top of page

Prada Rong Zhai'de hayali bir toplumun şiiri


Şanghay'daki Prada Rong Zhai, 7 Kasım 2019-19 Ocak 2020 tarihleri arasında Çağdaş Çin Sanatının öncü isimlerinden Li Qing'in Rear Windows isimli sergisine ev sahipliği yapıyor

☕️ 4 dakikalık okuma

Li Qing, Things You Can Take Away, 2019, Fotoğraf: Zhu Hai

Fondazione Prada'nın desteğiyle düzenlenen sergi, 2017 yılında restorasyonunun tamamlanmasıyla yeniden açılan Prada Rong Zhai'de Jérôme Sans'ın küratörlüğünde düzenleniyor. Sanatçı ve küratörün işbirliğinde, kapsamlı bir proje olarak ele alınan ve sunulduğu Prada Rong Zhai binasına özgü tasarlanan sergi, bir anlatı/bir film şeridi gibi kurgulanarak, yapının mekansal ve tarihsel olarak derinlemesine keşfine olanak sağlarken, Şanghay'ın geçmişteki ve günümüzdeki kentsel ortamı arasında değişimini ortaya koyuyor.

Li Qing, Finding Differences, Clothing Store, 2010 ve Sales Lady, 2019, Fotoğraf: Zhu Hai

Kültürel etkinliklerin gerçekleştiği bir bina olarak restore edilmeden önce, 1918'den itibaren Rong Zongjing isimli bir girişimcinin özel mülkü olan, daha sonraki süreçte Şanghay'ın kurtuluşuyla kamulaştırılan Rong Zhai binası, şehrin asırlık tarihinin en katmanlı mimari yapılarından biri olarak kabul ediliyor. Bu bağlamda, Prada Rong Zhai binasını serginin odağına alan Li Qing, Rear Windows 'ta, yapıyı hala sakinleri ya da çağdaş hayaletleri tarafından kullanılan bir yer olarak ele alıyor. Sanatçı, yapının balo salonu, yatak odası, karaoke odası ve banyo gibi noktalarında eski sakinlerin varlığını sanatsal dokunuşlarla hissettirerek, odaların hayali görselini yeniden oluşturmayı amaçlıyor. Sanatçının, yapının terk edilmiş bu alanlarına yeniden yerleşme kararı, özgünlük ve taklit, kopya üretim ve gerçeklik arasında bölünmüş çağdaş yaşamlarımızın çifte doğasını uyandıran sıradışı ve sinematografik bir atmosfer yaratıyor.

Li Qing, Neighbor’s Window, Gold, 2016 – 2019, Fotoğraf: Jacky Zhang

Alfred Hitchcock'un 1954 yapımı, aynı adlı filminden esinlenerek tasarlanan Rear Windows sergisinde, görme, görülme ya da gözlenme eylemlerini deneyimlemek için can alıcı sahneler birbirini takip edecek şekilde planlanıyor. Çağdaş sanatçı Li Qing, sergide yer alan Neigbor's Window, Tetris Window gibi sembolik çalışmaları üzerinden, eski ve yeni binaların, farklı sosyal grupların, şehir efsanelerinin, kahramanların ve beklentilerin bir arada olduğu Şanghay kentiyle beraber, yaşadığı Hangzhou kentine de atıfta bulunuyor. Sergi, aynı zamanda sanatçının yeni üretimlerine ve çalışmalarına da yer veriyor. Prada Rong Zhai binasının dış cephesine yerleştirilmiş neon tabela, bahçeye bakan tek bölmeli çadır, birinci katın koridoru için tasarlanmış ses yerleştirmesi ve balo salonunun zemini üzerine döşenmiş çini deseni baskılı dokuz farklı halıyı içeren yerleştirme sanatçının son üretimlerinden birkaçını oluşturuyor.

Li Qing, 8.75 m2, 2019, Fotoğraf: Zhu Hai

Serginin küratörü Jérôme Sans'ın "Li Qing'in eski ve yeni işleri üzerinden tasarlanmış ve harekete geçmek üzere olan bir filmin setinde ortaya konmuş bir anlatı öyküsü" olarak tanımladığı sergide Qing, Sans'a göre Prada Rong Zhai'de bir yandan hayali bir toplumun fantezilerinde yaşayan yeni bir şiir formu sunarken, bir yandan da güncel çalışmalarıyla kendisini nesnelerin gerçekliğine nasıl yakın olunacağı konusunda devamlı sorguluyor.

Li Qing, Images of Mutual Undoing and Unity, Ghosts, 2019, Fotoğraf: Zhu Hai

Çalışma pratiğini çeşitli resimler ve medya teknikleri üzerinden, kitlesel tüketim ve toplumun güzellik ideallerine yönelik iki yüzlü tavrı çerçevesinde genişleten Li Qing'in Rear Windows sergisi, sanatçının Find Differences serisindeki son resimlerinden bir seçki, Neon News gibi video yerleştirmeleri ve izleyiciyi etrafındaki dünyayla ilişkisini sorgulamaya davet ettiği Images of Mutual Undoing ve Unity serisine ait resimlerle tamamlanıyor.

bottom of page