top of page

Saklı Görüşmeler III


Saklı Görüşmeler Mine Kaplangı’nın güncel sanat alanında aktif rol oynayan kişilerle yaptığı beklenmedik görüşmeler sırasında onlara ansızın yönelttiği tuhaf sorulara verdikleri cevapları derliyor. Bir sanatçı, araştırmacı, küratör ya da yazarla karşılaştığınızda ona sormanız gerektiğini düşündüğünüz sorular kafanızda kendiliğinden bir sınır yaratıp sizi özgürce hareket edebileceğinizi sandığınız görünmez bir alanın içine hapsedebilir. Oysa biz her ayın son günü yayınlanacak olan bu röportaj diziyle, bu sınırların ötesine birlikte yürümek istiyoruz.

Amira Arzık, Fotoğraf: Mine Kaplangı

Saklı Görüşmeler serisinin üçüncü cevapları, küratör Amira Arzık’tan kendisinin prodüktörlüğünde hayata geçen Manifaturacılar Çarşısı Plakçılık Sunar projesinin gerçekleştiği İMÇ’de yer alan güncel sanat mekanı 5533’den geliyor. İstanbul’da yaşayan küratör ve araştırmacı Amira Arzık, kuruluşundan beri Pilot Galeri’de yardımcı director olarak görev almaktadır. Arzık şu aralar MÇPS ve galerideki gelecek sergiler üzerine çalışmaya devam ediyor.

Son dönemlerde üzerinde çalıştığın proje ile ilgili en sevdiğin şey ne oldu?

Manifaturacılar Çarşısı Plakçılık Sunar projesine başlarken Can (Altay) ve ben vardık. Sonra 5533, Saz Arkadaşları, destekçilerimiz, ses mühendisimiz Doruk (Keskin) ve stüdyoya başvuranlar projeye dahil oldu. MÇPS’nin en keyif aldığım taraflarından biri kalabalık bir ekip ile imece usulü çalışmaktı. Kolektif çalışmanın zorlukları var elbette. Çokseslilik bazen süreci yavaşlatabiliyor ama mükemmel bir deneyim ve ders oldu. İkincisi ise insanların gerçekten bir araya geldikleri, seslerini duyurabildikleri, Can’ın da arzu ettiği gibi yaşayan & üreten bir mekan ve ortam yaratabildik sanıyorum ki. Ayrıca katılımcıların belki de şimdiye kadar hiç uğramadıkları İMÇ’ye ayak basmaları benim için çok değerli. Bu karşılaşmayı yaratabildik. Hayal ettiğimiz proje çok iyi işledi.

Son zamanlarda aldığın en iyi nasihat nedir?

Sadece son zamanlarda değil, bu sabah ve her sabah annem Semra Arzık’tan aldığım en önemli nasihat, “telefonunun şarjına dikkat et!”

En sevdiğin ses sanatçısı kimdir?

Hasan Khan

Son zamanlarda izlediğin en etkileyici video?

Sanırım Eric Wareheim’ın Tobacco’nun Streaker şarkısı için çektiği klip.

Gün içerisinde en cok ziyaret ettiğin web sitesi?

En çok twitter’ı kontrol ediyorum.

….. adlı yazarın daha çok kitabını okumak isterdim.

Don DeLillo

Bu hafta sadece iki günlüğüne istanbul'u ziyaret edecek birine önereceğin etkinlikler ne olurdu?

Muhtemelen bilet bulamayacak ama "filmekimi"ni deneyebilir! Can Evrenol’un yeni filmi Housewife gösteriliyor, tavsiye ederim. Cumartesi günü 5533’e uğrayabilir, 15 Kasım’a kadar açık, kayıt yapabilir. İstanbul Bienali ve komşu etkinlikler haritasını alıp kendine bir rota çizsin. Bir ipucu: Pilot Galeri’deki Constantinos Taliotis sergisi ve Sadık Paşa Konağı’ndaki Halil Altındere sergisi Bienal mekanlarından Ark Kültür’e çok yakın. Arada Eminönü’nde balık ekmek yemeyi ve yanında turşu suyu içmeyi de unutmasın!

Amira Arzık, Fotoğraf: Mine Kaplangı

Küçüklüğüne dair hatırladığın en komik anın hangisi?

Benden çok annemin anısı ama ben her dinlediğimde çok eğleniyorum. Yuvanın ilk günü, herkes ağlıyor. Annem de yuvanın kapısında bana “merak etme, seni bırakmıyorum, sabahları buraya geleceksin ama akşamları eve döneceksin” diyor. Peki deyip arkama bakmadan merdivenleri çıkmışım. Meğer annem eve gidip ağlamış, beni çok çabuk bıraktı, acaba beni sevmiyor mu diye.

