top of page

Kunsthalle Baden-baden'in yeni direktörleri

1909'da açılan ve özellikle 1960'lardan bu yana uluslararası anlamda önemli sergiler üreten Almanya'nın Baden-Baden şehrinde yer alan sanat kurumu Staatliche Kunsthalle Baden-Baden'in yeni direktörleri dramatürg ve küratör Çağla İlk ve küratör Misal Adnan Yıldız oldu



Çağla İlk ve Misal Adnan Yıldız

Fotoğraf: Göksu Baysal

Staatliche Kunsthalle Baden-Baden izniyle



Çağla İlk ve Misal Adnan Yıldız'ın geçtiğimiz pazartesi günü göreve başlamalarının ardından Baden Württemberg Eyaleti Kültür Bakan Yardımcısı Petra Olschowski kararı şu şekilde açıkladı: "Çağla İlk ve Misal Adnan Yıldız, 2011 yılından bu yana Staatliche Kunsthalle Baden-Baden'in direktörü olan ve geçtiğimiz yıl Kunsthalle Mannheim'ın direktörlüğüne getirilen Johan Holten'i takiben eş direktör olarak atanmışlardır. Kunsthalle Baden-Baden'nin geleceği için stratejik planlarıyla ve kavramsal program önerileriyle bizi ikna eden bu iki ilginç küratör kişiliği kazanmayı başardık," dedi.


Holten görevi boyunca giderek küresel ve kültürel olarak daha fazla çeşitlilik arz eden bir dünyayı kamu tarafından finanse edilen bir sanat kurumda nasıl yansıtacağını düşünerek programını oluşturmuştu. Çağla İlk ve Misal Adnan Yıldız ilk olarak, Kunsthalle Baden-Baden'in bağlamına, mimarisine, lokasyonuna ve tarihine dayanarak tartıştıkları ortak endişeler ve yapısal potansiyel değişiklikler için açık bir diyaloğun gerçekleşeceği bir alan açmak istiyorlar: "Bugün, dünya çapındaki sanat ve kültür kurumları mevcut krizle karşı karşıya kaldıklarında, -ilişkili tarihi mirasıyla birlikte- bir kamu kurumunun sorumluluğunu almak ne anlama geliyor?"



Bir Spa şehri olan Baden-Baden'deki Lichtentaler Allee'nin pastoral park manzarasının tam ortasında yer alan Staatliche Kunsthalle Baden-Baden 2004'ten beri bir köprü ile Frieder Burda Müzesi'ne bağlandı. Staatliche Kunsthalle Baden-Baden geçici bir sergi mekânı olarak kendi koleksiyonu olmadan sergiler düzenlerken, Frieder Burda Müzesi en önemli özel Alman sanat koleksiyonlarından birine sahiptir. Bu durum, bir kamu kurumu ile Almanya'daki özel bir müze arasında, iki sergi salonunun çeşitliliğini farklı düzenlerle birleştiren ilk kamu-özel ortaklık bağlantılarından birini yarattı.


Çağla İlk, Berlin ve İstanbul'da mimarlık eğitimi aldı. Daha önce Berlin'deki Maxim Gorki Tiyatrosu'nda dramatürg ve küratör olarak çalıştı. Ayrıca, Berlin Sonbahar Salonu'nun birçok basımı da dahil olmak üzere birçok serginin küratörlüğünü yaptı. 2012 yılına kadar Berlin'deki Ballhaus Naunynstrasse'de yapımcı, yönetmen ve dramaturge olarak çalıştı.




Misal Adnan Yıldız İstanbul'da güzel sanatlar ve imaj teorisi okudu. 2011-2014 yılları arasında Künstlerhaus Stuttgart'ta sanat yönetmeni olarak çalıştı, daha sonra 2017'ye kadar Yeni Zelanda sanat galerisi Artspace Aotearoa'nın direktörlüğünü yaptı.




bottom of page