top of page

Serginin odağı: Yeşilçam

Can Aytekin'in Yeşilçam sinemasını ve kültürünü odağına alan Bugünkü Program adlı sergisi, Versus Art Project'te 14 Nisan'da açıldı


Can Aytekin, Bugünkü Program adlı sergiden görsel


Galeri'nin bulunduğu konumdan serginin adına kadar Türk Sineması'na dair izler barındıran Can Aytekin'in solo sergisi Bugünkü Program, Versus Art Project'in Beyoğlu'ndaki binasında sanatseverleri ağırlıyor.


14 Nisan'da açılışını yapan sergi, Aytekin'in üç sene önce Riverrun'da açtığı Gelecek Program adlı sergisinden de izler taşıyor. Versus Art Project'in bulunduğu Gazeteci Erol Dernek Sokak ve Hanif Han, Beyoğlu'nun Yeşilçam merkezlerinden biri olarak sanatçının çalışmalarında da somut bir yer ediniyor. İlhamını Yeşilçam'dan alan sergi; afiş, lobi fotoğrafları ve sinema fenerlerinden hareketle efemera malzemeyi odağına alıyor.


Galerinin hemen yakınında bulunan İstanbul Sinema Müzesi, çevredeki sokak isimleri ve günümüze gelmeyen ancak Yeşilçam için altın değerindeki birçok küçük sinemanın bulunduğu alan, sergi sayesinde görünürleşiyor. Aytekin, Versus Art Project'in içinde yer aldığı mekânın önceki işlevinin sinema afişi tasarım ve baskı alanı olmasının bilinciyle mekânsal belleğe dair önemli bir hatırlatma yapıyor.


Sergi alanı, kurgusunun bir fuaye alanına benzetilmesiyle içeri-dışarı kavramlarının sorgulandığı yaşayan bir ortama dönüşüyor. İzleyiciyi de ortak etmek istediği tecrübeye dahil olarak Sevmek Zamanı ve Ayrılsak da Beraberiz filmleri, sergiye dair ortak bir hikâye oluşturuyor.


Bugünkü Program, Versus Art Project'te 21 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilir.


bottom of page