top of page

Açık çağrı: İstanbul-Berlin Misafir Sanatçı Programı 2020-2021


Berlin Senatosu Kültür ve Avrupa Bölümü'nün desteğiyle; İstanbul'da Depo, Berlin'de nGbK ve ZK/U işbirliğinde gerçekleşen İstanbul-Berlin Misafir Sanatçı Programı 2020-2021 için başvurular başladı. Programın son başvuru tarihi 27 Ocak 2020 saat 18.00

☕️ 4 dakikalık okuma

Berlin ve İstanbul arasındaki kardeş şehir ilişkilerinin bir bileşeni olan İstanbul–Berlin Misafir Sanatçı Programı, esas ikâmet ve çalışma yeri İstanbul olan ve kariyerlerinde belirli bir başarı göstermiş profesyonel sanatçıların sanatsal gelişimini desteklemenin yanı sıra, sanatçıların ev sahibi ülkenin kültürünü daha derinden kavramaları, yerel sanat ortamını tanımaları, bağlantılar kurarak fikir alışverişi yapmaları ve ev sahibi ülkede sanatsal bir üretim yürütmeleri olanağını sağlamayı amaçlıyor. İstanbul’da Anadolu Kültür/Depo ve Berlin’de yenilikçi güncel sanat ve sergileme mekânı olan nGbK ile sanatçı kolektifi KUNSTrePUBLIK tarafından, sanatsal pratikle kentsel araştırma ve kentsel toplum arasında ilişki kurmak üzere kurulan ZK/U iş birliğiyle gerçekleşen bursun 2020-2021 programı kapsamında, Berlin Senatosu Kültür ve Avrupa Bölümü, fon imkânlarına bağlı olmak koşuluyla, şu dönemlerdeki çalışma programlarında misafir sanatçı bursu sağlıyor:

Altı aylık 1 burs – Temmuz 2020’den Aralık 2020 sonuna kadar

Altı aylık 1 burs – Ocak 2021’den Haziran 2021 sonuna kadar

İş birliği yapılan kurum ZK/U'nun İstanbul’dan gelecek sanatçılar için bir stüdyo daire temin edeceği program süresince iş birliği yapılan bir diğer kurum olan nGbK'nin ise, İstanbul’dan gelecek sanatçılara tüm vize işlemleri de dahil olmak üzere yardımcı olmasının yanı sıra, talep geldiği takdirde yerel sanat ortamıyla bağlantılar kurulmasını sağlaması da planlanıyor. İş birliği yapılan kurumların düzenlediği etkinlikler (açık stüdyolar, sergiler, sanatçı konuşmaları) İstanbul’dan gelen sanatçılara çalışmalarını uluslararası izleyiciye sunma imkânı da verirken, ZK/U’nun misafir sanatçı programı, kent fenomeniyle ilgilenen sanatçılar, akademisyenler ve uygulayıcılar arasında disiplinlerarası bir değişim platformu sunuyor. Program kapsamındaki bu kurumlar, İstanbul’dan gelecek sanatçıların bagaj, kişisel eşyalar ve eserleriyle ilgili sorumluluk kabul etmediğinden, Berlin Senatosu Kültür ve Avrupa Bölümü yurtdışı seyahat sigortası (sağlık sigortası da dahil) yaptırılmasını tavsiye ediliyor. Kültürel değişim bursu şunları kapsıyor:

• Aylık 2.000 Avro’luk burs (Berlin’e gidiş ve İstanbul’a dönüş seyahati, malzemeler, yaşama giderleri gibi harcamaları da kapsamak üzere).

• ZK/U’da bir stüdyo dairenin (kira ödemeden) kullanımı.

Başvuru şartları dahilinde bu fon, eserleri sergilenmiş ve belirli bir başarı sağlamış ve sanat pratiklerini geliştirmek için daha fazla imkân arayan sanatçıları hedefliyor. Bu kapsamda adayların, uluslararası bir rezidans deneyiminin kariyer gelişimlerine nasıl bir katkıda bulunabileceğini açıklamaları da bekleniyor. Başvuru yapan sanatçıların, Almanca veya İngilizceyi orta/iyi seviyede konuşabiliyor olmaları ve program boyunca kendilerine tahsis edilen yerde bulunmaları gerekiyor. Programa başvurular Türkçe ve İngilizce yapılabilirken, kısa aday listesine seçilen sanatçıların, Berlin jürisinin değerlendirmesi için başvurularının İngilizce versiyonunu da teslim etmeleri gerekiyor. Sanatçıların seçim süreci ise her yıl Depo tarafından davet edilecek, farklı uzmanlardan oluşan bağımsız bir jürinin başvurular arasından 10 ila 15 sanatçıdan oluşacak kısa aday listesini belirlemesiyle başlıyor. Bu liste içinden burs almaya hak kazanacak 2 sanatçının son seçimini ise Berlin’deki partner kurumların oluşturacağı jüri gerçekleştiriyor.

Bu yılki İstanbul jürisi, Asena Günal, Aslı Çetinkaya, Çağla İlk, Kevser Güler ve Nilüfer Şaşmazer'den oluşurken, Berlin’deki jüri üyeleri daha sonra açıklanması planlanıyor. Sürecin devamında adayların, kısa aday listesine girip girmedikleri Şubat 2020’nin ikinci yarısında, bursu almaya hak kazanıp kazanmadıkları ise Mart 2020 içerisinde bildirilip, burs alan sanatçılar kamuya duyurulacak.

bottom of page