geometrik desenler üretme pratiğini yeni kitabı aracılığıyla herkesle paylaşıyor


Selçuk Artut


Sabancı Üniversitesi’nde Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Programı’nda ses ve etkileşim üzerine dersler veren Selçuk Artut'un sanatsal çalışmaları insan-teknoloji ilişkisinin teorik ve pratik boyutları etrafında şekilleniyor. Artut, 1998 yılından beri üyesi olduğu post-rock avangard müzik grubu Replikas ile yaptığı albüm çalışmalarının yanında 2016 yılında canlı kodlama yöntemi ile işler üreten Alp Tuğan ile RAW isimli ses ve görüntü performansı ikilisi grubunu kurdu. RAW ile Gate 27 Ayvalık’taki konuk sürecini Haziran 2020’de tamamlayan Artut, konuk süreci boyunca yaratıcı kodlama üzerine çalışmalar yaptı ve şimdi bu çalışmalarını yeni kitabıyla bir adım ileriye götürüyor.


Artut, bilgisayarlarla ilişkisinin 10'lu yaşlarda başladığını dile getirirken ilk kullandığı bilgisayarın ilkelliğin ona özgünlük de kattığını belirtiyor. Bilgisayarıyla basit oyunlar oynarken kendine ben bunu yapabilir miyim diye sormak, Artut'un ilgisini keşfinin ilk adımları. Artut aynı merakla şimdi de geometrik desenleri kodlamayla nasıl üretebileceğini keşfediyor.


Artut, 2017 yılından beri Yaratıcı Kodlar adıyla bir ders veriyor ve bu ders aracılığıyla kod yazmayı yaratıcı bir unsur olarak kullanmanın sınırlarını araştırıyor ve paylaşıyor. Geometric Patterns with Creative Coding isimli kitabının yolculuğu da bu noktadan başlıyor. Artut, kodlamanın sanat için yeni bir dil sunduğunu düşünüyor.


 

Bugünün sanatını konuşuyorsak

geçmişin sanatına da bakmamız gerekir.

 

Sanatçı, öğrencileri ile birlikte bazen Fütürizmi veya Rus Avangardları bazen de tarihi geometrik desenleri ele alarak ve yaratıcı kodlamayı bir araç kullanarak o zamanki işlerin günümüzdeki karşılığını arıyor. Tarihi geometrik desenlerde tekrarları ve algoritmaları gördüğünü belirten sanatçı, günümüzde geldiğimiz noktanın da bu desenlere dayandığını düşünüyor. Geometrik desenlere ilgisi derinleşen Artut, katıldığı bir atölye sırasında desenleri çizerken bu desenleri matematiksel olarak formülleştirerek ve kod yazarak üretip üretemeyeceğini merak ediyor. Sanatçı, bu işinin sezgisellikten öte uyum, simetri ve kurallar silsilesinden oluştuğunu belirtiyor.


Selçuk Artut çalışma yöntemlerini Geometric Patterns with Creative Coding isimli yeni kitabında birleştiriyor. Geometrik desenler, sanattaki algoritmik yapılar, kendinden üreyen sanat, yaratıcılığın sınırları ve iş üretme yöntemleri kitabın değindiği noktalar arasında. Sanatçı, kitabında basitten zora desenler üzerinden pratiğini aktarıyor. Yirmi üç farklı geleneksel deseni yaratıcı kodlama yöntemleriyle bilişimsel olarak günümüze taşıyan kitap önerdiği algoritmik yöntemlerle gelecekle geçmiş arasında bir köprü oluşturmayı umuyor. Kitap, kişiye baktığı imajın analizini ve inşa sürecini düşündürürken bu imajı kendi kendine kod aracılığıyla nasıl üretebileceğini sorgulatıyor.


Artut, medya sanatının bir günde oluşmadığını belirtirken kültürü sahiplenmeyi ve sanat tarihini Rönesans'tan daha geriye çekmeyi ön planda tutuyor ve bunları kitabı aracılığıyla yapmayı amaçlıyor.


Geometric Patterns with Creative Coding, buradan temin edilebilir.



bottom of page