top of page

Açık çağrı: Designer-in-Residence


ATÖLYE'nin yenilikçi tasarımları hayata geçirdiği Designer-in-Residence programının üçüncü edisyonunun teması Giyilebilir Teknolojiler. Programa katılım için yapılan açık çağrının başvuruları 12 Nisan Cuma'ya dek sürüyor

Programın üçüncü edisyonunda, bu kez belirlenen tema ile birkaç kuşak öncesine kadar bilimkurgu öğretisi sayılan ancak büyük bir ivmeyle çağın teknolojisi ve günlük hayatlarımızın bir parçası hâline gelmiş “giyilebilir teknolojileri” geliştirmeye alan açıyor. Nesnelerin internetine, cihazların akıllanma yolculuklarına ve insan bedeniyle olan etkileşimlerine derinlemesine inerek, multidisipliner bir yaklaşımla giyilebilir teknolojileri bir adım öteye götürecek tasarımcıları iki aylık bir keşif sürecine davet ediyor.

Seçilen tasarımcıya sunulacak ayrıcalıklar; ATÖLYE komünite üyeliği, çalışma alanı ve prototipleme lab kullanımı, ekipman kullanımı, ulusal ve uluslararası kanallarda iletişim desteği, rezidans süreci sonunda çıkan ürünler için sergi imkânı, mentorluk.

Programa, 18 yaşın üzerindeki tüm disiplinlerden tasarımcılar katılabilir.

Designer-in-Residence programı ilk konuğunu 15 Şubat 2018 tarihinde mezun etti. Programın ilk konuğu tasarımcı Bilge Nur Saltık, süngerin bir malzeme olarak potansiyelini ortaya çıkarmak için yeni teknik ve dokular üretti. Süngerin sabun, ahşap ve reçine gibi farklı maddelerle etkileşimi ile akustik panel ve koku dispanseri alanlarında nasıl kullanılabileceği üzerine çalışmalar yaptı. Tüm bu çalışmalar sonrasında, tasarım sürecini ve yaptığı işleri mini bir sergi ile katılımcılarla paylaştı.

Programın ikinci edisyonunda ise Portekiz’deki Fablab Lisboa ile bir işbirliği yapıldı. Programa seçilen tasarımcı Eli Bensusan, program boyunca farklı teknikler deneyerek odak materyal mantarın yapısal özelliklerini ve farklı maddelerle etkileşimini keşfetmeye çalıştı. Bu süreçte; mumluk, masa lambası, tabure, şarap kadehi kılıfı, sehpa ve aynalı duvar ünitesi gibi ürünler üretti. Tüm bu tasarım sürecini ve yaptığı işleri de 3 Temmuz 2018 tarihinde bir sunum ve sergi ile katılımcılarla paylaştı.

bottom of page