top of page

Gezici Festival’den Guy Ben-Ner sergisi


İsrailli sanatçı Guy Ben-Ner’in, Gezici Festival kapsamında 1-10 Aralık 2017 tarihleri arasında gerçekleşecek Keşke başka bir yerde olsaydım başlıklı sergisi, sanatçının video çalışmalarından geniş bir seçkiyi barındırıyor

Ben-Ner’in edebiyat, sinema, politik ve ekonomik tesir, adaptasyon gibi konulara sıklıkla değindiği videoları, sanatçının esprili, direkt ve rastlantısal üslubunu ortaya koyuyor. Sanatçı kimi zaman bir nesnenin kullanım alanlarını dönüştürerek sanatsal prodüksiyon ve yaratıcılığı yalın bir düzleme oturtuyor; kimi zamansa insan algı ve yetisinin, hakim ahlaki ve sosyal ortama adaptasyonunu ikilemli biçimde ifşa ediyor. Ben-Ner, videolarında ustaca işlediği mizahi ögeler ile izleyiciyi oyuncu bir atmosfere davet ederken gerçekle hayal ürününü birbirine geçiriyor.

Ses Efekti, 2013

Videolarında çok sesliliği benimseyen ve birden fazla konuya değinen sanatçı; Keşke başka bir yerde olsaydım sergisinde, adaptasyon ve öğrenme, ses ve imajların insan üzerinde yarattığı algı ve ekonomik ve sosyal düzenin getirdiği zorunluluklar üzerine yoğunlaşır. Adaptasyon ve öğrenmeyi insanın yaratıcılığı ve sınırlarıyla incelerken, edebi eserlerden ve masallardan da ilham alır. Ses ve imajların insan algısındaki yerini sinematografik olarak yeniden anlatırken, sinemanın eski dönemlerine ve düzenleme prensiplerine dair pek çok referansı ters yüz eden bir betimlemeyle tekrar eder. Ekonomik, sosyal ve siyasi sistemleri mülkiyet, kapitalizm ve yabancılaştırma kavramları üzerinden eleştirir.

Zincirlerinden Kurtulan Sanatçılar

Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar binasında İsrail Büyükelçiliği’nin katkılarıyla düzenlenecek, küratörlüğünü T. Melis Golar’ın üstlendiği sergi Keşke başka bir yerde olsaydım / I wish I was somewhere else 1–10 Aralık 2017 tarihleri arasında ziyarete açık olacak. Sergi aynı zamanda video sanatçısı Köken Ergun’la, Guy Ben-Ner arasında gerçekleşecek sanatçı konuşmasına da ev sahipliği yapacak.

bottom of page