top of page

Mimarlık ve sanat buluşmaları


Avcı Architects, firmanın Kurucu Ortağı Mimar Sanja Jurca Avcı liderliğinde, Londra, Ljubljana, Dublin ve İstanbul gibi birçok şehirde, mimarlık ve sanat disiplinlerini bir araya getiren müze, sergi ve sahne tasarımları yapıyor

☕️ 3 dakikalık okuma

Geçmişin Heybetli Muhafızları sergisi, Slovenya

Brazzaville’den İstanbul’a kadar uzanan geniş bir coğrafyada kültür yapılarına imza atan Avcı Architects, kültür ve sanat alanlarındaki üretimlerinde sadece mimari projelerle sınırlı kalmıyor. The Circle’da mimarlık, kültür ve sanat alanlarında üretim yapan farklı aktörleri bir araya getirdiği atölyeler, sergiler, araştırmalar, okumalar ve söyleşiler aracılığı ile mimarlığın diğer disiplinlerle olan etkileşimlerini araştıran Avcı Architects, bir yandan da firmanın kurucu ortağı Mimar Sanja Jurca Avcı liderliğinde Londra, Ljubljana, Dublin ve İstanbul gibi birçok şehirde müze, sergi ve sahne tasarımları gerçekleştiriyor.

Ülker Çocuk Sanat Atölyesi

Tasarladığı sergileri, “malzemeyi taramak” diye ifade ettiği, araştırmaya dayalı bir sürecin sonunda tamamlayan Mimar Sanja Jurca Avcı, İstanbul'da yer alan, çocukların sanat deneyimini artırmaya yönelik olarak tasarladığı Ülker Çocuk Sanat Atölyesi ve Avrasya Tüneli’nin hikayesini basit ve açık bir biçimde anlatmayı hedeflediği Avrasya Tüneli Müzesi’nde bulunan sergilerinin yanı sıra, Slovenya'nın başkenti Ljubljana'da da güncel sergiler gerçekleştiriyor. Bu sergiler arasında, Ljubljana Kalesi’nde yer alanlar; Geçmişin Heybetli Muhafızları ve Ortaçağ Silahları. Bu yıl Mayıs – Aralık 2019 tarihleri arasında gerçekleşecek olan Geçmişin Heybetli Muhafızları sergisinde Slovenya’daki beş kalenin, tarihçeleri ve bu kalelerde yaşayan kişiler ve hikayeleri “kale üniteleri” içinde sunulurken, ziyaretçiler kulaklık aracılığıyla bu kişilerin hayali monologlarını dinleyebiliyorlar.

Ortaçağ Silahları sergisi, Slovenya

Avcı’nın tasarladığı bir diğer sergi olan Ortaçağ Silahları ise Ljubljana Kalesi’nin bir zamanlar zindan olarak kullanılan alanında, Ortaçağ savunma silahlarını sergiliyor. Kendi etrafında dönen bir şövalye zırhının kalenin bahçesinden görülebilecek şekilde yerleştirildiği sergi alanına giren ziyaretçiler, tasarlanmış silahların (mızraklar, silahlar, tatar yayları, yaylar ve oklar) bulunduğu vitrinlerle karşılaşıyorlar. Slovenya Etnografya Müzesi’nde yer alan Uzak Dünyaların Yansımaları sergisi ise seyircilere, sergilenen nesneleri yaratan dünyaları hem bilinç, hem de bilinçaltı düzeyinde tanıtmayı amaçlıyor. Afrika, Güney ve Kuzey Amerika, Çin, Endonezya, Polinezya ve Avustralya’ya ayrılmış bölümlerden oluşan sergide yer alan nesneler, kendi bağlamları içinde veya kullanılış biçimleriyle sunuluyor.

Tiyatronun İzini Sürmek sergisi, Slovenya

Ayrıca, Slovenya Tiyatro Enstitüsü’nde yer alan Tiyatronun İzini Sürmek sergisi Slovenya’da tiyatronun kökenlerini araştırıyor. Slovenya Tiyatro Enstitüsü’nde bulunan bu kalıcı serginin en zor tarafını, “Büyük ölçüde kağıt üstünde olan malzemelere hayat vermek ve bunları uzama tercüme etmek” olarak tarif eden Avcı, mekanın giriş bölümünde, oyunları ve “gökyüzü altında” sahnelenen başlangıç dönem eserlerini sunarken, ana bölümde Slovenya’da 18. yüzyıldan itibaren yapılan tiyatro binalarını ele alıyor.

bottom of page