top of page

Marmara'yı yeniden tahayyül etmek

Aslı Uludağ ve Kerem Ozan Bayraktar'ın birlikte kurguladıkları aynı isimli kutu oyunun düşünce altyapısını okurlarla buluşturmayı amaçlayan nesne-yayın Marmara yayınlandı


Marmara nesne-yayını


Marmara için farklı bir gelecek hayali ve inşası için “Nereden başlayabiliriz?” sorusunu soran sanatçı ve akademisyenler Marmara oyunu ile bir yol haritası denemesine girişti. Marmara, geliştirme süreci devam eden, aynı isimli kutu oyununun düşünce altyapısını okurlarla buluşturmayı amaçlayan bir nesne-yayın. Asu Aksoy, Oğuz Karayemiş, Aslı Uludağ ve Kerem Ozan Bayraktar yazılan Marmara'nın editörlüğünü yine Uludağ ve Bayraktar üstlendi. Marmara'nın tasarımını Alex Lahr, yayın danışmanlığını Asu Aksoy, son okumasını Ulya Soley yaptı.


Marmara nesne-yayını


 

“Marmara Denizi’nin mevcut durumu, tahribatın somut sonuçlarını net bir şekilde ortaya koyuyor. Bölgesel ekolojik ilişkileri temel alan Marmara kutu oyunu, oyunlaştırma teknikleri kullanarak bu sorunlara dikkat çekiyor ve farklı düşünce biçimlerini keşfetmeyi amaçlıyor. Elinizdeki bu yayın ise oyunun pedagojisini ve kavramsal çerçevesini paylaşıma açıyor. Yayın, sömürgeci ve insan merkezci çevre anlayışlarına karşı duran çeşitli düşünce alternatiflerini oyun dünyası ve kurgusu üzerinden inceliyor. Bu düşünce biçimleri arasında canlılar arasındaki ilişkinin karşılıklı bağımlılığını vurgulayan simbiyotik yaklaşımlar ve insan dışındaki varlıkları bir kaynak olarak değil yaşamı meydana getiren temel öğeler olarak ele alan perspektifler yer alıyor. [...] Bu bağlamda Marmara sadece oyun tasarımı için değil, aynı zamanda farklı bir ekolojik geleceğin hayali ve inşası sırasında yararlanılabilecek yöntemler için bir yol haritası çiziyor.”

-Marmara'dan alıntı


 

Marmara kutu oyunu


Marmara, Marmara’yı sürdürülebilir bir deniz ve kültür ekolojisine kavuşturmaya odaklı farklı düşünme yöntemlerini kullanmak için tasarlanmaya başlanan kutu oyununun etrafına örülü metinlerden oluşuyor. Asu Aksoy’un Marmara’yı Hayal Etmek... Düşünmek... Hissetmek! başlıklı yazısı Marmara’nın yola çıkış minvalini ortaya koyarken; Oğuz Karayemiş’in Bir Yunus Olarak Duyumsamak, Bir Ahtapot Olarak Yüzmek, Bir Yılanbalığı Olarak Ölmek başlıklı metni özgürleştirici bir imkan olarak ekolojik düşünce kavramını açıyor. Aslı Uludağ ve Kerem Ozan Bayraktar, birlikte kurguladıkları ve demo versiyonu 2022’de denemeye sunulan Marmara'nın kavramsal ve yapısal çerçevesini yayında kapsamlı metinleriyle aktarıyorlar. Bu metin, kendi terimleriyle bu “ekolojik oyun”u birlikte geliştirmek için de bir çağrı niteliği taşıyor.


Marmara nesne-yayını

Yarım tabaka kâğıdın 6’ya katlanmasıyla oluşan, 16 sayfalık bu özel nesne-yayın; müsilaj haberleriyle ölüm ilanı çıkarılan Marmara’yı milyonlarca yıllık tabanından başlayarak iyileştirmek için yeniden tahayyül etmenin yollarını arıyor. Marmara Kültürler Ağı’nın daveti üzerine üretilen Marmara oyununun düşünsel altyapısını sunan Marmara nesne-yayını Saha’nın katkılarıyla yayınlandı. Marmara, seçkin kitapevlerinde, sanat ve kültür mekanlarında okurlarla buluşuyor.



bottom of page