top of page

Zakkumun Kökü, Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nde


Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi, 3-30 Eylül 2021 tarihleri arasında Mehmet Ali Boran’ın Zakkumun Kökü adlı sergisine ev sahipliği yapıyor. M. Wenda Koyuncu küratörlüğündeki sergi, birçok coğrafyada lanetli ya da uzak durulması gereken bir bitki olarak kabul edilen zakkum üzerinden bugüne uzanan bir dünya imgesine odaklanıyor



Seramik heykel, minyatür, kinetik fotoğraf, video ve doğal nesneler gibi çeşitli medyumları bir anlatıda birleştiren Zakkumun Kökü’nde sanatçı M.Ali Boran, dört mevsim yeşilliğini koruyan ve güzel çiçekler açan bir bitki olsa da geleneksel anlatılarda iyi bir hikâyeye sahip olmayan zakkum ağacının üzerine giydirilmiş bu kötücül elbiseye ters açıdan bakarak bir kaçış noktası yaratmayı amaçlıyor. Kültürel olarak “Zıkkımın Kökü(‘nü ye!)” olarak da deyimlere yerleşen ve lanet olarak okunan sözü bugün her anlamda zehre bulanmış bir yaşamın ironisi olarak ele alıp zakkum ağacına bir nevi iade-i itibar yapıyor. Sergide, suyun, toprağın, havanın ve insan zihninin çeşitli teknolojik katkılarla zehirle dolduğu bir zamanda zakkum veya zıkkım bugünkü dünya imgesi içine oturan masum bir canlı formu olarak bütün kötülüklere inat, çiçek açmaya devam ediyor.


Hem ruhsal hem de fiziksel tahribata uğramış bugünün dünyasında sanatçı, hem öznel şiddetin sıradanlığı hem de nesnel (yasal, sistematik, teknolojik ve iktidari) şiddetin kontrol edilemez boyutlardaki normalliği içinde; tarih, arkeoloji, kartografi, biyoloji, jeoloji ve kolonyalizmin içinden geçerek farklı medyalarla yeni bir dünya resmi kurmaya yelteniyor.


Mehmet Ali Boran’ın Zakkumun Kökü başlıklı sergisini, 30 Eylül 2021 tarihine kadar Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nde ziyaret edebilirsiniz.

bottom of page