top of page

Sanat ve kültür yoluyla bağlantılar kurmak


İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Hollanda Ankara Büyükelçiliği ve Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu ortaklığıyla 26 Haziran Çarşamba ve 27 Haziran Perşembe günleri Feriye’de düzenlenecek Sanat ve Kültür Yoluyla Bağlantılar Kurmak başlıklı konferans, Anadolu’nun 19 şehrinden katılımcılarla Hollanda’dan çeşitli kurum temsilcilerini iki gün boyunca farklı panellerde buluşturacak

Sürdürülebilir şehirlerden kültürel mirasa, festivallerden kültürel planlamaya farklı başlıkların konuşulacağı konferansta, Türkiye ve Hollanda’dan 20’nin üzerinde konuşmacı bir araya gelecek.

Sanat ve Kültür Yoluyla Bağlantılar Kurmak konferansının ana fikrini, İKSV, Hollanda Ankara Büyükelçiliği ve Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu işbirliğiyle Kasım 2017-Şubat 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırma projesi oluşturuyor. Masa başı araştırması ve saha ziyaretleri ile yaklaşık 15 ay süren proje sonunda düzenlenen bu konferansın, farklı şehirler ve kültür-sanat aktörleri arasında bir tartışma platformu oluşturması ve sürdürülebilir işbirliklerinin yolunu açması hedefleniyor.

Feriye’de gerçekleştirilecek panellerde 19 şehirden konuşmacıların yanı sıra Hollanda ve İstanbul’dan katılımcılar da moderatör ve yorumcu olarak yer alacak. İki gün boyunca, sürdürülebilir şehirler, kültürel miras, çocuk ve sanat, festivaller gibi çeşitli başlıklarda oturumlar düzenlenecek. Panellerde yerel yönetimlerin kültürel planlama stratejileri, farklı kültür yönetimi modelleri, sözlü tarih çalışmaları, kültür-sanatta katılımcılık, kültürel çeşitlilik gibi konular şehir ekseninde tartışmaya açılacak.

İki gün boyunca ücretsiz olarak gerçekleştirilecek söyleşilere katılım için rezervasyon gerekiyor. Ayrıntılı program ile rezervasyonlarla ilgili bilgiler, 17 Haziran haftasında İKSV web sitesi üzerinden açıklanacak.

İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları, Hollanda Ankara Büyükelçiliği ve Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu işbirliğiyle 15 ay boyunca Türkiye genelinde belirlenen 19 pilot şehirde bir proje gerçekleştirildi. Proje kapsamında, İKSV tarafından yürütülen masa başı araştırmasının ardından sırasıyla Manisa, Bursa, Afyonkarahisar, Çanakkale, Mersin, Konya, Van, Malatya, Çorum, Bayburt, Erzurum, Mardin, Tunceli, Trabzon, Rize, Sivas, Kayseri, Gaziantep ve Hatay’a seyahatler düzenlendi.

Proje ekibi tarafından ziyaret edilen şehirlerde sanatçılar, yerel yönetimler, üniversitelerin ilgili fakülteleri, özel sektör veya kamu destekli kültür kurumları, bağımsız kültür kurumları, sivil toplumdan temsilciler ve yetkililerle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirildi. 19 şehirde yapılan 100’e yakın toplantının yanı sıra 70’in üzerinde kültür merkezi, kültürel miras alanı, müze ve ören yerine saha ziyaretleri düzenlendi.

Türkiye, Hollanda Dışişleri Bakanlığı ve Hollanda Milli Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanlığı'nın 2017-2020 dönemini kapsayan dört yıllık kültürel politika çerçevesinde öncelikli ülkelerden biri olarak yer alıyor. Hollanda Büyükelçiliği ve Konsolosluğu’nun kültür birimi, belirlenen hedefler doğrultusunda Türkiye çapında çeşitli projelere destek veriyor, ancak bu politikaların bilinirliği genellikle büyükşehirlerdeki aktörlerle sınırlı kalıyor. İşte bu proje, bu alandaki eksikleri gidermek, yeni yerel ortaklar edinmek, kültürel işbirliklerini geliştirmek ve Hollanda ile Türkiye arasındaki kültürel bağı güçlendirmek üzere başlatıldı.

İKSV’nin stratejik planında yer alan üç temel amacından biri de, kültür politikalarının oluşturulmasına katkıda bulunmak. Bu doğrultuda vakfın kültür-sanat alanındaki 46 yıllık uzmanlık ve bağlantılarını Anadolu’ya taşımak, yerel yönetimler ve kültür aktörleri ile iletişim kurmak, stratejik planlama ve uygulama süreçlerine katkıda bulunmak ve Türkiye'de yerel kültür politikalarının ihtiyaçlarını belirlemek, İKSV açısından önem taşıyor.

Commenti


bottom of page