top of page

Art Jameel Commissions: Sculpture’nin kazananlarını açıklandı


Kültürel miras, eğitim ve sanatı destekleyen bir organizasyon olan Art Jameel, Kuveyt merkezli sanatçılar Alia Farid ve Aseel AlYaqoub'un Art Jameel Commissions: Sculpture programının kazananları olduğunu duyurdu. Farid ve AlYaqoub'un projesi, Jadaf Sanat Merkezi'nin Jadaf/Dubai Körfezi'ndeki açılışta sergilenecek

Alia Farid ve Aseel AlYaqoub'un Contrary Life: A Botanical Light Garden Devoted to Trees isimli yerleştirmesi, 2018,

Art Jameel tarafından Jameel Sanat Merkezi, Dubai için sipraiş edilmiştir, Görsel sanatçıların izniyle kullanılmıştır

2018 komisyonu, Art Jameel'in kamusal alanda sanatçıları ve sanatı destekleme konusundaki kararlılığı yansıtan çok yıllı programın ilkidir. Ödülü kazanan sanatçıları Alia Farid ve Aseel AlYaqoub’un büyük ve sürükleyici kurulumları, önümüzdeki kış Dubai’de Jameel Sanat Merkezi açılışında sergilenecek. Bu Kuveytli iki sanatçı, doğayla olan ilişkimizi yansıtan, özel olarak yaratılan melez ağaçlardan oluşan bir botanik bahçe yaratmak için hafif teknolojiler kullandıkları proje ile ödüle layık görüldüler.

Duyuru, 2017'de 57'den fazla ülkeden sanatçının başvurduğu son derece popüler bir çağrıyla gerçekleşti. Gelen başvurular göz önüne alındığında, jüri, Mohammed Kazem, Anahita Razmi ve Mounira Al Solh'un yanı sıra Farid ve AlYaqoub da içlerinde olmak üzere dört sanatçıyı da ekleyerek listeyi genişletmeye karar verdi. Dört sanatçının her biri kendi kavramlarını geliştirdiler ve jüri final müzakerelerinde Kuveytli sanatçıları kazananlar olarak belirledi.

Farid ve AlYaqoub’un kurulumu Aykırı Hayat: Ağaçlara Bağlı Bir Botanik Işık Bahçesi, peyzaj mimarı Anouk Vogel tarafından yeni Jameel Sanat Merkezi için tasarlanan çöl temalı yedi avluya yanıt olarak, yerli bitki türlerine atıfta bulunarak yapay ışık ağaçlarını ve sanatçı tarafından hayal edilen melez türleri içerecek. Jameel Sanat Merkezi'nin her iki kanadını birleştiren ve oturma noktalı yüksek terasta kurulmuş olan kapsamlı kurulum, resmi bir arboretumun hatırlatıcısı olan her 'bitki' için ayrıntılı türler ve iklim bilgisi içeriyor. Farid ve AlYaqoub, mimari, mühendislik ve teknik uzmanlardan oluşan bir ağın yanı sıra bu projenin gerçekleştirilmesi için 70.000 USD'lik bir üretim bütçesi alacak.

Jüride bulunan, yazar ve küratör Shumon Basar; bağımsız küratör ve sanat tarihçisi Reem Fadda; James Lingwood, Eş-yönetmen, Artangel; Elvira Dyangani Ose, Creative Time Kıdemli Küratör ve Londra Üniversitesi Goldsmiths Görsel Kültürlerde Öğretim Görevlisi; Sharjah Sanat Vakfı Başkanı Sheikha Hoor Al Qasimi; ve artı olarak Art Jameel'in temsilcileri kazanan projeyi; alanı düşünceli bir şekilde ele aldığı ve insanın doğa orkestrasyonunu keşfettiği için seçti.