Eski fotoğraflar mı, dijital yeni teknolojiler ile çekilenler mi?

Kesinlikle eski fotoğraflar!

En sevdiğin tasarımcı kim?

Gareth Pugh

Birlikte çalışmayı çok isterdim dediğin sanatçılar hangileri?

Hüseyin Bahri Alptekin ile çalışmak isterdim, Alex Da Corte ile çalışmak da harika bir deneyim olurdu. Bir de sanırım Hito Steyerl!

Keşke istanbul'a da gelseler dediğin bir müzisyen ya da müzik grubu?

2 sene önce Future Brown derdim, gelmediler. Şimdi Kelela diyorum.

En son kime hediye aldın ve neydi?

Geçen hafta İrem Tok’un atölyesine kahve içmeye giderken, içerisine baharat, marmelat koyabileceği minik kavanozlar aldım. Bu ara yemek yapmayı cok seviyor.

Bu sabah kahvaltısında ne yedin?

Kendime taze yeşil çay yaptım, üzerine zeytin ezmesi ve süzme yoğurt sürülmüş siyah Alman ekmeği yedim.

Örümcek mi akrep mi?

Örümcek

En unutamadığın projen?

Aslında iki proje var. İlki Co-pilot galerisinde ilk küratörlüğe soyunduğum 20XX: Kalıntılar adlı sergi, ikincisi ise İMÇ 5533 de en son prodüktörlüğünü üstlendiğim Manifaturacılar Çarşısı Plakçılık Sunar projesi.

Herkesin izlemesi gerek dediğin bir film var mı?

Bence herkes Alien serisini izlemeli.

En sevdiğin oje rengi?

Değişiyor. Bir dönem sırf siyah oje kullanıyordum. Sonra vişne çürüğü ve tonları… 2016 yazını neon mor ile geçirdim. Şu aralar Constantinos Taliotis’in Pilot’ta devam eden sergisinin renk paletinden etkilendiğimden olacak uçuk mavi ve pembeyi birlikte kullanıyorum.

Seni senden iyi tanıyan biri var mı?

Semra Arzık’a sorun! Ben nerede olduğumu bilmiyorsam annem biliyordur.

En sevdiğin kaçamak rotası neresi?

Uzun süreliğine olacaksa Barcelona, kısa süreliğine olacaksa Heybeliada.

Sanat eseri topluyor musun? Almak istediğin bir eser var mı?

Toplamıyorum. Görüp sahip olsaydım dediğim birçok eser oluyor ama bana sorsan hangisi ile başlardın diye aklıma tek bir eser gelmez.

Istanbul'un senin için en 3 özel semti hangileri? Ve neden?

Öncelikle Kadıköy, çocukluğum ve ilk gençlik yıllarım orada gectiği için. Sonra Fatih, nüfus kağıdımda Zeyrek Mahallesi yazıyor, çocukluğumun büyük kısmı Gülhane Parkı’nda geçti. MÇPS için bu semte dönmek ayrıca keyifli. Son olarak da hayat orada aktığı için Beyoğlu.

Altın mı, gümüş mü?

Altın

15. Istanbul Bienali’nden en unutamadığın anın ne oldu?

Bir Pazar akşamı kendimi Asmalımescit’teki Yakup’ta Simon Fujiwara’nın doğumgününün kutlandığı masada buldum, Gökcan (Demirkazık) ve Bahar (Yürükoğlu) ile beraber. Köfte üzerine mum dikilip üflendiği bir akşamdı.

Manifaturacılar Çarşısı Plakçılık Sunar, İMÇ, Fotoğraf: Mine Kaplangı

Herkese ...... kelimesini / kavramını daha az kullanacakları bir sene diliyorum!

Kürasyon. Kürasyon kelimesini sevmiyorum.

Şu an üzerinden çalıştığın bir proje var mı?

MÇPS’yi açtık ama iş açmakla bitmiyor. Kayıtlara başladık ama dağıtımını da üstleniyoruz. Stüdyoyu canlı tutmaya özen gösteriyoruz; bu nedenle halen üzerinde çalıştığımız bir proje. Bunun dışında Azra (Tüzünoğlu) ile Pilot’un gelecek sergisine yoğunlaştık. Bir de gelecek aylarda gerçekleşmesini ümit ettiğim iki sergi projesi var ama şimdilik başlangıç aşamasındalar.

All rights reserved. Unlimited Publications.

Meşrutiyet Caddesi No: 67 Kat: 1 Beyoğlu İstanbul Turkey

Follow us

  • Black Instagram Icon
bottom of page