top of page

Artist 2019 sahnesinde "Faust"


Artist 2019 / 29. İstanbul Sanat Fuarı etkinliği, bu yıl Faust temasıyla, Kitap Fuarıyla eş zamanlı olarak, 2-10 Kasım tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nin ev sahipliğinde düzenleniyor

☕️ 4 dakikalık okuma

Ağustos Atölyesi çalışmaları

Geçtiğimiz yıllarda Umulmadık Topraklar, Ütopya ve Deneyim gibi kavramlar üzerine yoğunlaşan, Artist / İstanbul Sanat Fuarı, bu yıl Goethe'nin Faust isimli şiirsel oyunu odağında, kapılarını 29. kez açmaya hazırlanıyor. Pek çok galerinin ve bağımsız genç sanatçının katılımıyla gerçekleşecek olan Artist 2019, fuarın 7 ve 8 numaralı salonlarında düzenlenecek.

Faust sahnesi

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da hazırlıklarını, Karşı Sanat Çalışmaları ve TÜYAP iş birliğiyle düzenlenen Ağustos Atölyesi kapsamında geliştiren, yönetimini Feyyaz Yaman, Eda Yiğit ve Ezgi Bakçay’ın üstlendiği Artist 2019 ekibi, Faust projesini atölye sürecinde yapılan kolektif üretimlerin sunulduğu bir sahne olarak ele alıyor.

Ağustos ayı boyunca, Alman yazar Johann Wolfgang von Goethe'nin çağımızın kültürel ve politik koşullarında dahi yeni sözler söyleyen kültleşmiş tiyatro metni Faust üzerinden; resim, heykel, video gibi alanlarda çalışan genç sanatçılar ile bu yıl mezun olmuş tiyatro bölümü öğrencilerini bir araya getiren Ağustos Atölyesi, oyunun edebi metni etrafında teorik ve pratik çalışmalar yürüterek, sahneyi bir deneyim alanı olarak sunmayı hedefliyordu. Bu bağlamda, Faust projesi kapsamında TÜYAP'ın 7 numaralı ana salonu ölçeğinde bir sahne kurmayı planlayan Artist 2019 ekibi, mekanın yanı sıra, izleyicilerin de bu kolektif üretimin bir parçası olmasını bekliyor.

Tuğçe Tezer, Faust, 2019

Yeni yüzler

Faust projesinin yanında, fuarın 8. salonunda bağımsız genç sanatçılar ve güzel sanatlar öğrencilerini ağırlayacak olan Artist 2019, sanatın yeni yüzleriyle galerileri buluşturmayı ve gençleri projelere katılmak, ortak projeler yürütmek gibi konularda cesaretlendirmeyi amaçlıyor. Bu bağlamda, fuarın diğer katılımcıları arasında 40 inisiyatif ve grubun yanı sıra İstanbul Kültür Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi de yer alıyor.

29. Sanat Fuarı kapsamında, yeni yüzlere ek olarak, çocukları da sanat konusunda teşvik etmek isteyen Artist 2019, Yeliz İşanç Arapoğlu yürütücülüğünde Karavan'da Sanat Var başlıklı bir atölye düzenlemeyi planlıyor. Bu bağlamda, Ağustos Atölyesi'yle başlayan ve yeni yüzlerle renklenen Artist 2019 yolculuğunun, çocuklar için de ilham olması hedefleniyor.

Onur gecesi

Dokuz gün boyunca sanatseveri bir araya getirecek olan Artist 2019, Faust projesi başta olmak üzere, birçok sergiye ve üretime ev sahipliği yapmaya hazırlanırken, her sene olduğu gibi bu sene de sanat çalışmaları ve katkılarından ötürü katılımcılarını ödüllendirmeye devam ediyor.

Plastik sanatlar konusundaki önemli katkılarından dolayı Sanatçı Onur Ödülü'ne Mevlut Akyıldız ve Sanatsever Kurum Onur Ödülü'ne ise İstanbul Kültür Üniversitesi'nin layık görüldüğü değerlendirme sonucunda, ödüllerin 4 Kasım 2019'da geleneksel Tüyap Onur Gecesi'nde sahiplerine verilmesi planlanıyor.

Ağustos Atölyesi'nden bu yana, tiyatro ve oyun düzlemi üzerinden, Goethe’nin Faust’unu merkezine alarak şekillenen Artist 2019, TÜYAP'ı bir sahneye çevirmek amacıyla çıktığı bu yolda; Faust projesinin yanında; hazırlık aşamasında bünyesine kattığı yeni yüzler, çok yönlü üretimler, ve iş birlikleriyle 2 Kasım'dan itibaren ziyaretçilerini bekliyor.

bottom of page