top of page

Pera Müzesi'nde Bir Yol Öyküsü


Pera Müzesi, 5 Aralık 2019-1 Mart 2020 tarihleri arasında Bir Yol Öyküsü: Fotoğrafın Ardında 180 Yıl başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü Engin Özendes’in üstlendiği sergi, Türkiye’den farklı yaklaşımlara sahip 10 fotoğraf sanatçısının çalışmalarını içeriyor

☕️ 4 dakikalık okuma

Cem Turgay, İzmir / Kadifekale, 2019

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi'nin ev sahipliğindeki Bir Yol Öyküsü: Fotoğrafın Ardında 180 Yıl sergisi 180 yıl önce 1839’da, fotoğrafın bulunuşunun ilanından hemen sonra gerçekleşen ilk fotoğraf gezisinin rotası üzerinden şekilleniyor. Sergiyle birlikte Pera Müzesi bugüne dek gerçekleştirdiği fotoğraf temalı sergilere bir yenisini daha eklerken, geride bıraktığı yıllar içinde oluşturduğu, fotoğrafın ilk yıllarından fotojurnalizme ve çağdaş yorumlara uzanan geniş yelpazeye yeni bir boyut daha kazandırmayı hedefliyor. Sergi kapsamında sanatçılar, Marsilya’dan Şam’a 30’u aşkın tarihi kenti 180 yıl sonra yeniden, günümüzün fotoğraf teknikleri ve güncel bakış açılarıyla yorumluyor.

1839’da, fotoğrafın ilanının hemen ardından gerçekleşen ilk fotoğraf gezisi, Marsilya’dan başlayıp, Doğu’nun tarihi şehirlerine ve medeniyetlerine uzanıyordu. Fransız ressam Émile Jean Horace Vernet, diorama tekniğini bulan isimlerden ressam Charles Marie Bouton ve daguerreotypist Frédéric Auguste Antoine Goupil-Fesquet'in 1839 yılının Ekim ayında fotoğraf çekmek üzere Marsilya limanından yola çıkıp, Livorno, Malta, Siros, Paros, Naksos, Santorini, İskenderiye, Kahire, Luksor, Süveyş, Sina Dağı, Gazze, Beytüllahim, Kudüs, Nablus, Sayda, Deyrülkamer, Şam, Trablusşam, Baalbek, Beyrut, Larnaka, Rodos, Kos, İzmir, Çanakkale, İstanbul ve Roma'ya uzandıkları gezinin rotasını takip eden sergi, bu gezinin gerçekleşmesinin 180. yıl dönümünde düzenleniyor.

Bu kapsamda, sanatçıların aynı rota üzerindeki kentleri özgün fotoğraf dilleriyle yeniden yorumladıkları çalışmalarını bir araya getiren ve iki buçuk yıl süren bu projeyi , küratör Engin Özendes "çekime ilk gidenler ve son gidenlerle gerçek bir yol öyküsü" olarak tanımlarken, bu "yol öyküsü"nün kahramanları Coşkun Aral, Laleper Aytek, Ali Borovalı, Murat Germen, Sinan Koçaslan, Yusuf Sevinçli, Alp Sime, Lale Tara, Serkan Taycan ve Cem Turgay'dan oluşuyor. Küratör Engin Özendes sanatçıların üretimini şu sözlerle aktarıyor:

Coşkun Aral, Şam / Damascus, 2019

"Serkan Taycan bu projede, eleştirel ve güncel bakış açısına sahip fotoğraf diliyle bizlere Marsilya, Livorno, Malta ve Roma’yı anlatıyor. Laleper Aytek Siros Adası’nda, ruhlarına dokunmaya çalıştığı insanların, mekânların, durumların, birbiriyle ilişkisiz ayrıntıların ve anların peşine düşüyor. Ali Borovalı doğa ve yerel kültüre odaklanan röportaj tadındaki seri fotoğraflarında Paros, Naksos ve Santorini Adaları’nı gerçekçi ve yalın sanatsal üslubuyla yorumluyor. Murat Germen fotoğrafı bir ifade ve araştırma aracı olarak kullanarak, İskenderiye, Kahire, Luksor ve Süveyş’te gördüğü şeyleri doğrudan iletmek yerine, sanatsal bir üslupla fotoğraflarına yansıtıyor. Her zaman karmaşa içindeki Ortadoğu’yu iyi tanıyan Coşkun Aral Sina Dağı, Gazze, Beytullahim, Kudüs, Nablus, Sayda, Deyrülkamer, Şam ve Trablusşam’a ilişkin deneyimlerini bir foto muhabirinin gözünden aktarıyor. Sinan Koçaslan, Baalbek ve Beyrut’u modern bir yaklaşımla fotoğraflarına yansıtmaya çalışırken, Yusuf Sevinçli Larnaka ve Rodos’u, insanda huzur ve nostalji duygusu uyandıran günlük deneyimler üzerinden görüntülemeyi tercih ediyor. Kos Adası’nı bir görsel öykü anlatıcısı ve deneysel oyuncu üslubuyla ele alan Lale Tara öyküsünü, kostümden mekân seçimine ve ışık kullanımına kadar bir film seti titizliğinde hazırlayarak sunuyor. Cem Turgay, eleştirel bir bakış ve deneysel bir üslupla İzmir’i ele alırken, Alp Sime gündelik yaşamı yansıtan siyah beyaz gerçekçi fotoğraflarında, modernin dilini de kullanarak Çanakkale ve İstanbul’un izini sürüyor."

Günümüzün gelişmiş fotoğraf teknikleri ve farklı bakış açısıyla kendi hikâyelerini anlatmaya odaklanan 10 fotoğraf sanatçısının, 1839’da, fotoğrafın ilanının hemen ardından gerçekleşen ilk fotoğraf gezisinin rotası üzerinden aktardıkları yol öykülerini içeren Bir Yol Öyküsü: Fotoğrafın Ardında 180 Yıl sergisi, 1 Mart 2020 tarihine kadar Pera Müzesi’nde devam ediyor.

bottom of page