top of page

Albert Camus, Institut français Edebiyat Salonu'nda


Institut français Türkiye’nin çevrimiçi edebiyat konferansı serisi, SALON Edebiyat ilk iki gününde çevirmen Yiğit Bener ile oyuncu Serra Yılmaz’ı ağırlıyor. 2 ve 3 Haziran günlerinde saat 19:00'da gerçekleşecek olan buluşma "Camus salgın kıskacında" konusu odağında şekillenecek


Albert Camus, Stockholm, 1957 ©Catherine ve Jean Camus Koleksiyonu


Albert Camus’nün muhtemelen 1941’de yazmış olduğu Vebayla Boğuşan Hekimlere Tavsiyeler adlı kısa metninin yeniden keşfi, altı yıl sonra yayımlanan romanı Veba’yı bambaşka gözlerle okumamıza da olanak sağlıyor.

Bugüne kadar tamamen gözden kaçmış olan bu parlak metin ilk kez Nisan 1947’de Gallimard’ın Les Cahiers de La Pléiade dergisinde Veba Arşivleri başlığıyla yayımlanmış ve yakın zamanda yayınevinin sanal metinler dizisi Tracts (Bildiriler) çerçevesinde yeniden okurlarla buluşturulmuştu. Türkiye’de ise ilk kez geçtiğimiz Nisan ayında Artı Gerçek gazetesinde yayınlandı.


Bu kapsamda Vebayla Boğuşan Hekimlere Tavsiyeler metnini Türkçeye kazandıran yazar Yiğit Bener ve oyuncu ve çevirmen Serra Yılmaz, pandemiyle boğuştuğumuz şu sıralarda, bu iki metnin etkileşimini ele alarak Camus’nün salgın kıskacındaki katkılarını yeniden değerlendirmeye hazırlanıyor.


Zoom sitesi üzerinden, ilki "Camus salgın kıskacında" konusu odağında ücretsiz olarak 2 Haziran tarihinde Fransızca ve 3 Haziran tarihinde ise Türkçe gerçekleşecek SALON Edebiyat konferanslarını izlemek isteyenlerin Institut français Türkiye’nin ifturquie.org adresli internet sitesinde yer alan form üzerinden etkinliğe kayıt olmaları gerekiyor.

bottom of page