top of page

Nilbar Güreş, Londra Sanat Fuarı’nda De’Longhi Art Projects Sanatçı Ödülü 2018’in Sahibi Oldu


Tanja Wagner Galeri tarafından temsil edilen Nilbar Güreş, geçtiğimiz Salı günü (16 Ocak) Londra Sanat Fuarı’nda, De’Longhi Art Projects Sanatçı Ödülü 2018’i aldı

Jüri ekibi, Art Projects Artist Award 2018, Fotoğraf: Mark Cocksedge

Güreş’in işleri, 17-21 Ocak 2018 tarihleri arasında, 30. yıl dönümünü kutlayan Londra Sanat Fuarı’nın Dialogues isimli bölümünde sergilendi. Bu sene küratörlüğünü Misal Adnan Yıldız’ın üstlendiği Dialogues’ta ilk defa kadınların farklı kimlikleri ve tecrübeleri üzerine işler üreten, sadece kadın ve kendini kadın olarak tanımlayan sanatçılara yer verildi. Yıldız, bununla sanat dünyasında kadınların, özellikle Avrupalı olmayan kadınların, yeterli temsil edilmemelerine dikkat çekmek istedi.

De’Longhi Art Projects Sanatçı Ödülü 2018’in jürisinde Ziba Ardalan (Kurucu Direktör, Parasol Unit Foundation for Contemporary Art); Cherie Federico (Direktör, Aesthetica); Hettie Judah (Yazar ve Sanat Eleştirmeni); Javier Pes (UK Editör; Artnet News) ve Fatoş Üstek (Bağımsız Küratör ve Yazar) yer aldı.

Berlin’de bulunan Tanja Wagner Galeri’nin temsil ettiği Nilbar Güreş, 1977 yılında İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun olduktan sonra Viyana Güzel Sanatlar Akademisi Resim ve Grafik Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladı.

Nilbar Güreş, Double Headed Snake: Queer Desire is Wild, 2015, Galeri Tanja Wagner izniyle

Nilbar Güreş, performatif bir yaklaşımla ürettiği işlerinde, fotoğraf, kolaj, desen ve video formlarını kullanarak, günlük hayatın gerçeklerini hikayeleştiriyor ve bu şekilde kültürel kimlik ve kodları araştırıyor. Güreş’in espirili yaklaşımı aynı zamanda cinsel ayrımcılık, şiddet ve cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekiyor.

Sanatçının işleri doğrudan kendisinin araştırma ve inceleme sürecine dahil olarak, çalışmasında yer alan kişilerle birlikte yaşayarak edindiği tecrübelerle şekilleniyor. Güreş’in Berlin’deki ilk kişisel sergisi Tanja Wagner Galeri’de 23 Şubat 2018 tarihinde açılacak ve ardından sonraki kişisel sergisi Haziran ayında Graz’da bulunan Lentos Müzesi’nde gerçekleşecek.

De’Longhi Art Projects Sanatçı Ödülü

Londra Sanat Fuarı devam ettiği 30 yılda, içeriğini dünyada değişmekte olan güncel sanat pratiklerini dikkate alarak geliştirdi ve bu doğrultuda beğeni ile karşılanan Art Projects ve Photo50 bölümlerini oluşturdu.

İlki 2005 yılında gerçekleşen Art Projects, fuara yeni sanatçılar ve farklı sanat pratikleri getirmeyi amaçlayan bir platform. Her sene fuarda, De’Longhi sponsorluğunda Art Projects Sanatçı Ödülü sunuluyor ve ödülün sahibi Londra Sanat Fuarı kapsamında Art Projects’te işleri sergilenen sanatçılar arasından bir jüri tarafından seçiliyor. Ödülü alan sanatçı, çalışmalarını geliştirmek amacıyla kullanılmak üzere 2,500 İngiliz sterlini para ödülü alıyor.

bottom of page