top of page

Muğlak alan┃Açık çağrı


18 Nisan–18 Mayıs 2018 tarihleri arasında Caddebostan Kültür Merkezi’nde Nilgün Yüksel küratörlüğünde gerçekleştirilecek Muğlak Alan sergisine katılmak üzere açık çağrı

Man Ray, Cadeau (Hediye), 1921

Sergi konsept metni:

Hal Foster Tasarım ve Suç kitabında 2000’li yılların başında tasarımın geldiği noktayı önce eleştirel bir dille ele alır sonra saptama ve önerme ile devam eder. “Günümüz tasarımı, kapitalizmin postmodernizme ödettiği büyük bir bedelin parçası aslında: Sanatları, disiplinleri içiçe geçirmesinin bedeli, sınır ihlallerinin olağanlaşması. … Belki de özerkliğin de özerklik ihlalinin de siyasal konumlara bağlı olduğu anlayışını, disiplinleşme ile ona karşı çıkış arasında tarihsel bir diyalektik olduğu anlayışını yeniden kazanmanın -“kültürel hareket alanı açmanın”- vakti gelmiştir.”

Dadacılar’ın nihilist bir tavırla sanatı yaşamla eşdeğer tutan başkaldırı hareketlerinden Bauhaus’un sanattan tasarıma uzanan tavrı. Sanat gibi yaşamdan yaşam tasarımına evrilen söylemlerin tamamı salt bu iki kelimenin birlikteliğine gittikçe daha çok dikkat çekiyor.

Sanat ve tasarımcıların birbirlerinin alanlarında dolaşmaları, ortak üretimler, tekil tasarımların sanatsal estetik içinde değerlendirilmesi, tasarım nesnesinin sanat nesnesinin malzemesine dönüşmesi çok uzun zamandır şaşırtıcı değil.

Muğlak Alan sergisi bu iki alanda sınırların eridiği yere dikkat çekmeyi ve sorular sormayı/sordurtmayı amaçlıyor.

Tasarımcının sadece bir kez ürettiği bir nesne hala tasarım nesnesi midir? İşlevsel bir nesnenin sanat yapıtında kullanılması algıyı nasıl değiştirir? Bir tasarım nesnesi beyaz küpün içine girdiğinde sanatın temsil fikriyle yer mi değiştirir?

 

Konseptte de sunulduğu gibi sergi başlığı, sanat ve tasarım nesnelerini bir araya getirerek iki alanın geçişliliğini sorgulamak üzerine belirlenmiştir. Bu yüzden sanatçı ve tasarımcılardan yeni bir çalışma istemek yerine var olan çalışmalarından bir seçki yapılmasına karar verilmiştir.

Sergi için sanatçı ve tasarımcılarla görüşülmeye, kendilerinin önerdikleri yapıt/yapıtlar üzerinden seçki oluşturulmaya başlanmıştır. Sanatçı ve tasarımcılarla görüşmeler 19 Şubat 2018 tarihine devam edecektir.

Sergiye katılımınız halinde sizden eserin malzeme, teknik, ölçü bilgilerini içeren künyesi, eserin fiyatı (satışı olmayan eserler özel koleksiyon olarak sergilenecektir) ile sergilenecek yapıtın yüksek çözünürlüklü bir görseli istenecektir.

Başvuru:

Sergiye katılmak isteyenlerin nilguneyuksel@gmail.com adresiyle iletişime geçmesi rica olunur.


All rights reserved. Unlimited Publications.

Meşrutiyet Caddesi No: 67 Kat: 1 Beyoğlu İstanbul Turkey

Follow us

  • Black Instagram Icon
bottom of page