top of page

20 yıllık mentorluk

Rolex, uzun yıllardır sanata ve kültüre olan bağlılığının bir kolu olarak başlattığı Rolex Usta ve Çırak Sanat Girişimi’nin 20. yılını kutluyor


Celina Murga ve Martin Scorsese


Rolex, yarım yüzyılı aşkın bir süredir dünyanın en yetenekli sanatçıları ve önde gelen kültür kurumlarıyla iş birliği yaparak sanatsal mirasın sürdürülmesine katkıda bulunurken geçmiş, bugün ve gelecek arasında köprüler kuruyor. Müzikten mimariye, sinemadan mentorluk programına uzanan geniş bir sanat portföyüne sahip olan Rolex Perpetual Arts Girişimi aracılığıyla marka, dünya çapında kültüre olan uzun vadeli bağlılığını teyit etmiş oluyor.


Rolex Usta ve Çırak Sanat Girişimi programı 2002 yılında anlamlı bir amaçla başlatılmıştı:


Dünyanın sanatsal mirasının ulusların, kültürlerin, disiplinlerin ve nesillerin sınırlarını aşacak şekilde nesilden nesile aktarılmasını sağlamak.

Geleneksel mentorluk fikrinin yeniden hayat bulduğu bu program aslında halihazırda köklü bir çıraklık sistemine sahip olan bir saatçilik şirketi için doğal bir yaklaşım. Genç sanatçılar, profesyonel yaşamlarının önemli bir noktasında, bazen tanınmanın eşiğindeyken, Rolex desteğiyle kendi alanlarındaki büyük isimlerden mentorluk almaya davet ediliyorlar.


Çağının ötesinde

Rolex, kapsayıcı olmak üzere planlanmış olan, görsel sanatlar, dans, dramatik sanatlar, müzik, edebiyat, sinema ve mimari gibi pek çok sanat formunu tek bir şemsiye altında buluşturan bir program vizyonuyla çağının ötesinde bir yerde konumlanıyor. Hem kapsamı hem de ölçeği bakımından kurumsal sanat programları arasında eşi benzeri yok denebilir. Yirmi yılın ardından bu program, şaşırtıcı bir etki ortaya koyuyor.


✔️ 2002 yılından bu yana 120 ülkeden 1350 kişi programa aday gösterildi. ✔️ Yüzlerce önemli sanatçı veya sanat dünyasının etkili isimleri, genç sanatçıları aday gösterdi veya programda danışman olarak görev aldı. ✔️ Bugüne dek 63 mentor 41 ülkeden 63 çırak seçti.

Rolex, bu dünya çapındaki yaratıcı topluluğun gelişimini programın en büyük başarılarından biri olarak değerlendiriyor.


Rolex Usta ve Çırak Sanat Girişimi programında bir kare


Tracy K. Smith, Lara Foot...

Ancak bu hikâye yalnızca sayılardan ve coğrafyadan ibaret değil. Asıl etki, Rolex çıraklarının birçoğunun kendi başına birer sanat önderi hâline gelmiş olması. Örneğin 2010-2011 yılında Alman yazar Hans Magnus Enzensberger’in mentorluğunu üstlendiği Tracy K. Smith, ABD’nin şiir alanındaki en büyük ödülünü alarak iki yıl üst üste Poet Laureate'e layık görüldü. Yazar ve akademisyen olan Smith, aralarında Pulitzer Şiir Ödülünün de bulunduğu pek çok ödülün sahibi oldu. Çok sayıda ödüle sahip olan oyun yazarı, yönetmen ve yapımcı olan Güney Afrikalı Lara Foot’a, 2004-2005 yıllarında tiyatro, opera ve film yönetmeni merhum Sir Peter Hall mentorluk yaptı. Lara Foot, Cape Town’daki Baxter Tiyatrosu’nun CEO’su ve sanat yönetmenidir ve seyyar prodüksiyonlarıyla bu tiyatroya uluslararası bir ün kazandırmayı başardı.


Farklı sanatsal alanlardaki rakipleri tarafından teşvik edilen ve meydan okunan çıraklar arasından çok sayıda disiplinler arası işbirliği de doğdu. Rolex şimdi Rolex Arts Fellows olarak adlandırılan eski çırakları arasındaki bu karşılıklı bilgi ve kültür alışverişini teşvik etmek için özel bir iş birliği fonu oluşturdu.




Sanatçıların misyonu

Programın bir diğer çarpıcı yönü de kendi misyonuna çekmiş olduğu olağanüstü kalibredeki sanatçılar oldu. Brian Eno, Stephen Frears, David Hockney, Zakir Hussain, Robert Lepage, Mario Vargas Llosa, merhum Toni Morrison, merhum Jessye Norman, Crystal Pite, Julie Taymor, Kazuyo Sejima ve Sir David Chipperfield, bunun bir parçası olmak için cömertçe zamanını ayıran önemli sanatçılardan sadece birkaçı.


Ustalar için programa olan bağlılık, saf bir yardımseverlikten öteye geçmektedir. Bu deneyim, heyecan verici ve meydan okuma gerektiren yaratıcı bir iş birliği fırsatına gebe olabilir. 2008-2009’da sinema mentoru olan Martin Scorsese’ye göre “usta da en az çırak kadar ilham alıyor”. 2004-2005’te görsel sanatlar mentoru olan David Hockney de aynı fikirde: “Öğrenmeyi ummasaydım programa katılmayı düşünmezdim. İyi öğretmenler mutlaka öğrencilerinden bir şeyler öğrenmiştir.”


David Hockney


Rolex Usta ve Çırak Sanat Girişimi 20 yılı aşkın bir süre boyunca, mükemmelliği ve sanatın geleceğini teşvik etmede önemli bir role sahip olan, cömert ve küresel boyutta, kendine özgü ve eşsiz mentorluk vizyonuyla sanat çevrelerinde saygı ve meşruiyet kazandı. Program, olağanüstü genç yeteneklerin potansiyellerinin tamamını açığa çıkarmalarına yardımcı olmuş, kültürler ve disiplinler arası diyaloğu teşvik etmiş ve dünya çapında kuşaklar arası bir sanat topluluğu oluşturdu.


Mentorluk deneyimi, heyecan verici bir iş birliği için fırsat sağlayabilir.


2008-2009'da film mentoru olan ünlü yönetmen Martin Scorsese, çırağı Celina Murga'yı Shutter Island adlı filminin setini ziyaret etmeye davet etti.


Mesleki yaşamlarının önemli bir anında, tanınmanın eşiğine gelen genç sanatçılara, kendi alanlarındaki büyük vizyonerler mentorluk yaptı.


2006–2007 tiyatro mentoru Julie Taymor ve çırağı Selina Cartmell

2014–2015 mimari mentoru Peter Zumthor ve çırağı Gloria Cabral

2016–2017 mimari mentoru Sir David Chipperfield ve çırağı Simon Kretz

2018–2019 müzik mentoru Zakir Hussain ve çırağı Marcus Gilmore


All rights reserved. Unlimited Publications.

Meşrutiyet Caddesi No: 67 Kat: 1 Beyoğlu İstanbul Turkey

Follow us

  • Black Instagram Icon
bottom of page