top of page

"Umut"a çağrı: Hiç boyun eğer mi insan!


Türkiye Komünist Partisi (TKP) 100. yaşını işçiler, sanatçılar, sanat tarihçileri ve akademisyenlerin bir araya geldiği, Fırat Arapoğlu küratörlüğündeki Hiç Boyun Eğer Mi İnsan başlıklı karma sergiyle kutluyor. Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nin ev sahipliğinde düzenlenen sergi, 30 Kasım tarihine kadar devam ediyor


Mustafa Duymaz, Sır serisinden, 2018


Ahmet Elhan, Mesut Eren ve Olgu Ülkenciler’in danışmanlığında, Ömer Koçağ’ın katkılarıyla 4-30 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen sergi, bir ütopya pratiğinin kolektif görselliğini içeriyor. Küratör Fırat Arapoğlu’nun “umut”un, “örgütlenme”nin, “bir arada olma”nın emekçiler adına taşıdığı öneme vurgu yaptığı sergi, sanatçıların ve emekçilerin birlikte mücadele etmenin yolunu kurdukları ve sosyalizm için "biz hazırız" dedikleri bir çağrıyı görünür kılıyor.


Hiç Boyun Eğer mi İnsan, dört ana bölümden oluşuyor. Bir bölümde ustaların sanatın gelişim evresinin bir kesitini sunduğu çalışmaları yer alıyor. Serginin ana bölümünde sanatçıların çağrıyla oluşturdukları yapıtları ve emekçilerin gündelik yaşamlarına dair çektikleri fotoğrafları, bir arada bulundukları bir düzenlemeyle duvarlarda yer alıyorlar ve çalışmalara videolar eşlik ediyor. Üçüncü bölümde Şahin Domin ve Sanem Tufan’ın ürettiği heykel, kolektif bir proje önerisi sunuyor. Son olarak emekçilerin ulaştırdıkları kırmızı kumaş parçalarından oluşan kolektif kızıl bayrak Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde asılı duruyor.


Türkiye Komünist Gençliği’nin katkı sunduğu serginin grafik tasarımlarını Didem Dayı, ses yerleştirmelerini ise Mustafa Avcı üstlenirken, sanatçılar ve işçi sınıfı arasında herhangi bir hiyerarşi kurmaksızın, kolektif dil üretmeyi hedefleyen bir tasarım amacıyla yola çıkılması serginin en önemli niteliğini oluşturuyor.


Sergide katılımcılar Cevahir Akbaş, Burcu Aksoy, Gülçin Aksoy, Buse Aktan, Türkmen Alkan, Sadık Arı, Şener Yılmaz Aslan, Adnan Atay, Mustafa Avcı, Cansu Ayduran, Arzu Başaran, Yeşim Biçkin, Seda Boy, Zeynel Abidin Boztepe, Özgür Bulut, Gülzemin Çalışır, Burak Çolak, Zeynep Çor, Onur Çuvalcı, Uğur Daştan, Mustafa Delioğlu, Bekir Dindar, Abidin Dino, Arif Dino, Şahin Domin, Fide Lale Durak, Dünya Dural, Işıl Dural, Mehmet Duran, Mustafa Duymaz, Ahmet Rüstem Ekici, Gizem Ekiz, Ahmet Elhan, Leyla Emadi, Didem Erbaş, Mesut Eren, Ersin Erol, İrfan Ertel, Hayri Esmer, Nazım Serhat Fırat, Murat Germen, Deniz Gökduman, Sait Günel, Ufuk Gürbüzdal, Güray Hatipoğlu, Horasan, Salih Necati İnan, Barış İplikçi, Nuri İyem, Osman Nuri İyem, Mert Kara, Levent Karaoğlu, Beyza Karataş, Selim Karataş, Bala Kavlakoğlu, Seydi Murat Koç, Ömer Koçağ, Etkin Kolbaşı, Fatma Korur, Mustafa Kozanlı, Kpakay, Fırat Kurt, Nihal Martlı, Seda Mit, Murat Morova, Mustafa Okan, Fikret Otyam, Muna Örs, Duygu Özdemir, Gökhan Özekinci, Ferhat Özgür, Sinem Özmen, Çağrı Saray, Aydın Sarıoğlu, Murat Sayın, Halil Şahin, Yusuf Murat Şen, Sanem Tufan, Murat Turan, Ruken Turgut, Ebru Usta, Olgu Ülkenciler, Erdem Varol, Mert Yamaç, Jale Yelken, Kumsal Yıldırımlı, Şirin Uysal Yılmaz, Ecenur Yılmazer, Makbule Zeynep ve Emre Zeytinoğlu’nun çalışmaları yer alıyor.


Geleceğin sosyalist sanatına dair bir öneri olma arzusundaki Hiç Boyun Eğer mi İnsan başlıklı sergi, 30 Kasım 2020 tarihine kadar her gün 10.00–22.00 saatleri arasında Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde görülebiliyor.







bottom of page