Art Jameel Commissions jürisi seçim konusundaki açıklamalarında "Alia Farid ve Aseel AlYaqoub'un eserlerin oluşum sürecinde alanı ve sosyal araştırmaları düşünceli bir biçimde kullanmalarından etkilendiklerini" belirtti." AlYaqoub ve Farid'in kurulumu, bölgesel sembol, flora ve popüler kültürü ve de aynı zamanda Jameel Arts Center binasının özel tasarımını yansıtıyor. “Aykırı Hayat ayrıca, toplulukların toplanma, bireysel yansımaları için bir alan sağlama ve çeşitli izleyiciler ve kavramsal uygulamalarla uğraşma görevi gören bir kültür merkezi için mükemmel ilk komisyon sağlayarak, toplumun akışına tepki veriyor.”

Dubai'de, ilk kez kar amacı gütmeyen çağdaş sanat kurumlarından biri olan Jameel Sanat Merkezi (Birleşik Krallık'ta kurulu Serie Architects tarafından tasarlanan 10.000 metrekarelik, üç katlı, çok disiplinli bir mekan) küratörlü sergileri sunacak ve eğitim ve araştırma girişimleri için merkezi olacak. Dubai Körfezi'nin ucunda, Körfez’e bakan merkezde 1.000 metrekare'den fazla ayrılmış galeri alanı, 300 metrekarelik açık erişim araştırma merkezi, esnek stüdyo ve etkinlik alanları, bir kafe ve kitapçı bulunuyor.

Art Jameel Direktörü Antonia Carver, "İlk komisyon programımızda elde edilen başvuruların niceliğinden ve miktarından memnunuz. Bu aynı zamanda pek çok sanatçının ışık teknolojileri ortamında bu tarz yenilikçi yollarla çalışmaya meydan okumasına neden oldu. Sadece Alia Farid ve Aseel AlYaqoub'u değil aynı zamanda büyük yeni eserler için çok çeşitli ve etkileyici fikirler sunan diğer sanatçıları da tebrik ederim. Art Jameel Commissions, sanatçıları kamusal çalışmalar yaratmada desteklemeye olan ve uzun zamandır devam eden bu bağlılığımızı güçlendiriyor. Ayrıca bu programın yaklaşmakta olan, toplulukla doğrudan ilgisi olan iki sanatçıyla bu çalışmada bize izin ve imkan vermesinden dolayı çok heyecanlıyız." dedi.

Art Jameel Komisyonları, kurumun multidisipliner ve keşfedici bir alan olma hedeflerini yansıtan Sanat Merkezi'nin gelecekteki programlamasının temelini oluşturacaktır. Komisyonun üç yıllık programından ikincisi, 2018 yazında açılacak olan başvurularla birlikte araştırma ve konferans dizisi (2019) üzerine yoğunlaşıyor. Üçüncü Art Jameel Commissions (2020) ise çizim ve boyama teknikleri üzerine yoğunlaşacak. Art Jameel Komisyonları, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye'den gelen sanatçılara ve bu bölgelerle ilgilenen, bu bölgelerle aşinalık içinde olan dünyanın dört bir yanından gelen sanatçılara açık.

Sanat merkezi açılıncaya kadar Art Jameel'in Dubai'deki Alserkal Bulvarındaki geçici proje alanı, sergiler, projeler, görüşmeler ve etkinlikler içeren dinamik bir programa ev sahipliği yapıyor. Geçmiş sergilerde; Maha Maamoun, Hazem El Mestikawy ve Basel Abbas ile Ruanne Abou-Rahme gibi sanatçıların eserlerini beğeniye sunulmuştu. Delfina Vakfı ile birlikte Art Jameel, Ala Younis'in kişisel sergisini Plan for Feminist Greater Baghdad sunuyor. Sergide, iki kuruluş tarafından ortaklaşa görevlendirilen büyük çaplı yeni bir kurulum yer alıyor. Sergi 24 Mart'a kadar Londra'da ve 1 Mart - 14 Nisan 2018 tarihleri arasında Dubai'de gösterime sunulacak.

bottom of page