top of page

Maddenin Halleri bu akşam ilk kez Altın Portakal’da


Dünya prömiyerini Ocak’ta Rotterdam Film Festivali’nde yapan ve Ağustos’ta Docufest’te yarışan Deniz Tortum’un belgesel filmi Maddenin Halleri, Türkiye galasını bu akşam 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yapıyor. Yapımcılığını Anna Maria Aslanoğlu, Öykü Canlı ve Aslı Erdem’in üstlendiği film, bu akşam saat 19:20’de AKM Amfi Tiyatro’da ilk kez Türkiyeli izleyiciyle buluşuyor



Festivalin Ulusal Belgesel Film Yarışması’nda yarışacak olan Maddenin Halleri’nde Deniz Tortum, babasının hekim olarak 30 yıl görev yaptığı ve kendisinin dünyaya geldiği Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ndeki gündelik hayatı mercek altına alıyor ve sağlık çalışanlarının hastane çatısı altında olup bitenle başa çıkabilme yetilerini izliyor.


İstanbul’un en eski ve önemli tıp fakültelerinden Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde 2018’den beri süren ‘yerinde dönüşüm’ çalışmalarında “ömürleri bittiği” gerekçesiyle yıkılan binaların son zamanlarına da tanıklık eden belgeselde hasta odalarından koridorlara, yemekhaneden ameliyathanelere uzanan kamera, seyirciyi birbirinden renkli karakterler geçidine sokuyor. Eskimeye yüz tutmuş mekanın olduğu kadar, işlerine tutkuyla bağlı sağlık çalışanlarının ve iyileştirmeye çalıştıkları hastaların portresini çizerken; seyircisini hayattan ölüme, gerçekten kurmacaya taşıyor. Bu titiz gözlem, yalnızca bir hastanenin değil, aynı zamanda ülkenin de hikâyesini anlatıyor.



Dijital sanat çalışmalarıyla da tanıdığımız ve en son Emre Yeksan’ın Yuva filminin dünyasından ilhamla çektiği Selyatağı adlı sanal gerçeklik filmiyle karşımıza çıkan Tortum, Maddenin Halleri’nde de teknolojinin görselliğini kullanıyor ve MR, BT gibi insan bedenini inceleme teknolojileri filmin bir parçası haline getiriyor. Aynı zamanda hastaneyi de benzer bir şekilde “makina gözü”ne tabi tutan Tortum, hastanenin mimarisini lazer tarayıcılarla üç boyutlu bir nokta bulutuna dönüştürüyor.


New York’ta Museum of the Moving Image’ın düzenlediği First Look Festivalinin programına seçilen Maddenin Halleri, Ekim ayında ayrıca, 39. İstanbul Film Festivalinin Belgesel Film Yarışması’nda ve Engelsiz Filmler Festivalinin Engelsiz Yarışması’nda gösterilecek.

bottom of page