top of page

SAHA’dan Cevdet Erek’e eser üretim desteği


Çağdaş sanatı desteklemek amacıyla faaliyetlerini sürdüren SAHA, Cevdet Erek’in 24 Ağustos’da Bochum’da Ruhrtriennale kapsamında açılan ve daha sonra Berlin’de Hamburger Bahnhof’ta sergilenecek Bergama Stereo başlıklı mimari-ses yerleştirmesine üretim desteği veriyor

☕️ 2 dakikalık okuma

Cevdet Erek, Bergama Stereo sketch

Freunde Guter Musik e.V. ve Nationalgalerie – Staatliche Museen zu Berlin işbirliğiyle, “Works of Music by Visual Artists” serisi kapsamında ve Almanya Federal Kültür Kurumu ana sponsorluğuyla düzenlenen Bergama Stereo, 24 Ağustos-28 Eylül 2019’de Ruhrtriennale süresince Bochum-Jahrhunderthalle'de Turbinenhalle’de sergilendikten sonra 19 Ekim 2019 - 8 Mart 2020 tarihlerinde Nationalgalerie im Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart - Berlin'e taşınacak. Sergi dâhilinde eserle ilişki içerisinde oluşturulan, konser ve performanslardan oluşan bir program da yer alıyor.

Cevdet Erek, Bergama Stereo’da şimdi Berlin’de bulunan Bergama Sunağı’nın biçim, içerik ve tarihsel alımlamasından yola çıkarak, bu Helenistik anıtsal yapının yeni bir mimari yorumlamasını yapıyor. Bergama, Batı Anadolu’da, Pergamon antik kentini de içine alan mevcut yerleşim yeri ve ilçenin günümüzdeki adı Erek, sergileme alanını dolduran çok kanallı ses kompozisyonu ile Bergama Sunağı’nın ünlü Gigantomachy frizlerini işitsel olarak yorumluyor. Buradaki ses, ziyaretçilerin mekânda hareket ettikçe akustik olarak algıladıkları bu mimari yapıda merkezi bir rol üstleniyor. Eserin Bochum’daki gösterimi süresince yapılacak 8 performanstan oluşan seri ise 25 Ağustos 2019 tarihinde Cevdet Erek’in Bergama stereo Variations + Davul Step 2 adlı performansı ve onu izleyen konuşma ile başlayacak.

bottom of page