top of page

Mitler ve masallarla Bir İkili sergisi


KRANK Art Gallery 13 Şubat- 22 Mart arası Güneş Terkol’un Bir İkili adlı sergisine ev sahipliği yapıyor. 16. İstanbul Bienali’nde Güçlü Öztekin ile beraber gerçekleştirdiği Warlbmon adlı yerleştirmesiyle yer alan sanatçı, bu kişisel sergisine bienal sürecinde ürettiği eserlerinin yanı sıra son dönemde ürettiği ahşap, serigrafik baskı ve litografileri ile katılırken, sergiye Terkol'un ilk sanatçı kitabı eşlik ediyor



Yurtiçinde ve yurtdışında birçok karma sergiye katılan Güneş Terkol, çalışmalarında sıklıkla, kişisel ve kolektif hikayelerden ilham aldığı figürleri ve sahneleri işleyerek kumaşları dönüştürür. Yaşadığı çevrenin etkisi altında işler üretse de eserleri gerçeküstü ve sembol yüklü kompozisyonlar ile dolu olan sanatçı, insanların, özellikle kadınların, kalıplaşmış cinsiyet ve sınıf stereotiplerine direnmek ve kendi kişisel arzularını ve kimliklerini savunmak için buldukları yolları inceler. Bu bağlamda sanatçının üretim tekniği ve temsil içeriğine gömülmüş olan politik ifadesi, detaylı bir yaklaşımla okunabilir.


Mitoslar ve masallar kendilerini sembol dili aracılığı ile ifade eden geçmiş zaman bilgelikleri ve özdeyişleri olmakla birlikte, insanlık tarihinin en eski eserlerinden olan mitler ve günlük yaşantımızın ürünleri olan rüyalar birbirleri ile şaşırtıcı bir benzerlik gösterirler. Özünde her ikisi de yaşanmışlık ve hatıra hazineleridir ve insan tüm dış baskılardan arındığı uyku durumunda, uyanık hale oranla daha gerçekçi ve özgür olurken, bilinçli haldeyken bastırıp, ittiğimiz ya da duyup, görmek istemediğimiz bir çok şey, rüyalar aracılığı ile dile gelip karşımıza dikilirler. Bu bağlamda, Güneş Terkol’un ince ve geçirgen çalışmaları bizi rüyalar ve mitoslar dünyasına sokarak, özünde gerçek masallar anlatmayı hedefler. Masallar gibi uçucu ve inandırıcı olan bu çalışmalar bir büyü dünyasının içinden geçen bilmece bulmaca enigmasına ait gibi durmaktadırlar.


Güneş Terkol’un eserlerinde aktardığı hikayeler bizim dünyamıza ait bir şekilde bir nakış gibi dokunup, işlenmiştir. Soyutlaştırılan figürlerin, çoğul ruh halleri ve etkileyici kişiselliği karşımıza geçmiş, bizi onlara bakmaya sevk etmektedir. Cinsel anlamda ikili doğasını yansıtan teatral ve metaforik personalar, çekici oldukları kadar sevimli bir uçuculuk ve tuhaflık da taşırlar.


Güneş Terkol Bir İkili sergisi izleyiciyi “Bir ikili biri akıl diğeri kalp, kaideleri ortak, bir ikili sarmaş dolaş, hem gülen hem somurtan” dizeleri ile karşılar. Düşsel bir takım imgelerin bir görünüp bir kaybolduğu film perdesini andıran yerleştirmesinde sanatçı, ikili durumları incelerken, beden-ruh, akıl-kalp, mutluluk-keder gibi dualistik kavramların bütünlüklü bir varoluş içerisinde yarattığı dengeyi gözler önüne serer. 2019-2020 kış döneminde Akbank baskı atölyesine uygulayıcı sanatçı olarak seçilen Güneş Terkol, nakış tekniği yerine baskı tekniği kullanarak kariyerinde bir ilki gerçekleştirdiği eserlerini de bu yerleştirmesine dahil etmektedir.


KRANK Art Gallery’de 22 Mart’a kadar devam edecek sergiye sanatçının kariyerinde ilk olma özelliğini taşıyacak olan sanatçı kitabı da eşlik ederken, yazılarını Ali Akay, Bige Örer ve Sibel Erdamar’ın yazdığı kitapta, sanatçının kariyerinin yapı taşlarını oluşturan karma ve kişisel sergiler, katıldığı bienaller ve kolektif çalışmalarının ürünü olan pankart ve ses atölyeleri mercek altına alınmaktadır.





bottom of page