top of page

Ortak Yapım projesinden ülke tiyatrosuna yeni eserler


BKM, DasDas, ENKA Sanat, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ve Zorlu PSM’nin, ülkemizin kültür birikimine katkıda bulunacak yeni tiyatro yapıtları üretilmesi amacıyla başlattığı Ortak Yapım projesi kapsamında seçilen oyunlar belirlendi


İllüstrasyon: Chloé Poizat


Sanat dünyasının tüm aktörleriyle, pandeminin zorlu etkisini çokça hissettiği bu günlerde, BKM, DasDas, ENKA Sanat, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ve Zorlu PSM’nin bir araya gelerek tiyatro ekosisteminde yeni oyun üretimine destek sağlamak amacıyla geçtiğimiz Haziran ayında duyurdukları Ortak Yapım projesinin sonuçları, 27 Ekim Salı günü Zorlu PSM’de gerçekleşen bir basın toplantısıyla açıklandı. On yeni oyun metninin ülkemiz tiyatrosuna kazandırılmasını amaçlayan Ortak Yapım projesi kapsamında desteklenecek yapıtların beşinin yazarı projenin seçici kurulu tarafından belirlenmiş; kalan beş metin için ise açık çağrı yapılmıştı. Açık çağrıya bir ay gibi kısa bir sürede toplam 786 proje başvurmuştu. Başvuru ve değerlendirme sürecinin ardından destek almaya hak kazanan oyunlar seçici kurul tarafından belirlendi.


Ön değerlendirme kurulu ile tiyatro sanatçısı Demet Akbağ, Zorlu PSM programlama yöneticisi Duygu Bayram, tiyatro sanatçısı Mert Fırat, dramaturg Beliz Güçbilmez, tiyatro eleştirmeni, akademisyen, yazar Dikmen Gürün, ENKA Sanat direktörü Gül Mimaroğlu, tiyatro sanatçısı Tilbe Saran ve İstanbul Tiyatro Festivali direktörü Leman Yılmaz’dan oluşan seçici kurul, açık çağrıya gelen başvurular arasından, Ortak Yapım projesi kapsamında Ceyda Aşar’ın Oysa, Maviydi Gök Bu Sabah, Gökhan Erarslan’ın Nuh'un Gemisini Aramak, Şamil Yılmaz’ın Haset, Ülkü Oktay’ın Fikri'nin Vişne Bahçesi ve Zeynep Kaçar’ın Şirket isimli oyunlarını desteğe değer bulundu.


Seçilen beş oyuna ek olarak, seçici kurul tarafından belirlenen beş oyun yazarı da proje kapsamında sahnelenecek oyunlarının yazımını tamamladı. Ortak Yapım projesi için Ahmet Sami Özbudak, Şimdi Gerçek Bir Şey; Ceren Ercan, Beni Sakın Yumruklardan; Ebru Nihan Celkan, Bir İhtimal Daha Var; Firuze Engin, Kusursuz Çiftin Harikulade Serüvenleri ve Yeşim Özsoy, Kum Zambakları ve Mümkün Dünyalar isimli oyunları kaleme aldı.


Her kurumun ikişer oyuna destek sağladığı proje kapsamında BKM, Ahmet Sami Özbudak ve Zeynep Kaçar’ın; DasDas, Ebru Nihan Celkan ve Ceyda Aşar’ın; ENKA Sanat, Firuze Engin ve Gökhan Erarslan’ın; İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Ceren Ercan ve Şamil Yılmaz’ın; Zorlu PSM ise Yeşim Özsoy ve Ülkü Oktay’ın oyunlarının yapımcılığını üstleniyor. Oyunları sahneleyecek yönetmen ve oyuncu/topluluklar, yapımcılığı üstlenen kurum tarafından seçilirken, oyunun prömiyerinin 2021 yılı içinde yapımcılığı üstlenen kurum tarafından belirlenen bir sahnede yapılması planlanıyor.










All rights reserved. Unlimited Publications.

Meşrutiyet Caddesi No: 67 Kat: 1 Beyoğlu İstanbul Turkey

Follow us

  • Black Instagram Icon
bottom of page