top of page

Metro tünelinde: İstanbul’da Şifa Bulmak


İBB iştiraklerinden Metro İstanbul, İstanbul’da Şifa Bulmak başlıklı karma sergiyi Taksim’de bulunan Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı’nın Yaklaşım Tüneli’nde izleyiciyle buluşturmaya hazırlanıyor. 19 Temmuz tarihine kadar devam edecek olan serginin küratörlüğünü Melis Bektaş üstleniyor



Şehrin önemli metro bağlantı noktalarından biri olan Yaklaşım Tüneli’nde hayata geçen İstanbul’da Şifa Bulmak sergisi, İstanbul’un hıza endeksli temposunda, kültür-sanat etkinliklerine vakit ayırmanın zorlaşması nedeniyle, gündelik hayatın büyük bir bölümünün geçtiği metroları, bir ara buluşma mekânı olarak ele alıyor. Melis Bektaş’ın küratörlüğünde düzenlenen sergide, sanatçılar Arek Qadrra, Berka Beste Kopuz, Canavar, Deniz Çimlikaya, Ece Eldek, Eda Aslan, Eda Emirdağ & İrem Nalça, Emin Köseoğlu, İpek Yücesoy, İsmet Köroğlu, Marina Papazyan, Metehan Özcan, SABO, Seydi Murat Koç, Umut Erbaş ve Yekateryna Grygorenko’nun çalışmaları yer alıyor.

Ayrıca; 19. yüzyıl kolera salgınının zirvesinde Osmanlı’da kurulan SurpPırgiç, Balıklı Rum, SurpAgop, Balat Or-Ahayim ve Bulgar Hastanesi’nin tarihini ve ilişkilerini çalışan araştırmacılar Cemre Gürbüz, GabrielDoyle ve NaomiCohen’in çalışmalarının bir kısmı da hikâyeler ve arşivle haritalandırdıkları yerleştirmeyle sergide sunuluyor.

Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy’un “Yaklaşım Tüneli; atmosferi, mimari özellikleri ve belleğiyle İstanbul’da Şifa Bulmak sergisi için eşsiz bir bağlam sağlıyor. Diğer yandan da konumu ve imkânlarıyla Türkiye’deki hatta dünyadaki kültür-sanat alanları haritasında yer almayı hak ediyor” diyerek potansiyelinin altını çizdiği, metro hattının yapımı aşamasında lojistik amaçlı açılan, ana hatta ya da tali yollara bağlantılı olan yaklaşım tüneli; 200 metre uzunluğunda, 4 metre genişliğinde ve 4.5 metre yüksekliğinde. Bir ucu yerin altında rayında giden hayata bağlı olan tünelin diğer ucu İstanbul’un en hareketli noktalarından biri olan Harbiye’ye açılıyor.


2005 yılında Karşı Sanat iş birliğiyle düzenlenen sergiye ev sahipliği yapan Yaklaşım Tüneli’ndeki İstanbul’da Şifa Bulmak başlıklı karma sergiyi 19 Temmuz tarihine kadar ziyaret edebilirsiniz.

bottom of page