top of page

:mentalKLINIK sunar: Bitter Medicine

Müzelerin kapalı olduğu bugünlerde sanatçı ikilisi :mentalKLINIK, birer Bitter Medicine (acı ilaç) olarak tanımladıkları PUFF OUT başlıklı yerleştirmelerinin ilkini, Belgrad Çağdaş Sanat Müzesi'nin ev sahipliğinde sunuyor. Carl De Smet küratörlüğünde gerçekleşen Bitter Medicine # 01 müzenin web sitesi üzerinden canlı olarak izlenebiliyor


:mentalKLINIK, PUFF OUT, Bitter Medicine # 01, 2020


Brüksel'de yaşayan, İstanbul merkezli sanatçılar Yasemin Baydar ve Birol Demir ikilisinden oluşan :mentalKLINIK, artık her zamankinden daha çevrimiçi, daha dijital olan bir dünyada, kapanan müzelerin yarattığı boşluğu doldurmak için tasarladıkları PUFF OUT: Bitter Medicine üç bölümden oluşuyor. İlk kurulumu fiziksel olarak Belgrad Çağdaş Sanat Müzesi'nde yapılan ve dijital platformlarda geliştirilen çalışma müzenin yeniden açılma tarihine kadar, 7/24 canlı yayınla izleyicilere sunuluyor.


Müzenin insanlardan yoksun kalan sahnesinde, yerlere dağılmış parıltılı parçacık yığınları arasında toza duyarlı olarak programlanmış altı robot süpürgeden oluşan Bitter Medicine # 01, robotların hareketiyle bulunduğu ortamı sürekli dönüştürüp, pandemi sonrası süreçle de ilişki kurarak "hiçbir şey aynı kalmayacak" mottosuna vurgu yapıyor.


Gerçek zamanlı olarak yorulmadan dönerek, hareket eden ve kendi çizimlerini yaratan robotların sürekli akan görüntüsünün parti sonrasına ait bir atmosferi de çağrıştırdığı çalışma, aynı zamanda ortaya çıkardığı mekansal diyalektikle izleyici olma, sergi yapma, müzeye gidiş kavramlarını da yeniden tanımlarken, müzelerin web siteleri aracılığıyla gözlemlenebilen kolektif röntgencilik içgüdüsüne de göndermede bulunuyor.


Üç bölümden oluşan ve ilk kurulumu Belgrad Çağdaş Sanat Müzesi'nde gerçekleştirilen, :mentalKLINIK'in artan dijitalleşme sürecinde başkaldırı niteliğindeki çalışması Bitter Medicine, müzenin web sitesi üzerinden 7/24 canlı olarak izlenebiliyor.

bottom of page